Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kalarippajat - jedno z nejstarších doložených bojových umění z jižní Indie

27. 03. 2011 | Fitness
Kalarippajat je jedno z nejstarších doložených bojových umění z jižní Indie, ze státu Kerala, ze kterého se vyvinula celá řada východních bojových systémů. Je silně svázáno s původním indickým učením o boji tzv. dhanur veda a o medicíně ayurveda.

Hlavním cvičením je tělesný trénink, boj se zbraní a také beze zbraně, dýchací cvičení, tanec, vyšší formy meditace a specifická zdravotní péče. Prolíná se s klasickým jihoindickým tancem bharata natyam.

Při kalarippajatu jde především o práci s tělem, než o boj a proto přitahuje hodně lidi, kteří se zajímají o umění a tanec, než o bojový sport. Cvičit mohou již děti od osmi let, to už je tělo dítěte schopné odolávat jisté fyzické a psychické zátěži. Kalarippajat se skládá z různých druhů cviků na protažení, hlavně cviky na nohy, na udržení rovnováhy, nácvik pozic těla, skoky a také ohebnost a rychlost očí. Ti pokročilejší se učí ovládání těla, aby mohli lépe porozumět proudění energie v těle.

Tohle umění stejně jako většina jiných východních bojových sportů není určen k útoku, ale hlavně k sebeobraně. Kalarippajat buduje jak osobnost, tak i charakter člověka, jeho vytrvalost, disciplínu a pokoru.  Zároveň také ovlivňuje tělesné a duševní zdraví, rozvíjí postřeh a inteligenci. Filozofií provází cvičence a bojovníka po celý život, v dětství se především zaměřuje na fyzické cvičení, v dospělosti a ve stáří se pak poznatky prohlubují a člověk směřuje k duchovnímu růstu a moudrosti.

Před každým cvičením se provádí pozdrav. Tyto pohyby a cviky při pozdravu jsou spojené se soustředěním myšlenek a představují boj s negativními myšlenkami, světskými touhami a strachem ze smrti. Součástí mohou být také modlitby k Bohu o kuráž a o ochranu. Doporučuje se začít kalarippajatu cvičit od raného dětství, a to základním tělesným cvičením, které se kombinuje s celkovou tělesnou masáží různými oleji. Tohle několikaleté cvičení má za úkol připravit tělo k budoucím bojovým praktikám.

Pokročilejší cvičenci se už učí se zbraní, kterou je dlouhá tyč. Nejdříve vždy probíhá rituální individuální cvičení a teprve potom následuje boj s protivníkem. Posledním stádiem učení boje se zbraní je krátká tyč, krátký nůž, meč se štítem a bez štítu, zahnutý dlouhý nůž, palcát, oštěp a nakonec i pružný meč. Při dokonale zvládnutém cvičení těla a mysli se zbraň stává prodlouženou částí těla. Poté opět pokračuje trénink boje beze zbraně spolu s dýchací a meditační technikou. Následuje studium tělesných bodů, které vedou při zásahu k paralýze protivníka, nebo se naopak využívají k léčení nemocí a hojení ran. Některé prvky cvičení kalarippajatu připomínají tradiční i moderní indický tanec.

Markéta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
už při čtení názvu jsem si málem zlomila jazykSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles