Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kendo - bojové umění s mečem

22. 03. 2011 | Fitness
Kendo je moderní japonské bojové umění boje s mečem. Vzniklo přibližně ve 12. století, kdy v Japonsku byla kata bojovníků samurajů syntézou z několika starých škol boje s mečem. Tehdy samurajové cvičili od raného dětství po celý svůj život a vyučovalo se ve formě kata, to znamená sestavy soubojů s předem stanovenými pohyby. Samurajové tehdy cvičili s dřevěnými nebo skutečnými meči, trénink byl dost nebezpečný a neumožňoval vedení seku nebo bodu na plný kontakt.

Cílem tohoto bojového umění je formování lidského charakteru prostřednictvím aplikace principů katana, tedy japonského meče. Pomáhá formovat jak mysl, tak i tělo, zušlechťovat silného ducha
a správným a přesným cvičením usilovat o zdokonalení se v tomhle umění, ctít lidskou laskavost a čest, stýkat se s ostatními s upřímností a vždy usilovat o zušlechtění sebe sama. Také rozvíjí člověka po fyzické a mentální stránce v duchu filosofie a tradice budó.

Kendo je atraktivní bojové umění, kde se kloubí staré s novým, jde jak o tradiční bojové umění, tak i disciplínu se soutěžemi. Kendo se dělí do dvou oblastí. Jako první je šinaj kendo, kde jde o cvičení boje s pomocí ochranné výstroje a cvičným mečem. Dalo by se říci, že šinaj je komplexní systém různých cvičení, kde se cvičí hlavně kihon, suburi, různé tréninkové plnokontaktní drily, různé útoky a techniky, jak útočné, tak obranné, volný zapas, turnaje a další. Druhou oblastí je kendo kata, kde jde o nácvik pomocí simulovaného předepsaného souboje s pravými meči, nebo také dřevěnými cvičnými bokkeny. Obě tyto oblasti na sebe přirozeně navazují a tvoří ucelený systém boje.

Moderní kendo obsahuje spoustu různých technik seků a bodů, také postojů, jsou zde různé druhy práce nohou a různé útočné techniky, obranné protitechniky a jiné. Cvičí se vzdálenost, načasování a spousta dalších konceptů a metod, které si postupně osvojíte pomocí různých druhů cvičení a budete se zlepšovat a zdokonalovat. Výcvik bývá komplexní a budete se v něm postupně posouvat od základních prvků k těm pokročilejším, kde trénink těla je provázán s mentálním tréninkem.

Kendo není jen bojové umění, ale je hlavně součást tradiční kultury s historickými kořeny. Součástí každého výcviku jsou tedy i prvky ohledně morálky, filosofie a etikety. Kendo člověka vychovává, protože u něj jde především o cvičení těla a mysli. Tréninky jsou dlouhodobé a často trvají po celý život. Harmonicky rozvíjí člověka jak po fyzické, tak hlavně po mentální stránce v duchu filosofie. V Japonsku jedno staré přísloví praví - Chceš-li býti dobrým šermířem, musíš být dobrým člověkem. V tomto starém japonském moudru je obsažen hlavní důvod, proč v dnešní době, kdy k používání mečů není žádný důvod, se kendo stále cvičí.

Markéta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
o tom ksem slyšela ale stejně mě to nic neříkáSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajimave,myslym ze spoustu mych pratel by to nadchlo,takove dobre odreagovani
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles