Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kung Fu - tradiční čínské bojové umění

3. 04. 2011 | Fitness
Kung Fu je tradiční čínské bojové umění pocházející přímo z Číny. Dalo by se říci, že je to široké spektrum bojových umění, a to jak se zbraní, tak i beze zbraně. Navenek působí jak tvrdě, tak měkce, agresivně a pro někoho zase umírněně.

Kung Fu dává člověku nejen sílu a obratnost, ale také naučí trpělivosti, radosti z pohybu a vědomí vlastních možností. V kung fu jde především o ducha. Čínský výraz kung fu znamená dovednost a mistrovství. Vědecky je dokázáno, že kdo cvičí kung fu, nebo jakékoliv jiné bojové umění, má celkově lepší duševní a fyzickou kondici než ostatní a je odolnější proti nemocem. Existují formy beze zbraní, se zbraněmi a formy ve dvojicích.

Kung Fu má hodně dlouhou historii, prošlo si tisíciletým vývojem, překonalo hranice mnoha vládnoucích dynastií a neustále se zdokonalovalo. Postupně se dotvářel cvičební systém, který rozvíjí zdraví, sebeobranu,  předváděcí a další funkce. Jde o bojovou techniku i teoretický systém a jedinečný produkt tvořivosti čínského národa. Kung Fu je prastarou částí čínské kultury a postupně se rozšířilo do celého světa a všude je perlou mezi tělesnými aktivitami. Historie čínských bojových sportů má dlouholetou tradici, už staří Číňané se zdokonalovali pro službu v armádě a používali je v boji.

Tohle čínské bojové umění zahrnuje nepřeberné množství stylů a technik, spousty jich sice už zaniklo, ale mnoho z nich se dochovalo. Bylo předáváno z mistra na žáka až do dnešní doby. Je to velmi vědecká a přitom umělecká forma bojového umění. Specialitou v kung fu je boj na blízkou vzdálenost, přičemž jsou rychlé údery kombinovány těsnou, neprodyšnou obranou a koordinovány postoji pro rychlý pohyb vpřed i vzad. Efektivita je dosažena velmi koordinovanými útoky se současnou obranou, přenáší se mnoho síly, ale zůstává zachována uvolněnost.

První záznamy o kung-fu společně s léčebnou gymnastikou a masáží pochází z roku 2698 př.n.l. Čínská medicína je stavěna na teorii, že zdraví je výsledkem harmonického toku dechu celým tělem. Smyslem a účelem cvičení je podpořit tok vnitřní energie, který je regulován vlastní myslí. Podle tradiční čínské medicíny jsou všechny nemoci následkem nedostatku dechu. Kung Fu dává jedinečné prostředky, abyste mohli zlepšovat svou fyzickou a energetickou kondici, přesně dané sestavy technik, které posilují a protahují celé tělo.  

Kung Fu by se mělo cvičit precizně, s plnou pozorností, ze začátku pomalu. Zvládnout jednu formu cvičení neznamená jen zapamatovat si, jak jdou techniky za sebou, ale hlavně se s formou sžít, rozumět každé technice a umět ji aplikovat, to vám může zabrat i mnoho let. V kung fu se můžete setkat se zbraněmi jako jsou dlouhá tyč, šavle, krátké motýlí meče, kopí, rovný meč, halapartna, trojzubec, železné biče a několik dalších netradičních zbraní. Kung Fu nemusí být nutně nejefektivnější a nejrychlejší způsob, jak se naučit zápasit, slouží v první řadě ke kultivaci těla a ducha a nejde zde jen o cvičení a boj, je to také celkové očišťování vašeho těla.

Markéta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkně si nám přiblížila tradiční čínské bojové umění.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles