Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lyžování

10. 11. 2010 | Fitness

Teplých dnů už pomalu ubývá a každý zimní nadšenec už netrpělivě vyhlíží příchod zimy a říká si, už aby napadl sníh, abych si mohl zalyžovat. I mě tato myšlenka už napadla, protože lyžování je mým koníčkem už od dětství. Příprava lyží je sice důležitá, ale jako první byste se měli zaměřit na včasnou rezervaci vašeho oblíbeného lyžařského střediska. Pak už můžete jen připravovat lyže a ostatní lyžařské vybavení a také sebe. 

 

Příprava na lyžování

I když za ten rok, co jste na lyžích nestáli, to nejde zapomenout, ale pár cviků neuškodí. Zkuste si každý den udělat pár dřepů, posílí se tím stehna a pak pro vás nebude lyžování tak vyčerpávající a budete si ho víc vychutnávat. Přiznejte si, že každý rok po prvním vašem lyžování vás bolel celý člověk, protože za ten rok si tělo odvyklo na takové pohyby. Stejně tak je dobré zajít na hodinu aerobiku, spinningu anebo třeba vynechat výtah a pěkně vyhopsat schody po svých, protože stehenní svaly jsou při lyžování jedny z nejvíce namáhaných a tedy těch, co se nejrychleji unaví, tak je dobré je na to postupně připravit. 

 

Příprava lyžařského vybavení


Lyže

Dejte si včas lyže seřídit, navoskovat a nabrousit, nejlépe do nějakého servisu. V servisu se vás budou ptát na vaši váhu, do které musíte započítat vše, i lyžařské oblečení něco váží, a seřídí vázání tak, aby sice nohu drželo, ale zároveň v případě nějakého karambolu včas vyhodilo a zabránilo tím úrazu. Voskování a broušení je dobré, protože na nenavoskované lyže namrzá sníh a to může být někdy pěkně nepříjemná záležitost a hrany se brousí proto, aby lépe držely na zledovatělých plochách. 

 

Lyžařská helma

Poříďte si helmu, nejen, že vám v ní bude teploučko, je moderní, ale hlavně vám může zachránit život. V posledních letech je přilba módní kus výbavy, tedy nejenom praktický, ale i nápaditý a hezký. Můžete ji brát jako šikovnou multifunkční pomůcku, chrání proti chladu, dobře se v ní převážejí brýle, nenavlhne a neproprší, ochrání proti větvi nebo kotvě vleku. Není pravda, že helmy jsou jen pro začátečníky, i pokročilého lyžaře může někdo třeba srazit. Při výběru helmy si dejte pozor, aby vás někde netlačila, ale zároveň nepadala. 

 

Lyžařské brýle

I brýle k lyžování patří, chrání oči nejenom ve větru a sněžení, ale i proti mechanickým nečistotám a menším nárazům, třeba větví, slalomová tyč, kotva vleku, něčí rozmáchlá hůlka a jiné. Navíc brýle tvoří ideální komplet s helmou nejlepší ochranu proti chladu. Při výběru brýlí by mělo být samozřejmostí, že při destrukci nezanechávají ostré úlomky a jsou vybavené proti zamlžování.

 

Nezapomeňte při lyžování také odpočívat a první den se rozhodně nepřepínejte. Do kapsy byste měli sobě i svým dětem přibalit nějakou sladkost pro případ únavy. Po lyžovačce je výborné zajít si někam na plavání, i když se vám asi nebude moc chtít, tak druhý den to oceníte, protože si svaly odpočinou a nebudou vás bolet, nebo si zajděte do sauny, kde se krásně prohřejete, nebo i procházka vám poslouží podobně.

 

A upozornění na konec 

Aby nedocházelo ke zbytečným zraněním, na svahu se chovejte opatrně, nezastavujte na místech, kde vás není možné ze shora vidět a nezapomínejte, že přednost má vždy slabší lyžař, tak se jim z dostatečně velké vzdálenosti vyhněte a zbytečně se nepředvádějte, nepředjíždějte a nezávoďte, i dobrý lyžař může zazmatkovat a neštěstí je hned na světě. 

 

Markéta

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
nelyžovala jsme dva roky, ale skoro jsem to nepoznala, ty nové typy lyží jezdí samy. nohy mám naštěstí rozcvičené z tancování pořád a z moderny někdy bolí celý člověk dááleko víc Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
podobne ani aj nelyžujem
Obrázek uživatelky
profil
také nelyžuji což mě mrzi zato rodina celá a jsou rádi když přijdou domů a mají připravenou teplou polévku
Obrázek uživatelky
profil
vsem krasnou lyzovacku na snehu...ja moc nemusim
Obrázek uživatelky
profil
já patřím k těm, komu je lépe se vyhnout a velkým obloukem je objet. Chlapi ale rádi lyžují, tak nezbývá, než se k todině přidat a nějak to na svahu přežít.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles