Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ninjutsu - staré japonské válečné umění

18. 05. 2011 | Fitness
Ninjutsu je staré japonské válečné umění a jedno z neznámějších bojových stylů, ale nejedná se o  klasické bojové umění, jde spíš o dobový způsob špionáže. Kořeny ninjutsu sahají do historie až 2000 let zpět.

Dřívější ninjové totiž ovládali několik druhů bojových umění, techniky se zbraněmi, různé způsoby matení nepřítele, ale také umění zneviditelnit se a dokonce i řadu řemeslných dovedností, aby se mohli při své špionáži vydávat v přestrojení za řemeslníky. Ninjutsu vzniklo během mnoha let vývoje bojových a válečných dovedností přímo v Japonsku.

Název ninjutsu v překladu znamená umění být neviditelným, a původně se ninjutsu nazývalo šinobi - džucu, což znamená vkrádat se dovnitř. V historii byl ninja cvičen v dokonalém využívání všech možností, k úkrytu v jakémkoli prostředí. Ninjové byli také využíváni ve válkách, kde byli vysíláni na nepřátelské území s přesně vymezeným úkolem, a to získat informace o nepříteli nebo provést sabotáž. Jejich  schopnosti vytvořily dojem, že ovládají umění, jak být neviditelnými a proto vznikla řada pověstí a legend o nadpřirozených schopnostech ninjů.

Tradice tohoto umění má své kořeny v bojových, náboženských, politických a kulturních dějinách Japonska. Každý ninja se snaží vytvořit protivníkovi bojové podmínky těžší než původně byly, a  využívají předkládání pravdy a klamů nepříteli s cílem jej znejistit a zmást. Na základě těchto klamů a neobyčejných vlastností získaných dlouholetým cvičením, porazí každého nepřítele. Techniky ninjutsu jsou nejasné, odkazují na téměř jakoukoliv techniku, při které se používá chakra a která umožňuje dělat něco, co byste za jiných okolností dělat nemohli.

Ninjutsu obsahuje techniky boje beze zbraně, umění pohybu těla a obsahuje techniky pádů, kotoulů, chůze, postojů, skoků a jiných. Cvičící se ale hlavně učí vnímat vlastní tělo, což je později velmi důležité pro boj. Dále se vyučují měkké techniky, protože měkkost je chápána ve smyslu pružnosti mysli a těla. Také se naučíte tzv. tvrdé techniky boje a tím jsou vyprošťovací techniky, páky, hody, škrcení, bloky, údery a kopy, které způsobují šoky a ty se dělí na útoky na svaly, kosti nebo citlivé části těla.

U pokročilejších cvičenců je náplní tréninků už i boj se zbraněmi a to například meč, nůž, tyč, kopí, halapartna, drápy, ale i dnešní moderní zbraně jako je pistole. Výcvik by měl začínat už v 5 až 6 letech dítěte. Tento výcvik se skládá hlavně z nácviků rovnováhy při překonávání obtížných překážek, skákání, běhání, plavání a šplhání. Přibližně ve 12 - 13 letech se už provádí tvrdý výcvik vytrvalosti a to pomocí velmi dlouhých běhů a už se začíná učit zacházet se zbraněmi jako jsou meče, hole, kopí, halapartny a další. Posledním stádiem výcviku je tanec, zpěv lidových písní, kreslení, výroba map, umění přestrojování a nauka některých nejčastějších řemesel. Ninjutsu je vhodné jak pro muže, tak i ženy.

Markéta
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
umět být neviditelná, to by se občas šikloSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles