Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Orientální tanec - perla východních kultur

7. 02. 2009 | Fitness

Orientální nebo také nesprávně břišní tanec se poslední dobou těší u žen stále větší oblibě. Proč? Protože je zároveň starobylý, exotický i moderní. Může sloužit jako příjemné protažení těla nebo jako velmi účinná formující terapie. A neposlední řadě také jeho půvabné a procítěné pohyby neuvěřitelným způsobem zvyšují vnitřní i vnější krásu žen, bez ohledu na jejich věk, postavu nebo národnost.

Kde se vzal…

Za kolébku smyslného a oživujíc orientálního tance je považován starověký Egypt. Od nepaměti zde byl spojován především s tancem rodiček. Legenda z páté dynastie praví, že Ruditdidit, manželka kněze Rausira, čekala trojčata. Nešťastný manžel ale nevěděl, že otcem dětí je ve skutečnosti bůh Ra. Ten měl o své potomky strach, a proto poslal Ruditdidit na pomoc čtyři bohyně. Aby uchránili čest nevěrné ženy, proměnily se tyto bohyně v pouliční tanečnice a nabídly se, že rodičce poradí, jak zmírnit porodní bolesti uměním tance.

Orientální tanec - perla východních kulturDalší zmínky o orientálním tanci najdeme všude tam, kde byly v oblibě kulty bohyně plodnosti; ať už šlo o babylonskou Ištar, řeckou Afroditu nebo indickou Parvátí. Bohyně byly tímto posvátným tancem, který kladl důraz především na břicho – místo plodnosti, intenzivně uctívány. Koneckonců toto spojení tance a fertility existuje i v dnešní moderní době.

Sama jsem zažila případy několika žen, které nemohly otěhotnět ani díky umělému oplodnění, a které „znenadání“ počaly po několika letech poctivého a soustředěného tance. Dobře provedený tanec totiž uvolňuje nejrůznější pánevní (i jiné) blokády a posiluje svaly, ale to už odbíhám od tématu.

V poslední historické vsuvce bych chtěla poukázat na vztah mezi orientálním tancem a sultánskými harémy. Je sice pravda, že ženy v harému se tanci věnovaly a dosahovaly v něm skutečně obdivuhodného stupně dovedností, ale není už pravdou, že tento tanec sloužil především k obveselení sultána a jeho přátel. Ženy se zkrátka uvnitř nepropustných stěn harému nudily a tanec byl vítaným zpestřením jejich každodenní rutiny.

„Tanec je skrytý jazyk duše.“

Současnost orientálního tance

Dnešní podoba evropského orientálního tance je vlastně směs nejrůznějších tanců rozmanitých kultur a období. Styly se oblast od oblasti liší stejně jako jejich název. Tak např. v Řecku je znám jako „cifte telli,“ v Turecku jako „rakkase“ a v Egyptě byste se na něj doptali pod jménem „raks sharki.“ To Francouzi mu říkají „dance du ventre“ (pro neznalé „tanec břicha“) a byli to právě Francouzi, kteří orientální tanec pro dnešní moderní společnost objevili a to už na počátku 20. století. Američané si ho posléze přejmenovali na břišní tanec a to mu už zůstalo.

Orientální tanec - perla východních kulturDnes je orientální tanec ženami vyhledáván především pro své ozdravné a posilující účinky. Kdysi jsem slyšela o orientálním tanci mluvit jako o tanci svalů, na rozdíl od evropských tanců kroků a je to tak. Pokud opravdu poctivě a důkladně tančíte, může se vám stát (a stává se), že už za půl hodiny cítíte opravdu všechny svaly – i ty, o kterých jste dodnes nevěděla. Nesmíte to tedy přehánět a nikdy nezapomínejte na důkladnou rozcvičku (nebo jak já s oblibou říkám roztančení).

Nicméně výsledky stojí za to. Už po několika týdnech si všimnete významného zpevnění zadečku, poté následuje bříško a stehna a pak už zbývá jen krůček k vaší vysněné postavě. Ale zapomeňte na dokonalé extra štíhlé tělo bez jakéhokoliv bříška, jehož podobu se nám snaží vnutit především americké taneční kluby. Taková postava nemá s původním smyslem orientálního tance nic společného. Jak praví jedno arabské přísloví:

„Žena bez bříška je jako nebe bez hvězd.“

Dalším důvodem, pro který ženy začínají tančit orientální tanec je těhotenství a příprava k porodu. Existuje nepřeberná nabídka nejrůznějších přípravných a pomocných kurzů, které ženu naučí, jak správně naslouchat svému tělu, jak správně a plynule dýchat a v neposlední řadě jako pomocí krouživých pohybů pánví zmírnit porodní bolesti a jak se po šestinedělí dostat rychle zpátky do formy. Všeobecně se doporučuje, aby těhotná žena vynechala všechny třasy a akcenty a věnovala se jen pomalým a plynulým pohybům.

Nicméně moje cvičitelka říkala, a já si to také na vlastní kůži vyzkoušela, že pokud je žena zdravá a cítí se na to, nemusí se v tanci nijak omezovat. Všechno samozřejmě závisí na úsudku ošetřování ošetřujícího lékaře, a také na zkušenostech. Pokud s tancem začínáte, držte se doporučujích pravidel, ale pokud už tančíte déle, můžete si klidně dovolit víc…

Těšte se na pokračování za několik dní…

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Moc bych to chtěla vyzkoušet. Musí to být celkem fajn
Obrázek uživatelky
profil
Mám za sebou 3 lekce orient. tance.Líbí se mi, ale zatím nic moc. Zkoordinovat pohyb pánve a vlnění rukou mi ještě moc nejde.
Obrázek uživatelky
profil
Než jsem šla na mateřskou a přestěhovala se, tak bylo pár vystoupení se skupinou, ale teď ne. Uvažuju o tom, že bych šla učit do mateřského centra začátečnice, ale otázka, co by na to synek Smajlík

Ale už se mooc těším, až zase někam začnu chodit. Štve mě, že nebydlím v Brně, tam toho je Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
takže ty tancuješ pouze doma a vystupuješ třeba někde?
Já tancuji na kurzu 2 roky, začínám teď učit jen tak laicky kamarádky co právě si to chtějí taky vyzkoušet a nemají ty penízky!
Mohu všem vřele doporučit, dobře to tvaruje postavu! Nemusíte vyloženě dřít a už se Vám zeštíhlí pas, vytvarují boky...
Obrázek uživatelky
profil
chodila asi půl roku do začátečníků, pak třičtvrtě roku do pokročilých a te´d už třetím rokem driluju domapodle DVD, ale s prckem se moc nedá, pořád mi pod nohy tahá hračky nebo zakopávám o motorku a když je doma ještě pes.... Smajlík

Taky už se těším, až bude možnost a penízky zase někam chodit Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles