Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pět Tibeťanů - cviky pro harmonii těla i duše

7. 05. 2008 | Fitness

Je to pět zdánlivě chaotických a neužitečných cviků. Skoro každý je už viděl nebo o nich alespoň slyšel. V posledních letech se stává toto cvičení módou. Ale co je to vlastně Pět Tibeťanů?

 

Podle legendy vznikla tato cvičební sestava v chrámech bájemi opředeného himalájského království Šangri-la.  Odtud je mniši přenesli do Tibetu a pro Evropu je v pozdním středověku objevili odvážní cestovatelé. Všechny cviky mají za úkol harmonizovat čakry a pomáhat jim správně fungovat.

Co jsou to čakry? Tantrici je popisují jako centra vířící energie, která se nacházejí na různých místech těla. Čaker je celkem sedm. Společně se podílejí na správném chodu nejen těla ale i mysli. Pokud na čakry nevěříte, určitě vás potěší, že cvičení  „Pěti Tibeťanů“ příznivě ovlivňuje činnost žláz s vnitřní sekrecí, uvolňuje ztuhlé svalstvo, posiluje klouby a zlepšuje krevní oběh.


Ilustrační foto

Už po dvou týdnech pravidelného cvičení se bude cítit lépe. Zlepší se vaše orientace, schopnost udržet rovnováhu apod. Podle dosud nepotvrzené vědecké studie se během cvičení vyplavují z těla toxiny a posléze dochází k jejich volnému vyloučení.

Další dobrou zprávou je, že vůbec nezáleží na vašem věku ani fyzické kondici. Sestava je nenáročná a je jen na vás, kolikrát budete jednotlivé cviky opakovat. Maximum opakování jednoho cviku je 21x. Pokud máte problémy s usínáním, cvičte „Pět Tibeťanů“ 60 až 90 minut před spaním, po večeři si dejte bylinkový čaj s meduňkou a výsledek se určitě dostaví.

Důležité je, abyste si na cvičení našli dostatek času. Musíte uvolnit celé tělo a pravidelně dýchat. Pokud se tak budete cítit dobře, pusťte si klidnou hudbu, zatáhněte závěsy a zapalte vonné svíčky nebo tyčinky. Zcela v soukromí můžete cvičit i úplně nahá. Možná vám bude vyhovovat cvičení před zrcadlem. Vyzkoušejte to.

A teď už hurá a cvičit!!

 

První Tibeťan

Postavte se a rozpažte ruce. Levou dlaň otočte vzhůru, pravou směrem k zemi. Pomalu se otáčejte dokola. Pro začátek postačí 6 otáček, postupně přidávejte až do jednadvaceti. Toto cvičení má roztočit čakry správným směrem.

 

Druhý Tibeťan

Lehněte si rovně na záda, ruce podél těla dlaněmi dolů. Zvedněte hlavu a zatlačte bradu do prsou, současně zvedněte nohy do svislé polohy, snažte se je narovnat. Pak pokládejte pomalu hlavu i nohy zpátky na zem. Uvolněte se. Cvik opakujte. Dýchejte pravidelně.

 

Třetí Tibeťan

Klekněte si. Ruce položte dlaněmi na stehna. Uvolněte se. Skloňte hlavu dopředu a přitáhněte bradu k hrudi.  Potom hlavu narovnejte a opatrně zaklánějte trup dozadu. Až dosáhnete svého maxima, vraťte se zpět do výchozí polohy. Při předklánění a zaklánění se nadechujte, při návratu zpět vydechujte.

 

Čtvrtý Tibeťan

Sedněte si na zem, ruce dejte za sebe dozadu dlaněmi na zem. Zvedněte trup nad podlahu a udělejte most. Napněte všechny svaly. Chvíli vydržte, ale nezadržujte dech. Pak tělo uvolněte, most „prověste“, bradu přitáhněte k hrudi a chvíli odpočívejte. Opakujte podle svých možností.

 

Pátý Tibeťan

Stoupněte si, pak se předkloňte a položte prsty obou rukou na zem. Stoupněte si na špičky. (Pro začátek si můžete ruce podložit např. stoličkou, pokud na zem nedosáhnete). Zakloňte hlavu a prohněte se dozadu, chvíli vydržte. Poté bradu přitiskněte k hrudi a předkloňte se. Pravidelně dýchejte.

 

Na závěr cvičení: Lehněte si na záda a uvolněte se. Pravidelně dýchejte. Pak natáhněte ruce za hlavu, napněte svaly a chvíli vydržte. Ruce položte na obličej a znovu dýchejte. Ještě jednou opakujte. Budete se cítit báječné uvolněná a plná energie.



Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
to muset zkusit,snad to vydržím a nepřestanu
Obrázek uživatelky
profil
chcem s tym znova začať
Obrázek uživatelky
profil
........jen skoda, ze Tibetany nepravidelne
Obrázek uživatelky
profil
výborná zostava cvikov
Obrázek uživatelky
profil
kdysi jsem chodila na lunární jógu - úžasná věc, při své tlouštce jsem získala neuvěřitelný pohybový potenciál, jen je velká škoda, že cvičitelka zdražila z 40 Kč na 90 Kč a to se mi zdá již mnoho - škoda
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles