Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sportovat lze i ve vysokém věku aneb Ani stovka nic neznamená

2. 01. 2010 | Fitness
Když se řekne sportovec či sportovkyně, většina lidí si představí mladé lidi s nádherně vypracovaným tělem. Sport ale už dávno není jen doménou mladých. Sportu se totiž stále častěji oddávají i lidé, kteří šedesátku překročili už před dlouhou dobou.


Sport ve starším věku

Sport prospívá tělu v každém věku. Nejen že aerobní činnosti (aktivity, při nichž tělo aktivně spaluje za přítomnosti kyslíku) prospívají srdci a pomáhají zhubnout, ale pravidelný pohyb prospívá i opěrnému systému. Cvičení totiž posiluje svaly, které jsou pak pevnější a daleko více chrání kosti, které už ve starším věku nejsou tak pevné jako zamlada. Cvičení také přispívá i ke zpevnění kostí a tím ke snížení dopadu osteoporózy. Nezanedbatelný je i dopad na psychiku člověka. Při sportu se totiž uvolňují endorfiny neboli hormony štěstí. Starší člověk je tak veselejší, navíc má při sportu možnost poznat další stejně zapálené seniory. Pojďme se teď podívat na několik nejvýznamnějších osobností seniorského sportu.

První dáma českého plavání

Ačkoliv většina jejích vrstevnic už většinou dávno nesportuje, je paní Marie Feiferová výjimkou potvrzující pravidlo. Tato vitální devadesátiletá paní totiž tráví několik hodin týdně v bazénu a účastní se šampionátů v plavání. Za více než dvacetiletou kariéru "vylovila" z bazénu hodně přes dvacet medailí.

Paní Feiferová trénuje několikrát týdně. Plavat závodně sice začala už jako mladá, pak si ale dala na několik (desítek) let pauzu. K plavání na vrcholové úrovni se vrátila až před zhruba dvaceti lety a od té doby patří mezi světovou špičku a hrdě reprezentuje Českou republiku na zahraničních i domácích akcích.

Ve stovce do cíle

Přesto je oproti jiné sportovkyni paní Feiferová pořád mladice. Pravděpodobně nejstarší aktivní sportovkyní na světě je totiž Australanka Ruth Fritová. Ve svých sto letech se v říjnu 2009 zúčastnila v kategorii 100+ World Masters Games (Světových seniorských her) v australském Sydney. Podala neuvěřitelné výkony ve vrhačských disciplínách (koule, oštěp, kladivo), ve vrhu koulí dokonce ve své věkové kategorii výkonem 4 metry a 7 centimetrů stanovila nový světový rekord!

Sportovat i ve vysokém věku tedy lze. Je pouze potřeba si více hlídat případná zranění a nebát se ani "na stará kolena" vyzkoušet něco nového a vzrušujícího.

 

Zdroj: Osteoporóza.cz

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
-jízda na kole,plavání,s vnukama zahrát fotbal a víc už toho nejde nám co jsme staršíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
počula som o storočnom japoncovi, ktorý stále behá
Obrázek uživatelky
profil
a primerene svemu veku a nemocem
Obrázek uživatelky
profil
Jsem už starší,ale jezdím na kole .Mám operovaný kyč.kloub endoprotézu.Musím jen dávat pozor na upadnutí.
Obrázek uživatelky
profil
Sportování je důležité v každém věku, pouze se musí provozovat s rozumem, aby nedošlo k více škodám, než užitku.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka