Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

7 tipů, jak zatočit s jarní únavou: Detoxikační plán pro vaše tělo

3. 03. 2010 | Krása

Jaro je tady a s ním i perfektní čas pro pár zdravých změn v našem jídelníčku a životním stylu. Odměnou vám bude příliv energie a vitality, který nedá jarní únavě žádnou šanci. Detoxikační diety slibují, že vaše tělo vyčistí od nahromaděných toxinů a jako příjemný bonus navrch vám pomohou shodit několik zimních kilogramů, zlepší náladu a dodají víc energie.


Většinou trvají od tří až po 14 dní a někdy předepisují pěkně bizarní postupy. Například zpěvačka a herečka Beyoncé popíjí v rámci očisty organismu nápoj z vody, citronové šťávy, javorového sirupu a pepře.
Nemusíte mít strach, naše tipy jsou  zcela jednoduché a snadno je zařadíte do svého každodenního programu. A výsledky? Poznáte zaručeně!


1.) Přidejte vodu


zdrava-zenaSprávný pitný režim vás chrání před dehydratací, čistí tělo, dodává vláhu tělesným buňkám a  urychluje hojicí a ozdravné procesy v těle. Přibalte si každý den do kabelky půllitrovou láhev vody (a nemusíte ji kupovat, stačí ta z kohoutku, je chutná a zdravá) a napijte se, kdykoliv pocítíte sebemenší žízeň. V práci si před sebe postavte skleničku s vodou, kterou můžete ochutit citrónem nebo limetkou. Pravidelným popíjením navíc zaženete hlad a chuť na malé svačinky. Ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň.
Jak dlouho: Nejlépe celý život
.
Tip: Voda se schovává i v některých šťavnatých potravinách – třeba v melounu je jí až 80 %.


2.) Vyměňte sladké nápoje za bylinné čaje

Voda je základ života a měla by tvořit značnou část našeho pitného režimu, ale to by byla trochu nuda, nemyslíte? Na druhou stranu existují nápoje, které vašemu zdraví moc neprospívají. Nahraďte je jejich zdravější variantou. Sladké limonády nejsou dobré pro zuby a dokáží pořádně navýšit váš denní příjem kalorií. Vyměňte je za citronádu vyrobenou z ledové vody a čerstvého citrónu. Ovocné džusy jsou zdravé, ale i ony obsahují spoustu zbytečného cukru, proto je raději pijte ředěné. Káva v malém množství neškodí, zkuste ji však na pár dní nahradit bylinkovým či zeleným čajem.
Jak dlouho: Od kávy si dejte pauzu cca  týden, zdravější varianty nápojů zkuste volit pokud možno pravidelně.
Tip: Zkuste sušenou syrovátku. K dostání je v každé lékárně, v teplé vodě chutná příjemně sladce a pomůže vám pročistit organismus, srovnat zažívání, a pokud jí nahradíte večeři, pak i shodit pár kilo.


3.) Zkuste půst


Půst, tedy krátké období, kdy nepřijímáte žádnou potravu, pouze tekutiny, je účinnou metodou detoxikace. Když tělu na krátkou dobu odepřete příjem potravin, dáte mu tak klid na regeneraci a odpočinek od trávení. Zkuste proto po jeden až dva dny pouze popíjet ovocné a zeleninové šťávy, vodu a čaj. Před půstem tělo připravte na hladovění odlehčenou stravou a po něm se k normálnímu jídelníčku vracejte pozvolna, abyste organismus nešokovali. Volte malé porce, žaludek je po půstu stažený. Pokud máte pocit, že byste hladovku nezvládli, zkuste alespoň vydržet o zelenině a ovoci.
Jak dlouho: Jeden nebo dva dny. Je na vás, zda zařadíte den půstu jednou měsíčně, nebo třeba jen dvakrát do roka. Bývá doporučováno postit se v den, kdy je měsíc v úplňku.
Tip: Mátový čaj dokáže tlumit žaludeční potíže a má zklidňující a posilující účinky na nervovou soustavu.


4.) Začněte cvičit


zdrava-stravaZačněte cvičit – tentokrát doopravdy! Kolikrát už jste se zkoušela přemluvit k pravidelnému cvičení? Koupila jste nové boty nebo oblečení, případně permanentku do fitcentra, první týden vyrazila třikrát, druhý týden už jen jednou a pak jste neměla čas / byla nastydlá / musela zůstat přesčas v práci / doplňte svou vlastní výmluvu. Udělala jste chybu, které se každý sportovec musí vyhnout – přepálila jste start. Pokud jste celý život nesportovala a najednou si naplánujete pohyb třikrát týdně, je dost pravděpodobné, že nevytrváte.


Zkuste to tentokrát naopak: Každý den si pět minut zlehka zacvičte – stačí protahování a lehká rozcvička. Ale opravdu každý den a bez výmluv! Týden na to přidejte dalších pět minut a postupně dobu zvyšujte. Nezačnete sice hned shazovat kila, ale budete se cítit lépe.
Jak dlouho a jak často: Nejlépe celý život a ideálně každý den chvilku.


5.) Zvyšte výdej kalorií


Nejen cíleným cvičením a posilováním můžete prospět svému tělu. Zkuste přirozeně a nenásilně zařadit do svého života víc pohybu. Vynechte výtah – nebo se alespoň svezte o patro níž a postupně patra přidávejte. Jestli do práce jezdíte MHD, vystupte o zastávku dřív. Jarní počasí láká k procházkám. Na nákupu zvolte košík místo vozíku a pravidelně střídejte ruce, ať posílíte obě rovnoměrně. Pravidelně si zacvičte v práci. Stačí pár protahovacích cviků na ztuhlé krční a zádové svaly. Zbavíte se tak nepříjemných bolestí zad.
Jak často: Kdykoliv to jde. Nepřemýšlejte o pohybu jako o nutném zlu, ale odměně pro své tělo.
Tip: Vyrazte o víkendu na vycházku jarní probouzející se krajinou a udělejte malým výletem radost svému partnerovi, dětem, kamarádce, psovi nebo rovnou celé rodině.


6.) Vynechte maso


Maso je důležitým zdrojem bílkovin a tuků, obsahuje vitamíny skupiny B a minerály. Je pro nás důležité hlavně kvůli příjmu bílkovin. Trávení masa však ve srovnání s jinými potravinami trvá tělu déle a je namáhavější. Řada lidí proto pro odlehčení a pročištění organismu zařazuje do svého programu jednou týdně bezmasý den. Možná nesouhlasíte se striktními vegetariány a domníváte se, že maso na lidský jídelníček patří. Spotřeba masa se ale oproti době našich předků značně zvýšila. Pokud nechcete z bezmasého dne dělat pravidlo, dejte si alespoň v rámci očisty bezmasý týden či dva. Tento půst často vede i ke ztrátě několika kilogramů.


Jak dlouho a jak často: Jak bylo řečeno, jednou týdně, nebo jednou za rok na celý týden až 14 dní. Kdy a jak dlouho nebudete jíst maso, je v podstatě na vás – rozumně dlouhá bezmasá dieta vám však určitě neuškodí.
Tip: Udělejte na svém stole více místa pro rybí maso. Nízkotučné a dietní ryby (treska) vám pomohou shodit nadbytečná kila, mořské ryby s vyšším obsahem tuku (tuňák, makrela, sleď) pak obsahují tuky známé jako omega-3 PUFA, které prospívají našemu srdci, protože snižují hladinu cholesterolu a snižují tak riziko infarktu nebo mozkové mrtvice


7.) Vyčistěte střeva


pohybAle pozor – přirozeně. Jak říká gastroenteroložka Anna Jungwirthová: „Redukce příjmu potravy, krátkodobý půst, úprava životosprávy, nepřejídání se a schopnost sebeovládání jsou daleko lepší cestou, jak ulevit přetěžovaným střevům než v poslední době tak moderní hydrocolonterapie.“ V záhybech střeva se netvoří žádný „vodní kámen“, tedy nános nestrávených zbytků potravy. Peristaltické pohyby trávicího traktu neustále obsah střev posouvají, bakterie a enzymy je štěpí, rozkládají na základní živiny, které jsou pak vstřebávány a nestravitelné zbytky vylučovány.


Správnému přirozenému chodu střev a zdravé mikroflóře napomáhá také vyvážené stravování a příjem potravin s obsahem probiotik a prebiotik. Ty najdeme například v zakysaných mléčných výrobcích, nebo je můžeme doplnit v tobolkách .Pro správný chod střev je důležitý také pravidelný příjem vlákniny.
Jak často: Vyvážené stravování a dostatek vlákniny a probiotik dodržuje pokud možno každý den.


Zdroj: Linex Forte


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku 7 tipů, jak zatočit s jarní únavou: Detoxikační plán pro vaše tělo:

7 tipů, jak zatočit s jarní únavou: Detoxikační plán pro vaše tělo
7 tipů, jak zatočit s jarní únavou: Detoxikační plán pro vaše tělo
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jdu do toho.........
Obrázek uživatelky
profil
inšpirujem sa v lete
Obrázek uživatelky
profil
Už jsem několikrát zkoušela detox. kůru, pitnou kůru, detoxikační náplasti, ale bohužel to stále nefenguje tak, jak by mělo. Už si nevím rady. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zkusit jenom pít, to bude problém. Vyzkoušet bych
měla.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles