Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co dělat proti zubnímu kazu?

17. 09. 2009 | Krása

Celozrnné pečivo, žvýkačky, syrová zelenina a čaj – při správné výživě zůstanou zuby silné a zdravé. Důležité je hlavně pořádně kousat. Kdo chroustá syrovou mrkev, kedlubnu nebo jí jablka, poskytuje svému tělu vitamíny a vlákninu, ale dává také pořádně zabrat zubům. A to je dobře. Silné kousání stabilizuje zubní sklovinu, zubní lůžka a masíruje dásně.

Současně se rostlinná vlákna otírají o povrch zubů a tak je čistí. Proto je vhodný i celozrnný chléb. Lepší než jablko krájet, je zakousnout se do celého plodu. Při kousání vzniká hodně slin, které neutralizují škodlivé ovocné kyseliny jako je např. kyselina citronová. Také intenzivní žvýkání žvýkaček posiluje zuby a podporuje tvorbu slin. Žvýkačka ale musí být bez cukru.

Mléčné výrobky:

mleko

Jedno jestli je to eidam, camembert nebo kozí sýr – sýry působí tak, že poskytují lepkavou vrstvu bílkovin a tuků, která na dlouho ulpívá na zubech a odstraňuje kyseliny. Stejně jako další mléčné výrobky jsou sýry bohaté na vápník a fosfát. Tyto minerální látky mohou opravit menší škody na zubní sklovině. Jogurt a některé druhy sírů obsahují speciální bakterie, které zabraňují tvorbě zubního kazu.



Fluor:

Také fluorid zlepšuje mineralizaci a odolnost zubů proti kyselinám. Důležitým zdrojem je fluorem obohacená jedlá sůl. A samozřejmě nezbytná je pasta s fluoridem a denní čištění zubů.

Pití čaje:

Účinné jsou také fluoridy ze zeleného nebo černého čaje, a rovněž v čajovníku obsažené katechiny. U těchto tříslovin byl prokázán příznivý cajeúčinek na určité škodlivé bakterie. Nápoje s obsahem cukru naproti tomu poskytují těmto bakteriím potravu. Nápoje s obsahem kyselin, jako např. limonáda, oslabují zubní sklovinu. Jejich stálé popíjení také ztenčuje ochranný povlak ze slin.

Tip:

Čistěte si zuby teprve půl hodinu po konzumaci potravin obsahujících kyseliny, jako jsou ovoce, šťávy, limonáda. Dřívější čištění by porušilo zubní sklovinu, která byla díky kyselinám oslabena. Snědení kousku sýra zkracuje čekací dobu.

Zdroj: SOS

Simbelmine
ChytráŽena.cz

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ahoj všem,

účinný při boji proti zubnímu kazu, je také xylitol. Existují z něj bonbóny i žvýkačky. Někdy se přidává i do zubních past. Pomáhá totiž posilovat přirozené obranné mechanismy. Více se o něm můžete dočíst tady http://www.brezovycukr.cz/pozitivni-ucinky-xylitolu/
Obrázek uživatelky
profil
Celý život piji hlavně obyčejnou vodu. Jak se dozvídám, čaj zelený i černý má vliv na škodlivé bakterie. Takže budu muset s pitím čaje začít. Jak je vidět, mléko a mléčné výrobky nestačí. Je dobré si vždy něco přečíst a rozšířit si svoje vědomosti.
Obrázek uživatelky
profil
jasně rodové dispozice jsou nejdůležitější a další samozřejmě ústní hygienaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Myslím,že je to rodové.Mne se zuby kazí od 6.let,at jsem si je čistila,nebo ne.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles