Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co v zimě dělat, aby byla vaše pleť fit?

23. 11. 2008 | Krása

Zima představuje pro naši pleť velkou zátěž. V chladu tuhnou mastné látky zvané lipidy, které se nacházejí v buněčné stěně. Kvůli tomu se do buněk jen těžce dostávají výživné látky. V zimě zpomalují svou funkci i mazové žlázy a zmenšuje se pocení. Následkem je ztenčení přirozené ochranné vrstvy kůže, označované jako hydrolipidický film. Jde o film, který je složený z vody a mastných látek. Navíc při snížení venkovní teploty o 15 až 20 stupňů klesne o stupeň i teplota lidského těla. Při této změně dojde k molekulárnímu přeskupení lipidů, které tak ztratí schopnost zadržovat vodu v pokožce. Kůže se tak stává suchou, drsnou, může se stahovat a svědit. Co v zimě dělat, aby byla vaše pleť fit?


HYDRATACE

Důležité je pleť neustále hydratovat. Je ale chybou myslet si, že hydratační složky obsažené v krémech, jsou jako glycerol, kyselina hyaluronová, aminokyseliny, minerální soli či stopové prvky, napouštějí pokožku vodou kapku po kapce. To je omyl, pleť je totiž nepropustná jako navoskované plátno. Přesto jsou krémy nesmírně důležité. Kůži dodávají molekuly, jakési kapsle, v nichž je voda zachycená. Díky tomu voda zůstane v pokožce a nevypaří se. V tom spočívá princip hydratace. Bez krémů by pleť časem okorala a vyschla by jako nakrájené jablko ponechané na vzduchu.


péče o pleťVÝŽIVA PLETI

Krémy by měly obsahovat nejen vzácné hydratační látky, ale také lipidy, což jsou  mastné kyseliny, oleje, vosky, steroly či ceramidy. Lipidy posilují ochranný film a podporují tvorbu mezibuněčného pojiva ve svrchní vrstvě kůže. Právě sem je třeba dodat správné množství olejových složek v závislosti na vysušení kůže. I když normální pleti stačí málo olejů a mastné pleti opravdu jen minimum, jsou nezbytné pro každý typ pleti.



HEBKÉ RTY

Kontakt s prvními mrazíky rty okamžitě podráždí. Na rozdíl od pokožky jinde na těle totiž rty nemají žádné mazové žlázy, tedy žádný ochranný film či pevnější vrchní vrstvu. Navíc jsou neustále v kontaktu se slinami a o t více vysychají. Pokud jste zvyklá rty olizovat, hodně jim škodíte. Abyste zabránila popraskání koutků a jiným onemocněním, ošetřujte je několikrát denně pomocí speciálních tyčinek. Ke zlepšení stavu vysušených a popraskaných rtů vyzkoušejte následující trik. Vmasírujte do nich spoustu balzámu před tím, než si dáte horkou sprchu. Po umytí a osušení naneste další vrstvu balzámu.


BEZ ČERVENÝCH FLEKŮ

Oběhový systém je něco jako naše ústřední topení. Při snížení teploty ale krev ohřívá přednostně životně nejdůležitější orgány – na úkor pokožky. V takovém případě je kůže méně prokrvená, a tudíž i hůře vyživována. Proto je citlivější a rychleji se vysuší. Jediná ochrana je pořádně se nakrémovat a přizpůsobit celkové oblečení nízké teplotě. Na trhu jsou k dostání také speciální krémy se zklidňujícími výtažky z bylin.


VITAMÍNY A POHYB

Pleť je v chladném ročním období třeba vyživovat nejen krémy, ale i zevnitř  Dodejte jí důležité látky v potravě. Potřebný beta-karoten najdete v mrkvi, špenátu, paprikách, pomerančích a banánech. Vitamín C obsahují kiwi, papriky, černý rybíz a pomeranče. Pleti a vlasům svědčí také výživný komplex pangamin. Kromě vitamínů skupiny B obsahuje tento komplex i důležité minerály.



Veru

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !