Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Med - to je včelí elixír života

1. 09. 2008 | Krása
Obyčejný med. A přitom je plný života. Lidoví léčitelé mu přisuzují jedinečné výživné vlastnosti a léčivé účinky. Dokonce je jimi nazýván elixírem mládí a uznáván je také jako účinné afrodiziakum. Podle moderních lékařů dodává med „pouze“ energii ve formě jednoduchých sacharidů. I to však stačí k tomu, aby byl med lidskému tělu prospěšný.

V poslední době popularita včelího medu stoupá především díky medovým masážím. „Medová masáž patří mezi ověřené postupy ukrajinského lidového léčitelství,“ představuje tuto prastarou – a dnes znovu objevenou - metodu primář MUDr. Jiří Leisser z lázní Teplice nad Bečvou. „Masáže tohoto typu pomáhají při stresu, chronických nemocech, při nezdravém životním stylu a působí proti stárnutí. Při medové masáži totiž dochází  nejen k uvolnění kožních pórů, ale také k důkladnému prokrvení pokožky. Kromě výborných účinků na pleť medová masáž zároveň silně oživuje celý organismus.“
„Je to naprosto skvělé, medová masáž uvolní a je neuvěřitelně příjemná na tělo,“ pochvaluje si dvaačtyřicetiletá paní Hana z Brna, která medovou masáž podstupuje pravidelně dvakrát do měsíce. „Je to příjemnější, než masážní oleje.“

MedA pokud si med dopřejeme nikoliv jako masážní prostředek, ale jako pochutinu, také nestřelíme vedle. Med si totiž po věky uchoval pověst léku na dýchací obtíže a na odstraňování hlenů. Má také antiseptické účinky a pomáhá hojit rány. Podobně jako cukr údajně působí med rovněž jako látka snižující překrvení a zároveň jako mírné sedativum. Lékaři med doporučují při vyčerpání, stresu, nervových poruchách, chronických nemocech a proti stárnutí pleti. Dnešní vědci med doporučují jako velmi účinný lék na všechny druhy nemocí a to bez jakýchkoliv vedlejších účinků. A ačkoliv je med sladký, ve správných dávkách nemůže jako lék ublížit ani diabetikům.

Co je vlastně med?

Je pouhou směsí vody a dvou jednoduchých cukrů: fruktózy a glukózy. Čím je med průzračnější, tím vyšší je obsah fruktózy. Med skladovaný dostatečně dlouho však téměř vždy zkrystalizuje. Zahřátím se cukr znovu rozpustí. Kvalita medu se tím nezmění.

MedMed dodává tělu jen zanedbatelné množství živin. A právě nízký obsah těchto živin způsobuje, že med je přece jen jako sladidlo výrazně zdravější než rafinovaný bílý cukr.  Med se z jedné čtvrtiny skládá z vody, a proto je méně kalorický než cukr. Sto gramů medu má jen 288 kilokalorií, zatímco cukr při stejné váze 394 kilokalorií.
Jak je med zdravý, tak je i rozmanitý. Jeho chuť totiž závisí na tom, na kterých rostlinách včely nektar – z něhož med vzniká - nasbíraly. Med z akácií je jemný a hodí se na vaření. Ceněný je med z kaštanů, který má výraznou, až nahořklou chuť. Na druhou stranu ale pozor na med, který obsahuje přírodní rostlinné toxiny. Například včely sbírající pyl z rododendronů mohou vyrábět jedovatý med, který po požití může způsobit až ochrnutí.


A na co med doporučují odborníci?

Nápoj na bolení v krku připravíte rozpuštěním dvou lžic medu a šťávy z půlky citronu ve sklenici horké vody.
Všechna sladká jídla – tedy i med - povzbuzují mozek k tvorbě takzvaných endorfinů, přirozených látek tišících bolest.
Na nemoci srdce platí med s mletou skořici namazaný na chlebu místo džemu nebo marmelády. Med se skořicí totiž snižuje hladinu cholesterolu v krvi a cévách a chrání před infarktem. Med a skořice vracejí cévám a žilám jejich pružnost.
Med je účinný i v boji proti artritidě, přitom stačí jedna lžíce medu denně.
Na infekci močového měchýře stačí rozpustit 2 lžíce medu a 1 lžičku skořice ve sklenici vlažné vody a vypít.
Na bolesti zubů pak stačí vymíchat jednu lžíci skořice a pět lžic medu. Třikrát denně a zub přestane bolet.
Na vysoký cholesterol platí zase 2 lžíce medu a 3 čajové lžičky skořice smíchané s 2dcl horké vody.
Med platí i na nachlazení, na potíže se žaludkem, na plynatost, na posílení imunitního systému, při těžkém žaludku či chřipce. Používá se i na pupínky na pleti, na kožní infekce a údajně i na hubnutí a rakovinu. To je ovšem běh na dlouhou trať.
Ihned ale med působí proti zápachu z úst. Takže med do každého dopravního prostředku.



dr. Jaromír Pohan
Chytrá Žena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Taky bych moc ráda masageSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
med je chutovka a zdravá
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Beránek