Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proč je želatina zdravá?

20. 06. 2010 | Krása

Želatina je velkým zdrojem bílkovin pro stavbu kolagenu. Ten je základní stavební jednotkou tvořící pojivovou tkáň a to především pohybového aparátu, chrupavek, kostí, vlasů, nehtů a pokožky. Kolagenu se někdy též říká „elixír mládí“. Na něm totiž mimo jiné záleží, jak mladě člověk vypadá a jak se pohybuje. Kolagen je také ve sklivci a v bělmě oka.


Želatina má vynikající vlastnosti. Ve vodě se varem rozpouští, chlazením tuhne, je podobná počátečnímu kolagenu, ze kterého vzniká. V cukrářství se využívá jejích želírovacích schopností. Želatina se ochucuje různými příchutěmi, hlavně citrónovou, ananasovou, pomerančovou, jahodovou, malinovou či po coca cole. Ovoce jí dodává i barvu.


Želatina je velmi čistý a jemný klih, který se získává vyvařením  surovin bohatých na kolagen. Vařením se kolagen přeměňuje na glutin, což je zelatinalátka, která má rosolovací vlastnosti a je nejpodstatnější složkou želatiny. Želatina je tedy živočišného vepřového, hovězího či rostlinného původu z mořských řas.


„Živočišná želatina“


Živočišná želatina se používá především v potravinářství k výrobě tlačenky, huspenin, dortů a hlavně cukrovinek - gumových medvídků. Formy na gumové medvídky jsou navíc „vysypány“ kukuřičným škrobem, aby si na nich mohli pochutnat i lidé s celiakií, tj. nemocí, kdy lidé nemohou konzumovat lepek (látka, kterou obsahují obiloviny, především mouka a výrobky z ní vzniklé). Přestože je želatina pro lidský organismus zdravá, jíme jí velmi málo. Odkláníme se od klasické stravy. Tlačenka má například popularitu především u starší generace.


Častý mýtus: Lidé se často při konzumaci gumových medvídků bojí nemoci „šílených krav“, to je však zbytečné, protože zde se používá želatina vepřová.


„Rostlinná želatina“ - Agar


Agar je výživná potravina bez kalorií s obsahem mnoha minerálů. Získává se z vodních rostlin – řas – ruduch, které žijí v hloubce 80 metrů. Agar vzniká z rostlinných slizů - agarofytů. Proces výroby agaru je velmi náročný jak technologicky, tak i finančně.  Řasy jsou oblíbenou zeleninou Dálného východu, známou v Japonsku a Číně dva tisíce let. Ve výživě Asiatů hraje významnou roli, neboť je zdrojem proteinů a minerálů.


sladkostiŘasy se nejprve musí sklidit během letních a podzimních měsíců, zbavit vody a usušit za nízkých teplot. Agar má ve výsledku světlou barvu a nevýraznou chuť a je bez kalorií. Prodává se ve formě prášku, plátků či hranolků. Na 100 % nahradí živočišnou želatinu, její želírovací vlastnosti jsou několikanásobně vyšší. Hodí se na zákusky, aspiky, eventuelně místo jíšky.  Používají ji hlavně vegetariáni. 


Mimo potravinářství se využívá na výrobu gelů, šampónů, v lécích jako plnidlo, v chirurgii na výrobu vstřebatelných nití a v mikrobiologii k výrobě půd, na kterých se pak pěstují bakterie. Agar je protizánětlivý, obsahuje flucoidan, který pomáhá při rakovině prsu, také je bohatý na železo, jód a vápník. Je vhodný pro obézní pacienty, protože působí jako mírné projímadlo, pomáhá snížit nadváhu, při zácpě, při vysokém tlaku a onemocnění střev.


Není nedostatkovým zbožím, dá se koupit v lékárnách, drogériích či prodejnách zdravého životního stylu. Agar se nemusí jíst jen v pokrmech, dá se v práškové formě rozmíchat, dávkuje se jedna lžíce do sklenice vody a může se takto pít denně pro regeneraci.


Autorka: MUDr. Bohumila Svačinová, 
privátní internistka Polikliniky na Praze 1



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
medvídky bez cukru ,není lepší cukrovíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
tak s chuťou do gumových medvedíkov
Obrázek uživatelky
profil
mám rada aj želé cukríky, ak nie sú moc sladké
Obrázek uživatelky
profil
Existuje spousta stránek kde je výpis éček i s tím který je to stupeň-tedy jak moc jsou škodlivé Smajlík Pak už jen stačí číst obaly
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles