Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sedmero tipů, jak ve zdraví přežít letní vedro

3. 06. 2010 | Krása

Léto je brzy tady a s ním i slunečné počasí a teploty, při kterých se vaří krev pomalu i ve stínu. Ať už patříte k zimomřivcům, kteří se na léto celou zimu těší, nebo spíš mezi otužilce, kteří si zimu užívají se vším všudy, občas si možná říkáte, že toho vedra už bylo dost. Dodržování následujících sedmi tipů vám pomůže strávit léto příjemně a bez zdravotních následků.


1. Přemýšlejte při oblékání


Nemáme teď na mysli přemýšlení o tom, jak sladit barvu šatů a bot tak, aby nejlépe vyniklo vaše opálení. V létě se budete cítit nejpohodlněji v lehkých volných šatech z bavlny, která nedráždí horkem a sluncem unavenou pokožku a umožní vzduchu cirkulovat a ochlazovat vás. Nezapomeňte na slušivý kloubouk nebo kšiltovku, které vás uchrání před úpalem, a na sluneční brýle pro ochranu očí.


2. Používejte opalovací krémy


zena-ve-vodeOpalovací krém nepatří pouze do plážové brašny, ale měl by se stát nepostradatelnou součástí kosmetické letní taštičky. Krém s ochranným faktorem nejen ubrání kůži před spálením, ale v delším časovém horizontu je také součástí prevence proti předčasnému stárnutí a rakovině kůže. Nezapomeňte namazat také uši, rty a krk a aplikaci krému opakujte několikrát denně, tak často, jak je potřeba. Mateřská znaménka pro jistotu přelepte náplastí a nevystavujte přímému slunci.


3. Nezapomeňte pít


Pijte, pijte a pijte! Nenabádáme vás k alkoholismu, bavíme se zejména o osvěžující vodě.


4. Jezte lehce a častěji


Sami jste si možná všimli, že v létě si organismus žádá spíš osvěžující saláty, zeleninu a ovoce než svíčkovou „s osmi“. V tomto případě se vyplatí chutím naslouchat. Vyvarujte se teplých, těžkých a mastných jídel a vyměňte je za lehké saláty s kuřecím nebo rybím masem a ovoce i zeleninu s vysokým obsahem vody (vodní meloun, salátová okurka). Pokud potřebujete alespoň jedno teplé jídlo denně, ideální volbou jsou polévky, které vám pomohou zvýšit přísun tekutin.


5. Nepřepínejte síly


Naplánujte si fyzicky náročnější aktivity na chladnější denní dobu. Jste-li zvyklí chodit běhat, nazujte boty časně z rána nebo k večeru, kdy je slunce ještě / už schované. I taková prostá vycházka v době okolo poledne vás může vyčerpat a dehydrovat kvůli potu, který ztratíte. Nejlepší je nechodit v době mezi polednem a 16. hodinou odpolední na slunce vůbec. Jižané vědí, proč si v této době dopřávají siestu.


6. Ochlazujte se zvenčí


ovoceV autě, kanceláři i doma vás příjemně osvěží klimatizace. Pokud ji nemáte, poslouží vám i stolní ventilátor. Ve špatně větraném pokoji s minimální cirkulací vzduchu se nemůžete soustředit a koledujete si o nevolnost a bolesti hlavy. Pokud před větrák postavíte umyvadlo nebo mísu s chladnou vodou, zajistíte si tak přísun chladného zvlhčeného vzduchu. Výhodou je i rozumná cena, většina stolních větráků je k sehnání do 500 Kč.  V případě, že potřebujete osvěžit radikálněji, vypravte se do nejbližšího bazénu, nebo si alespoň dopřejte studenou sprchu.


7. Poraďte se s lékařem


Letní horko bezpochyby představuje největší zdravotní rizika pro seniory a nemocné. Berete-li léky, je lepší zeptat se svého lékaře na jejich vedlejší efekt, který může horko znásobit. Trpíte-li cukrovkou nebo vysokým tlakem, buďte ještě opatrnější. Nepodceňujte ani volně prodejné léky, které mohou zvyšovat riziko spálení kůže. Typickým letním jevem jsou i střevní potíže, protože horko je ideálním prostředím pro množení se bakterií. Pozor tedy např. na majonézu a vajíčka.


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Sedmero tipů, jak ve zdraví přežít letní vedro:

Sedmero tipů, jak ve zdraví přežít letní vedro
Sedmero tipů, jak ve zdraví přežít letní vedro
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
hlavne tekutiny
Obrázek uživatelky
profil
teraz by som to teplo brala hned
Obrázek uživatelky
profil
akorát teď mám teplý svetr a pletené ponožky a přemýšlím co bude dál. Všude bude neúroda a ti, kteří byli zatopení, těch upřímně lituji. Co je proti tou naše zatopená zahrada a dvůr, snad nebude hůře!
Obrázek uživatelky
profil
článeček, zatím to nevypadá, že se těmito radami budeme v letošním létě říditSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hm, tak tenhle článek je právě pro toto období. Já teda teď právě nosím teplý svetr a fusekle taky. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles