Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vůně pro lepší život

24. 11. 2007 | Krása
Dnešní život celého tzv. západního světa je charakteristický svou hektičností. Naše těla jsou zatížená a stresovaná. Ztrácí se spojení s přírodou a zapomínáme na to, že člověk je stále součástí přírody a pokud jí nebudeme ničit, ona se nám může v mnohém odvděčovat. Stejně tak člověk nevnímá spojení s duchovnem, ať už si toto duchovno představujeme rozdílně, jako boha, vesmírnou energii či své vnitřní já, stále je zatlačujeme kamsi dozadu.

Abychom mohli prožívat láskyplný spokojený život je třeba se zastavit, relaxovat a navrátit se ke svým kořenům. O své tělo se většina lidí pečlivě stará. Používáme regenerační krémy na pleť, cvičíme pro kondici, pro udržení dobré funkce orgánů si v lékárnách nakupujeme doplňky výživy. A přesto opomínáme čich, možná i proto, že je jedním z nejméně citlivých lidských smyslů. Stále není přesně vyzkoumáno, jaký je mechanismus čichového vjemu. Vědci studují vliv feromonů, pachových látek vylučovaných všemi živočichy včetně člověka, které ovlivňují fyziologické funkce i sexuální a sociální chování. Čich není v žádném případě zanedbatelný. Po čichnutí molekuly látky rozkmitají brvy čichových čidel. Tyto čichové informace jsou přenášeny nervy do mozku, kde vyvolávají vzpomínky a ovlivňují chování. Působí také na nervovou soustavu, ovlivňují náladu, touhy, intuici. Je prokázáno, že vůně ovlivňují a stimulují chuť i tělesnou teplotu. Čichové vjemy působí na vývojově nejstarší centra mozku, odtud pramení navyklé vzorce pocitů. Proto nás vůně mohou podvědomě ovlivňovat. Tohoto využíváme v aromaterapii.

Vůně pro lepší život

Esenciální oleje

jsou nejsilnějšími léčivými látkami v přírodě. Mají schopnost pročišťovat naše energetická pole.Terapie esenciálními oleji je nejen léčbou těla fyzického, ale především ji musíme chápat jako duševní očistu. Esenciální oleje harmonizují naše energetická centra, která známe pod pojmem čakry. Každá čakra je spojená s oblastí fyzického těla, harmonizujeme-li čakru, dostává se tedy harmonie a ozdravení daného orgánu či části těla. Esenciální oleje jsou přírodní vonné látky extrahované složitým procesem z různých částí rostlin i stromů. Mají nesmírně vysokou koncentraci, pronikají pokožkou, pohybují se v mezibuněčné tekutině, odtud vstupují do krve a jsou přenášeny do vnitřních orgánů a do lymfatického systému. Oleje můžeme použít pro masáže, koupele, do aromalampy, vonné kapesníčky, provonění obývacího prostoru. Při výběru oleje platí, že Vám vůně musí být příjemná. Pokud si silici vyberete jen na základě textu o jejích účincích, ale nebude Vám čichově příjemná, pak aromaterapie nebude mít ten správný efekt. Vaše tělo si umí intuitivně vybrat tu vůni, kterou právě potřebuje.

Vonné tyčinky

nejen provoní Váš byt. Zapálené vonné tyčinky vytvářejí pozitivní duchovní atmosféru a naplňují éter energií, proto jsou velmi často používány při meditacích. Vonné tyčinky jsou v Indii vyráběny ručně z čistě přírodních surovin jako např. dřevo či kůra exotických stromů. Výroba je starodávné posvátné umění.

Vůně pro lepší život Účinky aromaterapie jsou již natolik známy, že jich využívá hojně i průmysl nejen kosmetický, ale i chemický v přípravcích pro domácnost (čistící přípravky, vůně pro prostory, aviváže apod.) a farmaceutický.

Nejvíce využívanou a známou bylinkou v aromaterapii je levandule. Její účinky jsou známy již po mnoho staletí. Působí na nervový systém, uklidňuje. Tiší bolesti hlavy, migrénu a nespavost. Je přírodním antiseptikem. Jako jeden z mála esenciálních olejů je možno použít bez ředění přímo na kůži při odřeninách a slabých popáleninách. Je ekologickým odpuzovačem molů a jemnou aviváží.

Eukalyptus je další rostlina známá svými účinky a v aromaterapii nepostradatelná. Je nejúčinnější při všech dýchacích obtížích. Prokrvuje pokožku a zmírňuje bolesti svalů a kloubů. Má antiseptické účinky,proto se používá na pročištění vzduchu.

Třetí vůni o které se podrobněji zmiňujeme je santalové dřevo. Tato vůně je známá a preferovaná ve formě vonných tyčinek. Také se již tyčinky s touto vůní vyrábí více než 4000 let. Dřevo s jemnou a kořeněnou vůní, která se vyvíjí při jeho sušení, přivolává myšlenky na tropické lesy. Stejně jako zapálená tyčinka, tak i 100% olej působí na nervový systém jako euforikum potlačující nervové napětí a deprese, je afrodiziakální, stimuluje trávicí trakt a pomáhá při nachlazení. Olej můžeme použít při chronických zánětech močového a pohlavního ústrojí. Má antiseptické účinky, jemně očišťuje ovzduší, navozuje příznivou atmosféru a pomáhá při meditaci.

Uvedli jsme jen malý výčet vůní s terapeutickými účinky. Tyto látky se počítají na desítky a proto se nemůžeme v rámci článku o všech zmiňovat. Pusťte se tedy sami do dobrodružství objevování nových vůní pro aromaterapii a budete překvapeni, co naleznete. Možná dosáhnete duševní, fyzické pohody i zdraví, a to je opravdu největší vítězství.

Zdroj: Studio Helianthus

Eva Novotná
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !