Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zažívání opět v pohodě

1. 01. 2008 | Krása
Během Vánoc se lidé velmi přejídají a konzumují těžce stravitelné potraviny. Stoly se prohýbají pod záplavou cukroví, čokoládových ozdob, buchet, koláčů, chlebíčků, šunky, sýra, bramborového salátu a bůhví čeho ještě… Vždyť kdo by odolal „vánoční tradici“? Pro nový rok začněte raději novou tradici – tradici pevného zdraví!

Po prosincovém hodování se často cítíme těžce, nafoukle a máme rozhozené zažívání… Máme pro vás několik pravidel, jak si své pocuchané trávení zase napravit a udržet.

Zažívání opět v pohodě

Piju, piješ, pijeme


Pijete opravdu tolik tekutin kolik vaše tělo potřebuje? Většina lidí pije málo, nepravidelně a zároveň volí nevhodné druhy nápojů. Je důležité si uvědomit, že 60% naší tělesné hmotnosti tvoří voda. Správná rovnováha tekutin v našem těle je nezbytná pro metabolismus, dobrou funkci ledvin, činnost krevního oběhu, odstraňování odpadních látek a další životně důležité funkce. Při nedostatečném příjmu tekutin se snižuje tělesný i duševní výkon, cítíme se unavení, špatně se koncentrujeme. Snažte se tedy udržet výdej a příjem tekutin v rovnováze, jinými slovy - kolik tekutin během dne vydáte, tolik jich znovu doplňte. Nečekejte, až vás přepadne žízeň, pijte průběžně celý den a vyhýbejte se velkým objemům tekutin vypitých najednou. Nárazové pití velkého množství tekutin zatěžuje váš krevní oběh, současně tak namáhá žaludek, který se musí nepřirozeně roztahovat. Pijte jen v malém množství nápoje způsobující odvodnění, jako jsou káva s kofeinem, silné kakao či černé čaje či alkoholické nápoje. Ani sladké nápoje žízeň nezaženou, pokud si však sladké džusy a nápoje nemůžete odepřít, vždy je vydatně řeďte vodou. Věděli jste, že na každý kilogram vaší tělesné hmotnosti byste měli vypít přibližně 30-35 ml tekutin denně?

Zažívání opět v pohodě

Vláknina, vitaminy, minerály…


Vláknina pomáhá zvýšit pocit sytosti, pozitivně ovlivňuje metabolismus cukrů a tuků v organismu, napomáhá funkci střev a zlepšuje vyprazdňování. Podílí se i na podpoře imunity. Vlákninu hledejte v zelenině, ovoci, také v obilovinách, výrobcích z obilovin (ovesné vločky, otruby, musli, cornflakes), naklíčeném obilí, celozrnném pečivu, luštěninách, oříškách a semínkách. Každý den proto snězte minimálně 2 porce čerstvého ovoce (porce je cca 100-125g), a 3 porce čerstvé zeleniny, 1 porci obilovin (1 malá miska). Naše tělo se tak krásně zbaví toxických látek a volných radikálů. Nezapomínejte také na vitaminy, minerální látky a antioxidanty, jsou v těle nezbytné pro řadu metabolických pochodů a pro správnou funkci našich orgánů.

Přizvěte hodné bakterie


Naše tlusté střevo představuje důležitou křižovatku uvnitř našeho těla. Žije zde velké množství střevních bakterií, které ke svému životu potřebují vzduch a vytvářejí střevní mikroflóru. Pokud dojde v tlustém střevě k narušení rovnováhy, změní se střevní prostředí a bakterie mohou naopak začít škodit. Dostaví se pak různé zažívací potíže (nadýmání, pocit těžkosti od žaludku, zácpa nebo průjem, poruchy střevní pasáže) a nám je ouvej. Pomoc ale existuje! Narušené střevní prostředí lze upravit užíváním probiotik. Jedním z nejúčinnějších probiotických kmenů je Bifidobacterium. A kde ho najdete? Kupte si v lékárně doplněk s obsahem těchto bakterií a zobejte je ke každému jídlu, nebo si dejte si každý den jogurt s probiotickou kulturou (tam hodných bakterií najdete přirozeně o hodně méně). Tyto bakterie vám pomůžou nastavit správně vaše střevní prostředí a uvést jeho přirozené bakterie zpět do rovnováhy.

Zažívání opět v pohodě

O pohybu nepochybujte


Fyzická aktivita má velmi příznivý dopad na naše zažívání i celkový pocit tělesné pohody. Pohyb totiž zvyšuje prokrvení orgánů a tkání, povzbuzuje střevní peristaltiku, urychluje metabolismus. Nemusíte ze dne na den změnit svůj životní styl a začít běhat a zběsile cvičit jako o závod. Začněte ale uvažovat o pohybu jako o příležitosti a ne jako o nepohodlné a namáhavé záležitosti. Vymyslete si, jaký druh pohybu by vás bavil a dávkujte ho vašemu tělu postupně. Každý den si dopřejte 20-30minutové protažení a cca 2-3x týdně zařaďte pravidelnou pohybovou aktivitu trvající minimálně 45 minut. A pamatujte, pohyb je i běžná chůze, dobíhání autobusu, procházky se psem, práce v domácnosti, práce na zahrádce a podobně. Zkuste se přestat vymlouvat na svůj věk či nedostatek času. Když se každý den ráno pěkně protáhnete, den začne mnohem lépe.

Rituál jídla


Každý den se snažte o pravidelný přísun stravy (to znamená jezte cca každé 3 hodiny), která bude zároveň pestrá a zajistí vám dostatečný přívod všech důležitých živin. Vyvarujte se přejídání a časté konzumaci těžkých smažených jídel. Jezte s rozvahou a pravidelně. Snídaně a oběd by měly být energeticky nejvydatnější (snídaně 25% a oběd 35 % z celkového denního příjmu, 2x svačina cca 10 %, a večeře přibližně 20%). I délka konzumace je také důležitá pro vaše dobré trávení. Jezte proto pomalu a udělejte si čas na jídlo. Jen tak si uvědomíte, co jíte a kdy jste opravdu syti.

Přejeme vám dobré (s)trávení roku 2008!



Více informací na téma diety a hubnutí naleznete na www.hubnuti.org.

Bc. Monika Divišová
(výživový poradce)
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
potravinové doplňky používám,cvičím ale asi málo piju
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles