Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ženská krása dříve a dnes

18. 03. 2014 | Krása
Mezinárodní Den žen je bezesporu jedním z nejsympatičtějších svátků v roce. Tento den patří dcerám, matkám, babičkám, sestrám a především Vám. Kdy jindy tedy oslavovat ženskou krásu než právě při této příležitosti? Každá žena již od pradávna toužila po půvabu a zejména pak po dokonalé pleti bez vrásek. Všechna období lidstva tak měla svá doporučení a osvědčené rady, jak na to.

Starověký Egypt

Již ve 4. Tisíciletí př. n. l. si svou pleť hýčkali starověcí Egypťané. Manželka faraóna Achnatona, královna Nefertiti, je dosud považována za jednu z nejnádhernějších žen světa. O svou krásnou pleť pečovala jen přírodními materiály a právě ty jí pomohly zachovat mladistvý vzhled. Nátěr olivovým olejem dokázal ochránit pokožku před škodlivými slunečními paprsky. Med se používal k hydrataci pleti a jejímu oživení. Egypťané si zamilovali i peeling pleti, který zbavil tvář odumřelé kůže a vyčistil póry. Poté následovala aplikace krému, smíchaného ze včelího vosku, olivového oleje a růžové vody.

Ženská krása dříve a dnesStarověké Řecko a Řím

Ve starověkém Řecku a Římě byl základem dobrého postavení ve společnosti dokonalý vzhled a bezchybná pleť. Olivový olej patřil k základní složce všech krémů, mastí, olejů a výživných masek. Nejžádanější byla maska obsahující směs oleje a potu s prachem ze zápasníků. Staří Řekové věřili, že díky ní získá jejich tvář mladistvý vzhled. Jako noční masku používali směs vnitřní měkké části chleba a kozího či oslího mléka. Ráno se sloupla a zanechala pokožku hydratovanou a svěží. Za nejkrásnější ženu této doby je považována Helena, dcera boha Dia a Lédy. Byla tak nádherná, že dokázala svou krásnou okouzlit Parida, syna trojského krále.

Středověk

Doba temna v oblasti péči o pleť a krásu ženy. Vylepšování vzhledu a pečování o vlastní krásu bylo v té době považováno za ďáblovo dílo. Hygiena a čistota byly na velmi nízké úrovni a nahradily je vonné látky.

18.-19. století

Významný rozvoj kosmetických prostředků zaznamenává 18. – 19. století. V této době se recepty na výrobu krémů, mastí a vodiček předávaly z generace na generaci a jednalo se o tajnou záležitost. Tehdy „zázračné“ přípravky určené k výživě pleti vyráběli lékárníci, mydláři a kati. Od 2. poloviny 19. století začala vznikat tzv. kosmetická chemie a přírodní látky byly nahrazeny syntetickými. Postupně se krémy zdokonalovaly a vyvíjely seaž do podoby, jaké je známe dnes – hydratační, proti stárnutí pleti apod.

Ženská krása dříve a dnes20. století

Ve 20. století se kosmetika stala již neodlučitelnou součástí života žen, a to bez ohledu na jejich sociální postavení. Obrovský vliv na používání kosmetiky měly kulturní akce, jako je balet divadlo a později i film. V tomto období také vzniklo mnoho kosmetických značek a řada inovací kosmetických produktů. Sexbombou a idolem éry 20. století se stala herečka s dokonalou pletí a přetékajícím sexappealem Marilyn Monroe. Naše babičky pak v tomto období vyzkoušely nejednu babskou radu, jak pleť omladit, vypnout ji, zbavit se kruhů pod očima a zpomalit vznik vrásek. Používaly přitom zejména běžně dostupné potravinářské suroviny.


Přelom 20.-21. století

Zmínky o plastických operacích nalezneme již ve starověké Indii, ve středověku a na důležitosti získávají zejména po světových válkách, kvůli protetice. Kosmetické plastiky se pak začínají objevovat od 60 – 70 let 20 století. Zařídit vypnutější pleť bez vrásek, menší a rovnější nos nebo větší rty nebyl žádný problém. Plastické operace se staly oblíbenými hlavně u celebrit, které se k nim v řadě případů hrdě hlásí. Plastika nosu například dokázala nevídaně vylepšit hudební ikonu Lady Gaga. Její „poker face“ tak díky plastice vypadá mnohem lépe.

Dnes

Úspěch v dnešní době zažívá především estetická dermatologie, která dokáže nemalé zázraky. Bez chirurgického zákroku umí navrátit mladiství vzhled téměř komukoliv. Řada metod je navíc naprosto bezbolestná a nevyžadují žádnou rekonvalescenci. Možná proto si estetickou dermatologii oblíbily nejen zahraniční, ale i české celebrity. Mezi populární omlazující zákroky patří v poslední době regenerace krevní plazmou, mezoterapie, injekční odstraňování vrásek, facelifting pomocí mezonití a laserová omlazení

Zdroj, foto: Mediestetik


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !