Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

5 tipů, jak o Vánocích nepřibrat a vyhnout se potížím se zažíváním

24. 12. 2012 | Nemoci
V průběhu vánočních svátků je naše zažívání vystaveno hned několika náročným zkouškám. Konzumujeme velké množství sladkých pokrmů, masa a těžce stravitelných příloh, navíc značnou spoustu času prosedíme u televizních pořadů. Většina z nás tak vykročí do nového roku se zažívacími potížemi a několika kilogramy váhy navíc. Co dělat a jaké látky přijímat, abychom se důsledkům vánočního přejídání vyhnuli?

1. Doplňujme vitamin B

Vitamin B ovlivňuje celou řadu procesů v lidském organismu. Je nezbytný pro trávení, zpracování živin či při tvorbě trávicích šťáv. Zároveň se podílí na metabolismu cukrů, tuků a bílkovin. Jeho nedostatek proto může mít za následek celou řadu zdravotních problémů. Při sníženém množství pyridoxinu neboli vitaminu B5 se mohou dostavit žaludeční křeče, nevolnosti a zvracení.

5 tipů, jak o Vánocích nepřibrat a vyhnout se potížím se zažívánímMálo kyseliny listové zase například snižuje žaludeční sekreci, což může mít za následek vážnou poruchu trávicí soustavy a vstřebávání potřebných živin do těla. Během konzumace vánočního cukroví a bramborového salátu bychom proto měli vitamin B pravidelně doplňovat. Pokud si chcete být jisti jeho dostatečným příjmem, můžete zvolit například formu výživových doplňků.

2. Aktivním uhlím proti průjmu


Aktivní neboli živočišné či černé uhlí patří mezi velice známé a spolehlivé pomocníky při střevních a zažívacích obtížích. Látka, která je nejčastěji k dostání v podobě malých tabletek, totiž pozitivně působí zejména na nadměrnou plynatost a průjmy. Právě ty představují pro mnoho z nás v průběhu vánočních svátků zásadní problém. Tablety se obvykle podávají v množství 500 mg po každém jídle, případně každé dvě hodiny dle aktuální potřeby. Vzhledem k tomu, že neničí střevní mikroflóru a nezatěžuje lidský organismus, je možné uhlí užívat dlouhodobě. Denní dávka by však neměla překročit 4000 mg.

3. Vápník na správné trávení

Vápník je jeden z nejdůležitějších minerálů, které se v lidském organismu vyskytují. Vyjma toho, že je součástí naší kostry, plní také další podstatné funkce. Je nezbytným prvkem procesu tvorby enzymů a hormonů, které regulují správné trávení a metabolismus.

Proto bychom ani v období vánočního hodování neměli zapomínat vápník našemu tělu dodávat. Kromě toho, že je vápník nezbytný pro udržení zdravých kostí a zubů, přispívá také ke správné látkové přeměně. Ta je velice důležitá pro tvorbu energie. Zároveň je tento minerál velice důležitý pro správné fungování trávicích enzymů.

4. Vláknina pro štíhlou postavu

Vláknina patří mezi nestravitelné rostlinné zdroje, které pomáhají našemu5 tipů, jak o Vánocích nepřibrat a vyhnout se potížím se zažíváním organismu s pohybem potravy v trávicí soustavě. Snižuje riziko zácpy a znesnadňuje vstřebávání cholesterolu a cukrů. Zároveň má vláknina schopnost regulovat tělesnou hmotnost a hladinu energie, díky čemuž patří její konzumace k základům správné výživy.

V období Vánoc, kdy je na náš zažívací trakt vyvíjen silnější nápor než v jiných obdobích roku, bychom tedy měli denní příjem vlákniny navýšit. Především je třeba čerpat z přírodních zdrojů a jíst více ovoce, zeleniny a luštěnin. Denní příjem vyšší než 35 g však může způsobovat plynatost či průjem, proto bychom měli i vlákninu přijímat v rozumném množství.

5. Hýbejme se

Ačkoli si většina z nás vánoční svátky spojuje zejména s odpočinkem a relaxací, rozhodně bychom neměli zapomínat také na zdravé množství pohybu. Ten je totiž výbornou prevencí proti vzniku průjmu či zácpy, působí proti bolestem břicha, nadměrnému nadýmání či žaludečním vředům.

Fyzická aktivita má zároveň blahodárný účinek na správný pohyb střev a celý proces trávení. Velice důležitým faktorem je však pravidelnost. Doporučujeme proto učinit si například z hodinové procházky svižnou chůzí každodenní rituál a dodržovat ho neméně po dobu celé vánoční dovolené.

Zdroj: Generica

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Bohužel se to někdy stane, že člověk ochutnává a ještě si přidá knedlíček a pak je mu těžko :( Mně už se to párkrát stalo...některá jídla jsou hůře stravitelná...ale co jsem objevila Pangrol, jsem o dost klidnější..Mám ho stále po ruce a když mám pocit, že žaludek nestíhá trávit, dám si jednu tobolku a je klid...A pak zas opatrně, dát si raději zeleninku a jít na prochajduSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles