Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

5 tipů, jak předcházet nemocem v průběhu prázdnin

9. 08. 2016 | Nemoci
V letních měsících přichází období výletů, dětských prázdninových pobytů a rodinných dovolených. Zajištění prázdninového programu pro malé nezbedníky stojí rodiče nemalé úsilí, ale i spoustu peněz. Co když ale dítě na poslední chvíli onemocní? Nenechte se zaskočit touto nepříjemností a s předstihem se zaměřte na posílení dětské imunity. 

1. Odpočinek je základ

 

Na imunitu může mít nedostatek spánku zásadní vliv. V období prázdnin bývá denní režim volnější než ve dnech školní docházky. Dlouhé letní dny s možností venkovních aktivit do pozdních hodin, oblíbené sledování televize či populární hraní her na mobilních zařízeních, to vše přispívá k nepravidelnému dennímu režimu. Když dítě pozdě uléhá, také ráno dlouho vstává a nepravidelnost se dostává do začarovaného kruhu. Nastavte dětem jasná pravidla i o prázdninách. Nejen že tím prospíváte jejich zdraví, ale i vy si odpočinete a budete mít čas na sebe.

prázdniny2. Skotačení na sluníčku 


Ne nadarmo se říká, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař. Proto se snažte s dětmi pobývat venku každý den alespoň hodinku. Nenechte se odradit deštivým počasím. Věřte, že na letní odpoledne v holínkách a pláštěnce budou děti vzpomínat jako na jeden z nejlepších prázdninových zážitků. „Při pobytu na čerstvém vzduchu se dobře prokrvují sliznice a při venkovní aktivitě se tělo zdravě zapotí. Díky pravidelnému pohybu se podporuje i správná funkce zažívacího traktu a posiluje obranyschopnost,“ vysvětluje MUDr. Bohumil Ždichynec, CSc., z polikliniky I.P.Pavlova v Praze.  Vždy děti oblékejte přiměřeně počasí a volte raději více slabších vrstev, které lze odložit. Na výlet přibalte větrovku a pokrývku hlavy.

3. Kouzlo jídelníčku


Základem správně fungujícího imunitního systému je zdravé složení talíře. Chybět by neměla zelenina s ovocem, zakysané mléčné výrobky, potraviny obsahující vlákninu a kvalitní bílkoviny. Ne vždy se ale v prázdninovém jídelníčku, přes kopečky zmrzliny, opékané špekáčky a všemožné laskominy, podaří dodržet zásady zdravé výživy.

4.  Čisté ruce před jídlem


Pokud se snažíme, nejen za účelem podpoření imunity, dětem dopřávat pestrou stravu, nesmíme zapomínat ani na další návyky, které s tím souvisí. Veďte děti k pravidelné hygieně a mytí rukou před každým jídlem. Stejně důležité je mytí rukou po použití toalety nebo po návratu domů. Novým trendem v domácnosti jsou bezdotykové vodovodní baterie, které eliminují přenos bakterií na nejmenší možnou míru. Pokud „špinavou“ rukou nejprve spustíme pákovou baterii, bakterie na ní jednoduše počkají, než ji „čistou“ rukou zase vypneme. I když se tak zbavíme velké části znečištění, riziko přenosu zůstává. Používání bezdotykové baterie je navíc neuvěřitelně jednoduché a malým dětem dodržování hygieny usnadní. Zdá se to jako automatická věc, ale vězte, že mnoho lidí základní hygienické návyky osvojené nemá a v dětském kolektivu to může mít vážné následky a zapříčinit šíření nejednoho onemocnění.

5.  Od každého trochu


Podporovat imunitu lze pravidelným otužováním. Někdo dává přednost studené sprše po ránu, někdo raději navštěvuje saunu. Zkuste tyto aktivity dětem také přiblížit. Na noc větrejte a dopřejte jim čerstvý vzduch při spánku. Snížení rizik onemocnění můžete předejít také tím, že nebudete děti vystavovat pasivnímu kouření.

Zdroj, foto: Vegall


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Košík