Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

8 signálů, že vašemu tělu chybí vitamin D

12. 05. 2017 | Nemoci
Věděli jste, že pouze 10 % vitaminu D se do těla dostává potravou? Zbývajících 90 % déčka totiž naše tělo získává ze slunečních paprsků. Až čtyřem z pěti z nás ale tento „sluneční vitamin“ chybí, což naše tělo ani v nejmenším nevítá. Jeho nedostatek může souviset s řadou nepříjemností i závažných problémů.

Vitamin D je hvězdou mezi vitaminy. Podporuje správnou funkci imunitního systému. Je důležitý pro vstřebávání vápníku a fosforu a pomáhá zachovat silné a zdravé kosti a zuby. Přispívá k udržení normální činnosti svalů atd. Důvodů, proč bychom jeho nedostatek neměli podceňovat, je mnoho, jak ale poznat, že nám chybí? Poslouchejte své tělo a dejte si pozor na 8 signálů, které hlásí nespokojenost organismu a nedostatek vitaminu D.

8 signálů = 8 tváří nedostatku vitaminu D v těle


1. Svalová slabost. Když tělu chybí vitamin D, můžete pozorovat, že jsou vaše svaly oslabené a vy unavenější. Každodenní činnosti, ať už je to chůze do schodů, nebo třeba návštěva fitka, vám tak mohou připadat jako zdolávání Mount Everestu.

2. Snížená vytrvalost. Zbystřete, pokud se vaše kondice z nejasných důvodů zhoršuje a vytrvalostně nestačíte na věci, které vám předtím problémy ani v nejmenším nedělaly. Vitamin D působí i na fyzickou vytrvalost.

3. Přecitlivělost. Tělo volá po vitaminu D různými způsoby. Jedním z projevů může být i zvýšené vnímání hmatových vjemů. Kůže je citlivá a i běžný dotek může být rázem nepříjemným.

4. Nespavost. Trápí vás nespavost, s níž jste nikdy dřív problém neměli? Možná vše svádíte na stres a přemíru povinností, které vám nedají spát. Může za ní ale stát i nízká hladina vitaminu D v těle.

5. Mrzutost. Kdo z nás někdy neměl špatnou náladu; stává-li se ale rutinou bez zjevného důvodu, je něco v nepořádku. Může být známkou nižší hladiny serotoninu v mozku, což má spojitost i s absencí vitaminu D.

6. Smutek. S nízkou hladinou vitaminu D v těle je spojeno i riziko změn nálad a melancholie.

7. Vysoký krevní tlak. Málokdo si uvědomuje, že vysoký krevní tlak může být i známkou nedostatku živin a důležitých vitaminů v našem těle. Mezi ně patří i vitamin D.

8. Únavové zlomeniny. Vitamin D je velmi důležitý pro vstřebávání vápníku a fosforu, a tak i pro udržení dobré kondice kostí. Máme-li jej málo, znamená to oslabení pro kosti a v podstatě i dvakrát vyšší riziko únavových zlomenin. 


Je vám některý z těchto znaků povědomý? Poraďte se o takových starostech i se svým praktickým lékařem a především pravidelně doplňujte vitamin D.

Není skoro nikdo, kdo by déčko nepotřeboval doplnit, ale někteří jsou jeho nedostatkem ohroženi více než jiní. Jedná se zejména o lidi málo vystavené slunečnímu svitu (pracující v kanceláři apod.), postarší lidi, lidi s tmavší pigmentací, kojence, malé děti, těhotné a kojící ženy a ženy po menopauze. Stejně tak jsou k absenci tohoto vitaminu více náchylní obézní s narušeným procesem vstřebávání živin, lidé s alergií na mléko a intolerancí na laktózu, vegetariáni a vegani. Víme už také, že používání tolik důležitých ochranných prostředků proti slunci znesnadňuje tvorbu vitaminu D, stejně jako oděv, sklo či zatažené nebe.

Zdroj, foto: Walmark


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles