Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Alergici hůře snášejí infekční onemocnění

21. 11. 2009 | Nemoci
Alergie, pokud není léčena, ovlivní průběh řady infekčních onemocnění. Obecně lze říci, že alergici jsou k infekcím vnímavější a infekce u nich mohou mít těžší průběh. Ve většině případů se nejedná o nedostatečnou imunitu alergika, ale naopak o jeho přehnané reakce na okolní neškodné látky.


Takováto reakce je provázena alergickým zánětem. Pokud do terénu takového zánětu přijde virová nebo bakteriální infekce, snáze pronikne zanícenými sliznicemi nebo kůží a snáze vyvolá nemoc. Je prokázáno, že pacienti s alergickou rýmou mají v nosní sliznici více receptorů pro některé typy virů, a jsou tak náchylnější k virovým onemocněním. Alergický otok sliznice nosu vede také k ucpání vývodů tzv. paranazálních dutin a tím znesnadňuje odtékání hlenu. Při jeho stagnaci se opět snadno vyvine infekce – zánět dutin.


Nos mimo provoz

Zvětšení nosní mandle může být rovněž vyvoláno opakovanou reakcí na alergeny. Mechanickým ucpáním Eustachovy trubice je potom porušena ventilace oblasti středního ucha a je zpomaleno odtékání sekretů. To vede k opakovaným zánětům středouší. Při ucpaném nosu pacient dýchá otevřenými ústy a je vyřazena filtrační a zvlhčovací funkce nosu. Neupravený neohřátý vzduch potom přichází rovnou do průdušek a zvýšeně je dráždí.


Bezvýznamný kašel, nebo alergie?

To zhoršuje průběh astmatu. Také celá řada virů vyvolává akutní vzplanutí astmatu. U nealergika by stejné onemocnění proběhlo jako nevýznamný kašel, u astmatika může vyvolat život ohrožující dušnost. Bakteriální infekce u astmatiků probíhají rovněž závažněji. V nedávné studii prokázali američtí lékaři, že dospělí astmatici mají dvakrát vyšší riziko invazivního pneumokokového onemocnění, a doporučují proto těmto pacientům očkování proti pneumokoku.

Kůže pacientů s atopickým ekzémem je náchylnější k virovým i bakteriálním onemocněním. Plané neštovice nebo opar mohou u těžkých ekzematiků vést k velmi závažným onemocněním. Atopická kůže je také náchylnější k virovým bradavicím a molluscům.


Léčba na míru

Všechna tato rizika mohou být ale velice zmírněna nebo zcela eliminována při správné a dostatečné léčbě alergie. Stav sliznic i kůže se léčbou normalizuje, přehnaná imunitní reaktivita se urovná a reakce na infekci jsou potom zcela normální, jako u každého nealergického jedince. 


Zdroj: Bez-alergie.cz


Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Je pro nás útěcha, že ne vždy naše tělo reaguje velice přecitlivěle.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles