Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Babské rady na rýmu a bolesti uší

6. 03. 2014 | Nemoci

V zimním období jsme nejvíce ohroženi různými nemocemi z nachlazení, které způsobují viry. Nejběžnějšími příznaky bývá většinou rýma a ucpaný nos, který vede také k bolestem uší. Obyčejná rýma dokáže většině z nás znepříjemnit život.

Pokud máte lehčí příznaky bez teplot, tak můžete vyzkoušet babské rady, které už prověřily naše babičky. Mezi základní pravidla léčby patří klid v teplé místnosti, lehká strava, založená na ovoci a zelenině a zvýšený příjem tekutin. Účinné jsou bylinkové čaje na pročištění organismu, ovocné a zeleninové šťávy na podporu imunity.

Vypocení pomocí bylin

Během nachlazení bychom se měli vypotit v posteli. Vypocení v posteli podpoříme horkými léčivými čaji, které si osladíme medem a citrónem. Mezi takové čaje patří lípový, šípkový, zázvorový, heřmánkový, mátový, podbělový, jitrocelový, meduňkový, mateřídouškový nebo směsi různých bylin. U bylinkových čajů si dávejte pozor na alergie. Výbornou bylinkou na horní cesty dýchací je také šalvěj.

na rýmu a kašelBylinky na podporu imunity

Příznivé účinky na posílení imunity, ale také v době nemoci, mají tyto čaje: rakytníkový a šípkový, oba patří k bohatým zdrojům vitamínů. Výborný je také čaj heřmánkový, který patří k jednomu z nejúčinnějších a můžou ho pít i děti. Pokud trpíte alergiemi na některou bylinku, tak si můžete dopřát i čaj zelený, který je také velice prospěšný našemu zdraví.

Teplé koupele

Teplé koupele s přísadou nějaké silice, máty, meduňky, šalvěje, mořské soli aj. Do vany si přikápneme 20 kapek oblíbené silice. Na koupele nohou postačí obyčejná sůl, kterou smícháme s horkou vodou. Po teplé kúře si dejte na nohy teplé ponožky, nejlépe vlněné a rychle zalezte do pelíšku. Napařování nohou a předloktí je osvědčeným starým receptem našich babiček. Do umyvadla si dáme horkou vodu, přidáme hrst kuchyňské nebo mořské soli a ponoříme předloktí. 10 minut vydržíme, pak ruce osušíme a teple se oblečeme.

Bylinky určené k pití i inhalaci

Na rýmu působí dobře celá řada bylin. Z bylinek si můžeme udělat čaj, ale můžeme je také inhalovat. Do misky vhodíme hrst sušených bylin, levanduli, meduňku, mátu, heřmánek, nakloníme se nad ni, hlavu přikryjeme ručníkem a 15 minut inhalujeme.

Med na posílení imunity a boji s viry. Obsahuje velké množství vitamínů, které působí příznivě na horní cesty dýchací. Med se skořicí chrání tělo před viry a bakteriemi.

Nosní dutiny

Výplach nosních dutin solným roztokem. Při nachlazení a rýmě můžeme proplachovat nos mírně slanou vlažnou vodou.

Teplé polévky a jídla plní stejný efekt jako čaj. Do jídel a polévek přidáváme koření, která posílí naši imunitu a odbourávají viry. Do jídel můžeme přidat ostré koření, například chilli papričky, pepř a jiné. Výbornou polévkou v době nachlazení je silný kuřecí nebo slepičí vývar s čerstvými bylinkami. Dobré jsou také zeleninové polévky z čerstvé zeleniny.

Cibule, česnek, křen i zázvor. To byly odpradávna prostředky proti nemocem a pro posílení imunity. Všechny druhy mají protizánětlivé vlastnosti a můžeme je nazvat přírodními antibiotiky. Všechny elixíry jsou nejúčinnější v čerstvém stavu. Například čerstvá cibule v zeleninovém salátu, česnek v pomazánce, nastrouhaný jablkový křen, nebo zeleninová šťáva se zázvorem.

Bolestí uší

Olivový olej

Při mírnějších bolestech uší bez teplot. Do bolavého ucha vstříkneme dvě kapky vlažného olivového oleje. Je výborný na detoxikaci celého organismu. Každé ráno vypijeme šťávu z půl citronu smíchanou s několika kapkami extra panenského olivového oleje, po dobu několika dnů. Místo citrónové šťávy může přidat i jablečný ocet.

Cibulový zábal

Cibule má protizánětlivé účinky a mírní bolesti uší. Cibuli nakrájíme najemno a naplníme dva čisté kapesníky, které zavážeme a nad parou krátce nahřejeme. Přiložíme na ouška a obvážeme šálou, aby držely. Cibulový zábal přikládáme 3x denně.

Bylinkové čaje na bolest uší

Většina bylinkových čajů působí příznivě na bolest uší a zmírní je. Jedná se o čaj z heřmánku, lípového květu a černého bezu.

Česnek na bolest ucha

Bolavé ucho potíráme česnekovou pastou. Jeden stroužek česneku rozetřeme s pár kapkami olejíčku levandulového a mandlového. Vzniklou směsí potíráme bolestivé ucho. Používá se také rozetřený česnek, který zabalíme do kapesníčku a přiložíme na místo, které nejvíce bolí. Účinný je také obklad z nastrouhaného bramboru.

Na mírnější bolest uší pomáhá vatička namočená ve francovce nebo čistém alkoholu. Vložíme opatrně dovnitř ucha, ale tak, aby šla dobře vytáhnout. Dobré účinky má také šťáva z aloe vera, kterou si kápneme do ucha.

Účinné jsou také obklady na ucho s několika kapkami alkoholu nebo propolisu. Tyto rady jsou pouze pro dospělé.

Léčivé rostliny obsahují účinné látky, které mohou při rýmě a bolesti uší znatelně ulevit. Mají hojivé i desinfekční účinky.


Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Babské rady na rýmu a bolesti uší:

Babské rady na rýmu a bolesti uší
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5   6  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
žádnou vyloženě babskou radu neznám - kromě inhalace heřmánku a teplých ponožek.
Nám doma pomáhá sprej Quixx, kapičky Quixx Baby dáváme i miminkům (můžou je od narození), a teplé ponožky nosíme v zimě taky. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Teď na podzim je virů všude moc, v mhd přelidněno, v práci suchý vzduch a prach..takže používám denně sprej s mořskou vodou..nejradši mám Quixx sprej...zatím jsem letos bez rýmičky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
já používá kapky s mořskou solí ,je to suprové..
Obrázek uživatelky
profil
Po přečtení těch rad jsem si hned vzpomněla na svou babičku, která všechno řešila česnekem a cibulí Smajlík Jako malé mi do ucha strkala česnek :D Vždy to pomohlo. Ale teď si nedovedu představit, že bych do práce přišla se závanem česneku nebo cibule. Také mám velmi pozitivní zkušenost s rymastop halvně na ucpaný nos zabírá okamžitě. Líbí se mi, že je přírodní a nemusím všechno hned řešit chemií.
Obrázek uživatelky
profil
Na rýmu je fakt dobrý rymastop a to hned z několika důvodů: je pouze z bylin, může dlouhodobě užívat, funguje na ucpaný nos, cenově dostupný. Chlap když má rýmu tak je z toho to sprej úplně unešený.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles