Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bechtěrevova nemoc - zánětlivé onemocnění křížových kloubů a vazů kolem páteře

5. 03. 2010 | Nemoci
Jaké jsou její příznaky?

Bechtěrevova nemoc je zánětlivé onemocnění křížových kloubů a vazů kolem páteře. Tato nemoc však může mít (ale nemusí) další mimokloubní příznaky: záněty očí, kloubů, úponů, střeva a někdy i kůže nebo aorty.

 

Jak se nemoc může projevit a koho postihuje?

Bechtěrevova nemoc typicky postihuje mladé muže, s počátkem onemocnění koncem druhé a ve třetí dekádě života, tedy mezi 18. a 40. rokem života. Vzhledem k tomu, že jde o dobře vypadající, mladé a do té doby zdravé muže, ošetřujícím lékařům může trvat i několik let než pacienta odešlou ke specialistovi, který nemoc diagnostikuje. Typicky se projevuje takzvanou zánětlivou bolestí v kříži. To je bolest klidová, především noční, která k ránu budí pacienty a ti vstávají a cvičí, což jim proti bolesti významně pomáhá. Říká se v legraci, že Bechtěrevik je skvělý manžel, brzy vstává a cvičí, chystá pro celou rodinu snídani a ještě z toho profituje.

 

Co je její příčinou?

Jednoznačnou příčinu nemoci určit zatím neumíme. Víme, že nemoc postihuje nejčastěji osoby s pozitivním antigenem B27 na bílých krvinkách, těch je v běžné populaci asi 9 %, mezi Bechtěreviky 96 %. Provokujícím faktorem často bývá obyčejná střevní nebo jiná infekce. Onemocnění je dědičné.

 

Jak postupuje?

Postup nemoci je velmi různý. Některým šťastlivcům se zánět zastaví na křížovém skloubení, jiným však postupuje zánět po páteři a postupně, různě rychle, způsobuje typické tuhnutí páteře.

 

Jak se léčí? (včetně novinek v oblasti léčby)

Základními léky Bechtěrevovy choroby jsou takzvaná nesteroidní antirevmatika, to jsou léky, které působením na zánět tlumí bolest. Další významnou součástí léčby je cvičení, fyzikální nebo lázeňská léčba, která přináší někdy
i dlouhodobou úlevu od bolesti a brání ztuhnutí kloubů a páteře. Také brání omezení funkce hrudníku, která s tuhnutím souvisí, a může být hlavní příčinou srdečních či oběhových obtíží.

Kromě nesteroidních antirevmatik se užívají i kortikosteroidní látky, nejčastěji ve formě injekcí do bolestivých kloubů a vazů. Při postižení kloubů na rukou a nohou pomáhají léky, které se také užívají u jiných forem revmatismu, jako Sulfasalazin a Methotrexat. Moderní léčbou, která je však rezervována pro svou vysokou cenu jen pro velmi zánětlivě aktivní pacienty nebo pro pacienty s mnohočetným postižením, je biologická léčba. Je to léčba injekční, která blokuje klíčové prozánětlivé faktory v krevním oběhu.

 

Je nutné při této nemoci pak užívat již trvale léky?

Onemocnění neumíme zcela vyléčit, jen tlumit. Jeho průběh je však v začátku nepředvídatelný, někomu stačí občasná medikace nesteroidními antirevmatiky a cvičení, jiný reaguje zlepšením až na moderní biologickou léčbu.

 

Jaká existuje pohybová a režimová terapie?

Režimová léčba je to nejdůležitější, co si pacient sám může pro sebe udělat. Jakýkoliv pohyb, který tlumí bolest a přitom rozhýbe hrudník, je dobrý. Je nutno sportovat či cvičit pravidelně, nejraději denně. Samozřejmě je přitom nutno respektovat věk a stav ostatních kloubů, které mohou být postiženy třeba artrózou. Potom nejsou vhodné cviky s přetěžováním těchto kloubů (u kolen a kyčlí nejsou vhodné skoky a doskoky a naopak velmi vhodné plavání, při postižení krční páteře zase je nevhodné plavání – prsa – a vhodné jiné cvičení).

 

Hodně se diskutuje o vlivu diety na nemoc. Většina Bechtěreviků má sklon k vyšší hladině kyseliny močové, proto se doporučuje nejíst moc červeného masa, silné vývary, omezeně luštěniny a plody moře, méně čokolády. Pít dostatečně a pravidelně nápoje, omezit však konzumaci piva. Upřímně doporučuji lázeňskou léčbu, která mnoho našich pacientů udržuje léta funkční a schopné práce a kde se režimová, dietní a rehabilitační léčba vhodně skloubí.

 

Jaká povolání jsou či nejsou pro takto nemocné vhodná?

Zásadně není vhodné povolání, kde je pacient vystaven střídání směn či náhlému střídání teplot nebo práce v jednotvárné neměnné poloze. Pravidelnost práce, vhodné klima, možnost si zacvičit či častěji změnit polohu je pro naše pacienty velmi výhodné.


Autor: MUDr. Marie Sedláčková, primářka Revmatologického a rehabilitačního oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !