Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Biologická léčba: naděje pro pacienty s rakovinou

13. 03. 2009 | Nemoci

Biologická léčba je nejnovějším trendem nejen v léčbě rakoviny, ale i dalších, zejména autoimunitních onemocnění. Biologická léčba nemá na rozdíl od klasických postupů závažné nežádoucí účinky. Nevýhodou je její vysoká cena. Navíc odborníci s ní zatím postupně získávají zkušenosti. Také proto ji mohou v České republice poskytovat pouze specializovaná centra. Co však o biologické léčbě vědí neodborníci, pacienti, kterých se léčba bezprostředně týká?

Co je to biologická léčba?

Biologická léčba je výjimečná tím, že podporuje imunitní systém lidského organismu, aby se s nemocí co nejlépe vypořádal sám. Biologická léčba účinkuje také velmi specificky (pouze na vybrané části imunitního systému), což výrazně omezuje její nežádoucí účinky.

LékařJak biologická léčba funguje?

Přesné mechanismy, kterými biologická léčba pomáhá našemu organismu bojovat s nádorem, nejsou dosud vždy známy. Mezi nejčastěji zmiňované mechanismy účinku biologické léčby ale patří následující:

  • Biologická léčba blokuje nebo snižuje účinek růstových faktorů, které podporují růst nádorových buněk.
  • Umožňuje imunitnímu systému snáze zničit nádorové buňky a zbavit se jich.
  • Brání nádoru šířit se do dalších, zatím nepostižených částí těla.

 

Proč je biologická léčba nabízena jen některým pacientům?

Rakovina není jenom jedna, dokonce ani když postihuje jeden a ten samý orgán u dvou různých lidí. Každý typ rakoviny a každý pacient s rakovinou musí být léčen individuálně v závislosti na mnoha okolnostech. V úvahu je třeba vzít například přesný typ nádoru (zjistitelný pouze pod mikroskopem nebo dalšími specializovanými vyšetřeními), dále velikost nádoru a také druhy terapie, které již pacient případně absolvoval.

Má biologická léčba nežádoucí účinky?

Neexistuje léčba rakoviny, která by neměla žádné nežádoucí účinky, a má je i biologická léčba. Mezi hlavní nežádoucí účinky patří: kopřivka nebo otok v místě, kde byla podána injekce s biologickou léčbou, chřipkové příznaky jako horečka, zimnice, nevolnost, ztráta chuti k jídlu, únava a pobolívání svalů a kloubů, snížení krevního tlaku. Ve srovnání s klasickými léčebnými postupy jsou nežádoucí účinky biologické léčby podstatně mírnější a vyskytují se méně často.


Zdroj: Léčba rakoviny.cz

Tereza Benešová
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Manžel má rakovinu lymfatického systému. Na tento druh mu byla podána biologická léčba. Nádory se ztrácely, ale vznikly jinde a jiný agresivní typ. Podstoupil transplantaci krve. Biologickou léčbu už mu nedají, prý protože mu nezabrala. Já myslím, že šetří.
Obrázek uživatelky
profil
Bylo by dobré kdyby něco zabralo,mamina mě umřela na rakovinu před 2-roky a to co si prožila hrůza.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
fajn, že sa takto uberá výskum
Obrázek uživatelky
profil
To je dobřeSmajlík
Chodím na onkologii,prodělala jsem ozařování(před 6-ti lety),měla jsem spálenou nohu až k přirození do masa...SmajlíkSmajlíkauuuuu!!!
musím zaklepat,ted jsem o.k.Smajlík
Lidé kteří tam čekají v čekárně-hrůza,člověk by brečel jen co tam vejdeSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
přítel před 2roky prodělal chemo po odstranění zhoubného nádoru.Co si vytrpěl po podání chema byla síla jen z pohledu pozorovatele.V kůži těchto lidí bych se nechtěla nikdy ocitnout ale když jsem viděla jak na tom onkologickém centru lidi změní priority a prostě začnou bojovat změní to pohled na život i těm okolo.Přeji tímto všem nemocným aby našli nějaký lék který zabere všem a bez utrpení.ted to bude rok co mě umřela kamarádka na rakovinu zanechala po sobě 2děti(5,3,)tímto na ni vzpomínám a mému příteli přeji aŤ už toto nikdy nemusí prožít znovu at se nám ta mrcha vyhne.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles