Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bolest v krku a kašel – babské rady

4. 02. 2014 | Nemoci

Zima je období, kdy jsme nejvíce ohroženi různými nemocemi z nachlazení. Mezi ně určitě patří bolest v krku a kašel, který se málokomu v tomto období vyhne. Každý víme, že na posílení obranyschopnosti je nutné zvýšit přísun vitamínů a minerálních látek, které najdeme v čerstvé zelenině, ovoci i oříšcích. 

Důležité je také dodržovat pitný režim, dopřát si dostatek spánku, pohybu a málo stresu. Při bolesti v krku jsou vhodné hlavně teplé tekutiny, různé bylinkové čaje nebo polévky, kterými podpoříme pocení. Na bolest v krku platí také zvlhčování vzduchu v místnosti.

Bylinkové čaje

Pití bylinkových čajů na různé zdravotní neduhy známe už z dob našich babiček. Příznivé účinky na bolesti v krku a kašel mají tyto bylinky: zázvor, divizna, jitrocel, šalvěj, plicník, sléz, podběl, lipový květ, černý bez, řepík, heřmánek, podběl, řebříček, mateřídouška. Příznivé účinky má také máta a meduňka. Všechny čaje působí příznivě, obsahují spoustu účinných látek a silicí, které léčí bolest v krku i kašel. Určitě si najdete nějakou bylinku, která vám s nepříjemnými bolestmi v krku a v boji s kašlem pomůže. Čaj osladíme medem a dochutíme citrónem. U bylinkových čajů si dávejte pozor na alergie.

Zázvorový čaj s kořením

Do vody přidáme kousek kořene čerstvého zázvoru, hřebíček, nové koření a kousek skořice. Po uvaření přidáme šťávu z citrónu a med. Čaj má protizánětlivé účinky. Pomůže zlikvidovat zánět v krku.

babské radyKloktání a vyplachování úst

Bolest v krku zmírňuje také časté kloktání během dne. Zkuste některé bylinky například šalvěj, heřmánek nebo jinou bylinku k častému výplachu dutiny ústní nebo kloktání. Příznivé účinky má také jablečný ocet smíchaný s vlažnou vodou. Bolesti v krku také zmírní kloktání vody se solí.

Obklady a zábaly na krk a hruď

Zábal z olivového oleje. Kapesník namočíme do olivového oleje, jemně nahřejeme nad parou a přiložíme. Z dob našich babiček je znám obklad z tvarohu a sádla. Do tvarového obkladu můžeme přidat i kousky syrové cibule. Do sádlového obkladu dáme mletý muškátový oříšek. Účinný je také bramborový obklad. Teplé uvařené brambory rozmačkejte a rozložte na šátek nebo kapesník. Na obklad si dejte teplou šálu a nechte působit.

Cibule, česnek, křen i zázvor byly odpradávna prostředky proti nemocem a pro posílení imunity. Všechny druhy mají protizánětlivé vlastnosti a můžeme je nazvat přírodními antibiotiky. Všechny elixíry jsou nejúčinnější v čerstvém stavu. Na bolest v krku dobře působí česnečka s přídavkem čerstvě nalisovaného česneku, který přidáte na závěr. Čerstvou cibuli i křen můžeme přidat k masitým pokrmům nebo do pomazánek. Čerstvý zázvor se používá k přípravě horkých nápojů, do masových a rybích pokrmů, do polévek, k dušenému masu nebo ovoci.

Můžete si také připravit jídla, která ochutíme pikantním kořením. Kajenský pepř se nejčastěji využívá jako koření, které dodává jídlu ostrost a podporuje trávení. Ne však všem udělá dobře, na ostrá koření bývají také alergické reakce. Pokrm si můžete dochutit také chilli kořením, nebo pálivou paprikou.

Cibulový sirup

Cibule nakrájíme nadrobno, posypeme krystalovým cukrem, přidáme med, zakryjeme a necháme pár hodin odstát, až vznikne dostatečné množství sirupu. Pomáhá při kašli.

Hroznová šťáva

Hroznová šťáva nám může pomoci v boji s kašlem. Nápoj má i preventivní účinky.

Máslový čaj

Máslový čaj na škrábání v krku. Teplý černý čaj smícháme s troškou másla a lžící medu. Promícháme a ihned vypijeme.


Když vás začne bolet v krku, zkuste některou z babských rad. Jsou levné a uděláte si je z věcí, které běžně doma máte. Navíc opravdu pomáhají.


Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Bolest v krku a kašel – babské rady:

Bolest v krku a kašel – babské rady
Bolest v krku a kašel – babské rady
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji všem za milé komentáře. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
dobrý článek, na kašel používám čaj z yzopu,Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
děkuji moc za užitečné informaceSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
U dětí jsem zkoušela jen jitrocelový sirup, cibulový, protože malý má jen 2 roky jsem vynechala a výše uvedené taky. Jen typ pro maminky co mají malé děti, StopKašel vyzkoušejte, mohu jen doporučit po hromadě kapek a jiných sirupů je to sladký sirup, který malým dětem na kašel funguje.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Na škrábání v krku jsou perfektní pastilky Herbalmed. Užívám je vždy, když už se mě špatně polyká a jsem spokojená, chválím Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles