Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bradavice - příznaky, léčba, předcházení

20. 08. 2012 | Nemoci
Bradavice, nepříjemný zdravotní i kosmetický problém, mohou potkat každého z nás. Jejich příčinou je virová infekce, kterou se můžeme nakazit například ve veřejných prostorách bazénů, koupališť nebo v dětských kolektivech. O bradavicích i metodách jejich odstranění koluje mezi lidmi celá řada mýtů. Některé se mohou zdát úsměvné, nicméně mohou vést k rozšíření bradavic na další místa na těle a následnému prodloužení léčby.

Mýtus: Bradavice se musí vyříznout nebo vytrhnout


Mechanické odstranění
patří mezi časté metody, kterými se lidé zbavují nepříjemného kožního výrůstku. Kromě vyřezávání je také propichují, vytrhávají, podvazují nití a jinak s nimi neopatrně manipulují. „Bradavice se mohou při neopatrném zacházení rozšířit i na zdravou tkáň. Proto bych bez konzultace s kožním lékařem nedoporučoval mechanicky kožní výrůstek odstraňovat,“ vysvětluje dermatolog MUDr. Petr Velčevský. S větším počtem bradavic se prodlužuje i doba jejich léčby.

BradaviceMýtus: Každý výrůstek na těle je bradavice


Bradavice mohou mít různý tvar, barvu a velikost. Lidé si je často pletou s jinými kožními projevy, např. mateřskými znaménky. Bradavice se nejčastěji objevují v obličeji, na rukou a nohou, ale mohou se na kůži vyskytnout i kdekoliv jinde. Méně často se tvoří na sliznicích, například v dutině ústní. Některé, například na nohou nebo u nehtového lůžka, mohou způsobovat bolest.

 „Pokud si nejste jistí, zda výrůstky na vašem těle nebo u dětí jsou skutečně bradavice, obraťte se na svého lékaře. Pokud byste omylem odstranili namísto bradavic například mateřské znaménko, můžete si přivodit zdravotní komplikace obvykle od podráždění kůže až po poleptání se vznikem nevzhledných jizev,“ říká MUDr. Petr Velčevský.

Mýtus: Bradavice mají jen staří lidé


Někteří lidé věří, že bradavice jsou spojeny se stářím. Bradavicemi mohou však trpět všichni, od malých dětí až po seniory. „Příčinou tzv. „stařeckých“ bradavic nejsou viry. Pokud si je člověk například rozškrábne nebo utrhne, nehrozí jejich rozšíření na další místa. V případě, že se mu toto stane s „běžnou“ bradavicí virového původu, může se infekce přenést i na zdravou tkáň,“ vysvětluje MUDr. Petr Velčevský.

Mýtus: Bradavic se zbavíte, pokud je budete potírat bezbarvým lakem na nehty


Potírání bradavic nejrůznějšími roztoky a tekutinami patří mezi často zmiňované metody léčby. Někteří lidé věří, že při odstranění bradavic jim pomůže bezbarvý lak na nehty, menstruační krev či krev některých mrtvých zvířat.

Používání jakýchkoliv tělesných či chemických tekutin, které nejsou určeny k léčbě bradavic, bych rozhodně nedoporučoval. Hrozí přenos dalších infekcí a virů na pokožku, kde mohou způsobit kožní problémy, jako jsou nejrůznější záněty, nevzhledné jizvy a také prodloužení léčby bradavic,“ informuje MUDr. Petr Velčevský.

Mýtus: Bradavice je třeba zaklínat a léčit při úplňku


Mezi často zmiňované mýty v boji s bradavicemi patří i zaklínání. Někteří lidé spoléhají také na vliv měsíce při léčbě nepříjemných kožních výrůstků. „Používání zaklínadel či využívání vlivu měsíce při léčbě bradavic patří k úsměvným metodám, se kterými se ve své ordinaci také setkávám. Na rozdíl od mechanického odstraňování sice nehrozí rozšíření infekce a zhoršení potíží, ale současně se jimi kožních výrůstků opravdu nezbavíte,“ říká MUDr. Petr Velčevský.

Jak předcházet bradavicím + jejich léčba


Lidé se viry, které způsobují bradavice, nejčastěji nakazí ve veřejných prostorách, například na koupališti, u bazénu nebo ve společných sprchách a saunách. Proto se doporučuje nechodit bosí a nelehat si přímo na dlaždice, ale používat přezůvky a podložky. Ke vzniku bradavic může přispět i nadměrné pocení nohou. Proto je důležité si pravidelně dezinfikovat obuv a měnit ponožky.

Pokud na svém těle člověk objeví bradavice, neměl by dlouho otálet s jejich léčbou a včas se obrátit na svého kožního lékaře. K léčbě a následnému odstranění je možné použít i volně prodejné léčivé přípravky obsahující kyselinu salicylovou a mléčnou. Ty by při správném použití neměly způsobovat bolest, puchýře ani omrzliny.

Zdroj: Duofilm

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !