Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čajem proti infarktu

26. 09. 2009 | Nemoci
U pacientů s onemocněním koronárních tepen může konzumace černého čaje snížit riziko vzniku infarktu myokardu. Studie publikovaná v časopisu Circulation nastínila schopnost černého čaje příznivě ovlivňovat krevní cévy a působit proti poruchám funkce jejich výstelky.

Studie se zúčastnilo 66 pacientů s onemocněním koronárních tepen. Náhodně vybraní jedinci pili po dobu čtyř týdnů denně 4 šálky černého čaje, zatímco členové kontrolní skupiny místo čaje stejné množství vody. Po ukončení pokusu se zjistilo, že cévy pacientů, kteří konzumovali černý čaj, dokážou lépe reagovat stažením nebo roztažením na potřeby organismu než cévy pacientů kontrolní skupiny. Vysvětlení vidí autor studie, profesor Joseph Vita z lékařské fakulty univerzity v Bostonu (Massachusetts, USA), v působení flavonoidů z čaje na cévní stěnu.

Čajem proti infarktuSám profesor Vita se však brání tvrzení, že studie dokázala preventivní účinky černého čaje na vznik infarktu myokardu. Říká: „Co jsme zjistili, je to, že jestliže podáváte skupině kardiaků s abnormální funkcí cév černý čaj, stav jejich cév se zlepší.“ Také profesor Jonathan Abrams z lékařské fakulty University of New Mexico (Albuquerque, New Mexico, USA) zachovává opatrný přístup. Podle jeho názoru je studie důležitá, ale v žádném případě nedokazuje, že pijáci černého čaje budou žít déle.

Již mnoho pokusů v minulosti dokazovalo příznivé účinky sóji, vitamínů C a E či různých hormonů na prevenci srdečních chorob. Navazující velké klinické studie ale jejich výsledky nebyly poté schopny potvrdit, nebo je dokonce vyvrátily.

Závěr profesora Vita zní: „Měli by lidé pít černý čaj? Proč ne, jestliže chtějí. Je to neškodné a může to být i užitečné.“

Zdroj: Kardiochirurgie.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Propagují se různé věci, že je dobré pít vodu, kterou piji celý život. Čaje piji poměrně málo. Takže budu muset přesedlat na pití tmavého čaje, zeleného a nějakých podobných. Jestliže prospívají, jsou určitě lepší nežli voda.
Obrázek uživatelky
profil
nejen cerny, i zeleny prospiva a mozna i vic.
A taky skodi, napr. odvapnuje.
A bylinkove zas maji jine dobre ucinky. takze neni treba prehanet.
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavé, proč ne?!
Obrázek uživatelky
profil
proč ne,je už známo pocelé věky,že čaj má čarovnou a hlavně léčivou moc!!!!!!!!!!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles