Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Černá henna poškozuje zdraví

6. 06. 2008 | Nemoci
Obvyklým vedlejším účinkem malování černou hennou jsou těžké alergické reakce provázené dlouhodobým poškozením zdraví.

Barviva přidaná do pasty z henny k dosažení temně černého zbarvení připomínajícího tetování a k prodloužení jeho trvanlivosti jsou známá alergickými reakcemi, které navozují.

Nejlepší rada zní: vyhněte se malování černou hennou

Co to je malování černou hennou?

Malování černou hennou neboli „dočasné tetování“ není skutečným tetováním. Ve skutečnosti se jedná o malbu na kůži. Skutečné tetování porušuje integritu kůže a je trvalé. „Tetování“ černou hennou je dočasné a vytratí se za několik týdnů.

K dosažení černé barvy malby a prodloužení její trvanlivosti je do henny přidáváno velké množství barviv. Tyto přísady mohou být jednak přírodního původu, jako například indigo, nebo to mohou být syntetická barviva a minerály.
Mnoho z těchto nalezených přísad způsobuje ať už časné či opožděné alergické reakce nebo chronické zánětlivé reakce.

 
Čtěte také naše další články:
Henna – rostlina, která nejen barví, ale i léčí
Jak používat přírodní barvy na vlasy Henna

Kde je malování černou hennou nabízeno?

dočasné tetování hennouMalování černou hennou je nabízeno pouličními malíři zejména v turisty vyhledávaných oblastech, nejčastěji v létě, a to účastníkům různých akcí pod širým nebem, jako jsou veletrhy, festivaly, trhy, bazary. Nejčastěji je malování černou hennou nabízeno turistům nebo během dovolené na plážích a v rekreačních letoviscích.

Toto dočasné „tetování“ často imitující „starobylé“ tetování, je oblíbené zejména u mladých lidí. V současné době ale není kaštanově červené zbarvení přírodní henny příliš oblíbené. Zato suvenýr v podobě malby černou hennou je oblíbený velmi. Tato obliba a vysoký zisk umělců je dále povzbuzují k ignorování zdravotních rizik.

Jaká jsou rizika malování černou hennou?

Barviva, přidávaná do henny jsou známá tím, že způsobují těžké alergické reakce. Příznaky se objevují po několika (3-12) dnech.
Tyto alergické reakce mohou způsobit svědění, zčervenání kůže, vznik pigmentových skvrn nebo změny barvy kůže, puchýře i strupy.


Pokud se přesto pro malování na kůži rozhodnete, pak se řiďte těmito třemi radami:
1. Přírodní pasta z henny má proměnlivou barvu od zelenohnědé k hnědé. Pokud je barva pasty tmavší (černá), s největší pravděpodobností k ní byla přidána barviva.
2. Žádejte informaci o původu henny, seznam přísad a návod k použití, abyste si ověřili složení henny. Nebudou-li umělci/malíři schopni informaci o původu a složení henny podat, měli byste se jí vyvarovat.
3. Pokud se dozvíte, že pasta z henny může být odstraněna hodinu po aplikaci, jedná se zajisté o černou hennu, protože samotná henna musí být v kontaktu s kůží tak dlouho, jak je to možné, aby bylo získáno pěkné kaštanově červené zbarvení malby.

Rozdíl mezi černou hennou a hennou

Henna, pasta z henny či prášek z henny se vyrábějí z listů rostliny henna, latinsky Lawsonia inermis, která je po sklizni usušena a rozdrcena na prášek. Henna je vysoký keř nebo malý strom o výšce 2-6 m, rostoucí v horkém, suchém podnebí. Původem pochází z tropických a subtropických oblastí severní Afriky, Středního východu a Jižní Asie. Barva pasty z přírodní henny se mění od zelenohnědé k hnědé. Používání henny k barvení vlasů je doloženo v Egyptě již před pěti tisíci lety.



Zdroj: SOS

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
už som o tom čosi počula...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
když jsme byli loni na dovolené v tunisu tak jsem se do heny zamilovala a den před odjezdem jsem si nechala namalovat na paži růžičku, nejdříve jsem byla hrozně nadšená růžička byla krásná všichni mi jí chválili a dva dny po malování začali potíže ruka mě začala šíleně bolet nemohla jsem si na ní ani lehnout, pak začala rudnout, přidala se teplota a v místě malování se mi začali dělat strupy a začalo mi to všechno krvácet tak jsem musela k lékaři a výsledek silná alergická reakce na henu, asi po třech dnech už mě ruka tak bolela že jsem lezla do vany a tetování pořád močila at ho nějakým způsobem dám dolu povedlo se mi to asi po třech dnech, ale bolavou a krvavou ruku jsem měla ještě měsíc takže tetování bylo krásné než začali potíže, nyní už bych do toho nešla dva dny krásy nestojí za měsíc utrpení Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
obávám se,že komu se to líbí,stejně neodolá,kolem nás je plno škodlivých věcíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já myslím, že varování je přehnané Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Upozornění na nebezpečí tetování černou henou přichází právě včas. Bohužel asi nepadne na úrodnou půdu, když je pomalované tělo tak módní.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles