Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cholesterol – skrytý nepřítel

31. 08. 2009 | Nemoci
Pro organismus představuje cholesterol nezbytnou látku, bez které by nemohl řádně fungovat. Tato látka je součástí každé naší buňky a organismus ji potřebuje pro tvorbu hormonů, vitamínu D a podílí se na metabolismu tuků. Jeho vysoká koncentrace v krvi organismu škodí a poškozuje srdce a cévy. Onemocnění srdce a cév mají na svědomí více než 58 % všech úmrtí v ČR.

Existují dvě základní formy cholesterolu „zlý“ LDL cholesterol a “hodný“ HDL cholesterol. LDL cholesterol způsobuje usazování přebytečného cholesterolu na cévních stěnách, následkem čehož dochází k zúžení cév, snížení průtoku krve a v konečném důsledku k nedokrevnosti cévou vyživované tkáně. HDL cholesterol plní naopak ochrannou funkci a zbavuje krev nadbytečného cholesterolu.

Zena s dortemPříčiny vysoké hladiny cholesterolu     

Vyšší hladina cholesterolu, přestože vážně ohrožuje zdraví, se neprojevuje žádnými příznaky. Při vysokých hodnotách se však mohou pod kůži objevovat tukové uzlíky, hlavně v oblasti kolem očí, na loktech, anebo kolen.  Obecně převládá názor, že vysoký cholesterol se nachází u lidí starších, obézních a u těch, kteří nedodržují zásady zdravého způsobu života. Ve skutečnosti se tento problém objevuje i u mladých a hubených lidí, kteří se stravují zdravě. Jak je to možné? Významnou úlohu zde hraje rodinná dispozice. Stejně jako cukrovka, vysoký krevní tlak je i vysoká hladina cholesterolu dědičná. Z dalších faktorů je třeba poukázat na kouření, špatné stravovací návyky, obezitu, nedostatek pohybové aktivity.

Cholesterol si organismus z části vytváří sám a také jej přijímáme z potravy. Tento proces však může být výrazně ovlivněn i složením jídelníčku a životním stylem.

Odborníci dnes již vědí, že pro snížení hladiny cholesterolu je zapotřebí toho udělat mnohem více…


Postupy při vysoké hladině cholesterolu

Naměřil Vám lékař vysokou hladinu cholesterolu? Pak by Vás měl obeznámit i s edukačním programem zaměřeným na zdravý způsob života, který zahrnuje: udržení optimální tělesné hmotnosti, změnu stravovacích návyků, pravidelnou tělesnou aktivitu, nekouřit či užívání vhodných doplňků stravy.

Tančící ženaa)    Snížení tělesné hmotnosti u obézních osob
Váha není vždy rozhodujícím měřítkem vysokého cholesterolu, ale snížení hmotnosti se doporučuje u všech obézních osob, u nichž dochází k nadměrnému zatížení srdce a cév. Ohledně snižování hmotnosti v důsledku zdravotních potíží je vhodné obrátit se na odborníka.

b)    Tělesná aktivita
Správná fyzická zátěž posiluje oběhový systém a pomáhá při udržení optimální tělesné hmotnosti. V případě, že jste předtím vůbec necvičili, začněte nejdříve s mírnou fyzickou aktivitou (chůze, jízda na kole, plavání) anebo se poraďte s odborníkem.

c)    Zdravá strava
Současnou úroveň výživy lze hodnotit jako nepříznivou. Abychom eliminovali zdravotní rizika, je nezbytné přijmout výživová doporučení zdravé stravy. Nejdůležitějším faktorem je skladba tuků v potravě. Mezi nevhodné se považují živočišné tuky a naopak bychom se měli zaměřit na kvalitní tuky rostlinného původu. Strava by měla být bohatá na vlákninu, vitaminy a nesmíme také zapomínat na pitný režim!

Vhodné potraviny:
Rostlinné tuky a oleje (řepkový, olivový), ryby a drůbeží maso, vhodné je i telecí anebo libové maso, syrová zelenina (hlavně listová zelenina, artyčoky) ale i vařená, celozrnné produkty, rýže, brambory, luštěniny.

Nevhodné potraviny:
Živočišné tuky a potraviny s jejich obsahem jako např. máslo, plnotučné mléko, sýry, vepřové a tučné hovězí maso, vejce, uzeniny, výrobky z bílé mouky, jednoduché cukry, pochutiny jako např. sušenky, smažené lupínky, smažená jídla, sůl a slaná jídla.


d)    Doplňky stravy
Doplnění jídelníčku o antioxidanty a vlákninu vykazuje podpůrné účinky. Její součástí mohou být doplňky stravy, jejichž zdravotní efekt byl prokázán. U vysoké hladiny cholesterolu se doporučuje zaměřit se na koenzym Q10, vitamin C, E a vitaminy skupiny B, lecitin, omega kyseliny.

TabletyLéčba medikamenty  

Pokud se změnou stravy, respektive změnou životního stylu nedaří snížit hladinu cholesterolu, přistupuje se k medikamentům. V současnosti je používáno několik skupin těchto léků – mezi nejčastější patří skupina tzv. statinů. Je však třeba mít na paměti, že prakticky každý syntetický lék, zatěžuje organismus a vykazuje i řadu vedlejších, nežádoucích účinků.

Léky ze skupiny statinů účinně blokují syntézu cholesterolu a snižují hladinu tuků. Avšak rovněž tak blokují vlastní tvorbu důležitého koenzymu Q10, která je po 30. roku života již beztak v organismus postupně snižována. Koenzym Q10 funguje jako antioxidant, je významným energetickým zdrojem pro každou buňku rozhoduje o tom, jaké látky buňka přijme anebo vyloučí.

Posledním doporučením je zaměřit se na kvalitní suplementy od renomovaných značek, které garantují farmaceutickou kvalitu, při výrobě dodržují přísná pravidla tzv. Správné výrobní praxe (GMP).

Zdroj: Barny´s

Sixtie
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Také jsem si myslela, že je to nemoc dědičná. I můj mladší bratr na ni zemřel a také na špatné srdce. Nenašli mu vrozenou srdeční vadu, takže s ní dělal namáhavou a těžkou práci. Kdyby mu našli včas, mohl by tu ještě být.
Obrázek uživatelky
profil
Tak já to taky musela všechno přehodnotit, sestavila jsem si jídelníček a zhubka 27 kg, neberu už ani léky na tlak, cholesterol i triglyceridy v normě, ale trvalo to 3/4 roku, pAK JSEM NAKAZILA ještě hodně holek, aby taky zhubly, mrkněte do mojí fotogalerie jaký jsem byla sud.
Obrázek uživatelky
profil
Souhlasím s Tebou.Ač jsem ještě mladá,tak mám cholesterol dost zvýšený.Vše se zjistilo z odběrů,atd.No,a MUDr.mi doporučil změnit skladbu jídelníčku.Zatím zaplaťpánbůh žádné léky.Souhlasím s tím,že samoléčbou si člověk spíš uškodí,než si pomůžeSmajlík.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles