Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chraňte se před rakovinou děložního čípku

24. 06. 2008 | Nemoci
VZP zahájila v tomto týdnu rozesílání dopisů s výzvou, která má přimět ženy, aby navštěvovaly pravidelně svého gynekologa. Pouze pravidelná prohlídka u gynekologa spojená s cytologickým vyšetřením může odhalit počáteční stadia rakoviny děložního čípku. VZP svým klientkám plně hradí preventivní prohlídku u gynekologa jednou ročně a nyní také motivuje lékaře, aby takto vyšetřili co nejvíce pacientek.

V České republice je rakovina děložního čípku ročně zjištěna u jednoho tisíce žen, z nichž kolem čtyř set nemoci podlehne. To je až dvakrát více, než v jiných evropských zemích. Většině zbytečných úmrtí lze přitom zabránit pravidelnými preventivními gynekologickými prohlídkami.

rakovina děložního čípku„Zapojili jsme se touto aktivitou do celonárodního preventivního programu, jehož cílem je zachytit a vyléčit toto onemocnění v raném stadiu. Chceme touto adresnou výzvou přispět ke snížení počtu žen, které zbytečně na tuto nemoc zemřou. Ženy v dopise upozorňujeme, že mají navštívit 1x ročně svého gynekologa, a to i tehdy, pokud nepociťují žádné obtíže. Přitom zdůrazňujeme, že tuto preventivní prohlídku jim hradí VZP a nezaplatí za ni ani žádný regulační poplatek,“ vysvětluje ředitel VZP ČR Pavel Horák a dodává: „Celkem oslovíme dopisem v průběhu června až září více než 350 tisíc žen.“

Aby byl tento preventivní program co nejúspěšnější, neomezuje se pouze na rozesílání písemných pozvánek, ale staví také na přímé spolupráci s lékaři, v tomto případě gynekology. „Chceme předejít možným problémům s hledáním gynekologa, a proto finančně motivujeme lékaře, aby k sobě registrovali ty klientky, které dosud svého gynekologa nemají. Za nově registrovanou klientku obdrží lékař dvě stě korun. Také za provedenou preventivní prohlídku u registrované pacientky, včetně cytologie, obdrží lékař od pojišťovny bonus sto korun navíc k běžné platbě za dané výkony. V jednom roce na jednu pacientku může lékař čerpat vždy jen jeden z uvedených bonusů,“ upřesňuje ředitel VZP Pavel Horák.

Náklady na léčení jedné pacientky s rakovinou děložního čípku se odhadují podle údajů odborné společnosti na 120 000 – 220 000 Kč. Přesná cena léčby záleží na diagnóze, věku pacientky, průběhu nemoci a dalších faktorech.

Na očkování proti papilomavirům, které karcinom děložního čípku způsobují, přispívá VZP ČR od loňského roku z fondu prevence. Aktuální výše finančního příspěvku je max. 500 Kč na každou dávku očkovací látky, tzn. max. 1 500 Kč na celé očkování, které probíhá ve třech dávkách. Tento příspěvek je určen dívkám ve věku od 13 do 18 let, kdy má smysl toto očkování provádět (žena by měla být očkována ještě před započetím sexuálního života). Na tento finanční příspěvek uvolní VZP v letošním roce celkem 35 milionů korun.
                       


Zdroj: VZP

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Budu uvažovat!
Obrázek uživatelky
profil
Včera byla dcera na poslední injekci. Snad jsem udělala dobře, že jsem jí dala očkovat. je jí 15 let, tak to snad pomůže.
Obrázek uživatelky
profil
Kamarádka se nechala očkovat v 35 letech. Prý to má význam v každém věku!
Obrázek uživatelky
profil
Zajímalo by mě, jestli je toto očkování účinné i u starších žen. Myslím tím na 18 let.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles