Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Člověk, který prodělal žloutenku, (ne)může darovat krev

16. 09. 2008 | Nemoci

Daruj krev, daruješ život. Co když se ale chce stát dárcem někdo, kdo sám prodělal závažnou chorobu, třeba žloutenku? Může, nebo nemůže krev darovat? Odpověď není tak jednoduchá, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Kdo se může stát dárcem

Podle kritérií organizace Amerického červeného kříže se dárcem krve může stát zdravý člověk ve věku minimálně 17 let, vážící alespoň 110 liber (50 kg), u něhož od posledního darování plné krve uplynulo nejméně 8 týdnů (56 dnů). Přičemž „zdravý člověk“ je definován jako jedinec, který se cítí dobře a může vykonávat jakékoli normální aktivity.

Ilustrační fotoPokud pacient prodělal žloutenku neboli hepatitidu (zánět jater) způsobenou virem žloutenky po 11. roce věku, je z dárcovství krve navždy vyloučen. Stejně tak jsou vyloučeni pacienti, kteří prodělali žloutenku způsobenou jiným virem napadajícím játra, jako je cytomegalovirus (CMV) nebo virus Epsteina-Barrové (EBV, onemocnění známé jako infekční mononukleóza).

Naopak jako přijatelní dárci jsou shledáni pacienti, u nichž byla žloutenka způsobena jinou než virovou příčinou. Například pacienti, kteří trpěli žloutenkou v důsledku reakce na léky, které užívali, pacienti s Gilbertovým onemocněním (vrozená porucha tvorby žluči), s obstrukcí žlučových vývodů, se žlučovými kameny, pacienti po žloutence navozené nadměrným užíváním alkoholu nebo nemocní po úrazu jater.

Nejdříve test, pak dárcovství

Žloutenka se ale nemusí vždy projevit klinickými příznaky. Proto se u každého potenciálního dárce rutinně provádí testování na virus hepatitidy B a C. Pokud se z krve zjistí, že je zájemce o dárcovství krve pozitivní na žloutenku, je z dárcovství navždy vyloučen, přestože se u něj nemoc klinicky nikdy neprojevila.

Přísná kritéria platí i pro ty, kteří pouze byli nebo mohli být v kontaktu s nemocným žloutenkou. Lidé, kteří měli sexuální styk s osobou trpící žloutenkou a stejně tak ti, kteří byli například uvězněni, musí počkat nejméně 12 měsíců, než se mohou stát dárci krve (po náležitém krevním vyšetření).

Karanténa po piercingu

Stejnou dobu musí také vyčkat pacienti, kteří sami dostali transfuzi, nebo ti, kteří si nechali tetovat nebo udělat piercing. Až tak dlouhá (1 rok) totiž může být inkubační doba viru (to znamená doba, po které ještě může člověk onemocnět).


Zdroj: Blood Donation Eligibility Guidelines. American Red Cross, revised 5. 7. 2008
Blood donation and transfusion. Up to Date, February 2008


Zdroj: Virová-hepatitida.cz

Notburga

ChytráŽena.cz

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
krev by měl dávat jen opravdu zdravý člověk ale myslím si že těch už dnes moc není
Obrázek uživatelky
profil
No, já jsem alergik a dávat krev můžu, když mám zrovna alergii v klidovém stavu. Čili já když nemám vysypanej ekzém, znám pylovkáře, kteří dávají jen v zimě, když nekvetou ty jejich pyly...
Z webu téže transfúzky:
Trvale vyřazeni jsou dále lidé s cukrovkou, těžkými formami alergie, lidé trpící epilepsií, hemofilici a osoby, které byli v minulosti léčeni hormony hypofýzy (podvěsku mozkového ) - např. růstovým hormonem.
V řadě případů - například u alergií, užívání léků, apod. - rozhodují naši lékaři o způsobilosti k odběru po individuální konzultaci s dárcem.
Obrázek uživatelky
profil
Ony jaksi neposuzují podle amerických kritérií...

Například na stránkách transfúzky v Praze na Vinohradech se píše:
Darovat krev nemohou osoby, které v minulosti prodělaly infekční žloutenku, zejména typu B nebo C, syfilis, tuberkulosu, některé tropické choroby.
Po jiných infekčních chorobách jsou z dárcovství vyřazeny pouze dočasně (1 - 2 roky po úzdravě) - např. infekční žloutenky typu A, infekční mononuklesoa, brucelosa, boreliosa, kapavka a pod.

Čili jestli dobře čtu, 2 roky po HepaA...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles