Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cukrovka v roli protivníka při hojení ran

5. 11. 2009 | Nemoci
Cukrovka trápí značnou část obyvatelstva. Jednou z nepříjemných obtíží, které s sebou přináší, je snazší tvorba ran a jejich zdlouhavé a často komplikované hojení. Co však stojí za touto skutečností, proč se diabetikům rány nehojí stejně snadno jako lidem bez tohoto onemocnění?


Zákeřný cukr

Jednou z příčin špatného hojení diabetické rány je samotný cukr. Jeho zvýšená hladina v krvi způsobuje změny ve struktuře cév, jejichž stěna zesiluje. To omezuje tolik potřebný vydatný průtok krve do postiženého místa. Rána vyžaduje ke svému zhojení dostatek živin, kyslíku a jiných důležitých látek, které se k ní z tohoto důvodu nedostávají.

Zpomalené krvinky

Další místo, které cukrovka zasáhne, je imunitní systém. Zpomaluje se pohyb bílých krvinek k místu zánětu a zhoršená je rovněž schopnost tzv. fagocytózy, jedné ze zbraní organismu proti bakteriím. Jsou-li tyto dva systémy postiženy, jako je tomu právě u cukrovky, tělo se hůře brání všemožným nákazám. Proto se u diabetiků snadněji rozvíjí infekční komplikace v ráně, čímž se její hojení značně ztěžuje a zpomaluje.

Špatná výživa

Ačkoliv jsou diabetici druhého typu na první pohled spíše obézní, ve skutečnosti bývají často až podvyživení. A právě dostatečná výživa s omezením jednoduchých cukrů a tuků a naopak s vyváženým příjmem bílkovin je předpoklad správného hojení ran.

Zhojení rány u diabetika může trvat i několik měsíců. Proto je důležitá nejen kvalitní ošetřovatelská péče, ale rovněž prevence samotného vzniku rány. Například diabetické noze a následné možné amputaci lze předejít snížením tlaku na chodidlo pomocí speciální obuvi, důkladnou hygienou, pravidelnou kontrolou prokrvení končetiny a výše krevního cukru. Dojde-li přesto k vytvoření rány, je nutné zahájit léčbu včas. Protože i malá ranka může být u diabetika zdrojem vskutku velkých obtíží! 


Zdroj: Hojení-ran.cz

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Prostě každý člověk je k něčemu náchylný. Až nám srovnají geny, budeme všichni zdraví jako řípa.
Obrázek uživatelky
profil
No nejsem lékař, ale opotřebitelnost všech orgánů je daná jednak dědičností a jednak stravovacími prohřešky. Když jsou časté a nevedeme zrovna zdravý způsob života, chtějí žlázy s vnitřní sekrecí nerovnováhu v tle nějak napravit. Tím se zvašuje jejich činnost a opotřebovávají se.
Tělo je spojené, pokud nedostatečně funguje štítná žláza, je narušená rovnováha v těle a slinivka začne vylučovat vyšší množství inzulinu, snaží se tělo chránit, ale ono zatím ukládá stále větší tukové zásoby, které inzulin žene do buněk a slinivka se opotřebí, to znamená jediné, cukrovku.
Vysvětlila jsem to zjednodušeně, podílí se na těch procesech více chemických látek, ale snad je to trochu srozumitelné.
Tak horujte pro zdravý životní způsob a vyhýbejte se krátkým sacharidům a živočišným tukům. S takovým jídelníčkem jsem na požádání schoná poradit, mám s tím bohaté zkušenosti.
Hlavní zásady při tvorbě zdravého jídelníčku je nehladovět a jíst pravidelně v určitém intervalu určité složení jídla.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles