Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cystická fibróza – nemoc slaných dětí

1. 11. 2009 | Nemoci

„Nemoc slaných dětí“, tak je nazýváno dědičné onemocnění, cystická fibróza. Toto onemocnění postihuje především dýchací a trávicí cesty a ačkoliv se nemocné děti mohou zdát na první pohled zcela zdravé, onemocnění vyžaduje každodenní náročnou léčbu a děti postižené cystickou fibrózou mají jen 50% šanci, že přežijí své dvaatřicáté narozeniny.


Ročně se v ČR narodí 40 – 50 dětí postižených tímto nevyléčitelným onemocněním, přesto o něm široká veřejnost ví jen málo.  „Cystická fibróza bývá označována jako nemoc slaných dětí.

Mnohonásobně zvýšený výskyt solí v potu je totiž jednou z metod, jak tuto nemoc odhalit. Pot nemocných dětí je totiž extrémně slaný, kvůli mutaci jediného genu tělo totiž vylučuje do krve přílišné množství sodíku a ten nemocne-ditese potom navázaný na chlor vylučuje potem v podobě solí,“ vysvětluje Lenka Eislerová, ředitelka občanského sdružení Klub nemocných cystickou fibrózou.

Mezi další symptomy nemoci patří zhoršené dýchání, dlouhodobý nebo trvalý kašel, neprospívání a trávicí obtíže. Tyto symptomy ale mohou ukazovat na vícero nemocí, proto je jedinou spolehlivou metodou tzv. potní test. U nemocných vykazuje pot násobně vyšší koncentraci sodíkových a chloridových iontů.

Cystická fibróza se dá odhalit už při novorozeneckých testech. Obecně se nemoc ale velmi špatně diagnostikuje, proto se odhaduje, že jen v České republice, kde se počet nemocných pohybuje okolo 500, ale může být i stejný počet těch, u kterých nebyla nemoc dosud diagnostikována, nebo byla diagnostikována chybně. S cystickou fibrózou se narodí 1 dítě z 2500 – 3000.

Ačkoliv je cystická fibróza poměrně vzácným onemocněním, řadí se mezi nejčastěji se objevující nevyléčitelné geneticky podmíněné nemoci. Nemocní se celý život potýkají s dýchacími potížemi, protože jejich plíce se plní hustým hlenem, který jim ucpává dýchací cesty. Zároveň nemoc omezuje fungování slinivky břišní a organismus nemocného tak není schopen kvůli absenci trávicích enzymů absorbovat pro tělo důležité živiny.

Proto je především pro děti charakteristický zpomalený růst, neschopnost strávit některé druhy potravin. Nemocní tak musí celoživotně dodržovat vysokokalorické diety, a zároveň i přijímat před každým jídlem enzymy napomáhající trávení.

Cystická fibróza je i dnes, v době špičkové medicíny, nevyléčitelným vystavaonemocněním. Léčba této nemoci se zaměřuje jen na jejím mírnění. Hlen, který se nemocným usazuje v plicích a ztěžuje jim tak dýchání, je odstraňován mechanicky pomocí inhalací a dechové fyzioterapie, pacienti musejí brát často antibiotika pro boj s infekcemi, které se v plicním hlenu často usazují.

Potíže s trávením se řeší podáváním enzymů, které trávení a vstřebávání výživných látek podporují. Ani jeden z léčebných postupů neumí ale nemoc zastavit, zlepšuje ale nemocným kvalitu života. Nemocné děti možná vypadají stejně jako jejich vrstevníci, dennodenně se ale potýkají s nevyléčitelnou nemocí a jen každé druhé se dožije svých 32. narozenin.

Nákupní galerie Myslbek se rozhodla pomoci dětem postiženým cystickou fibrózou a přispět na jejich léčbu. Proto mají návštěvníci možnost v listopadu v prostorách Nákupní galerie Myslbek v ulici Na Příkopě zhlédnout výstavu kreseb dětí nemocných právě cystickou fibrózou a přispět zde na jejich nákladnou léčbu a zlepšení jejich života.


Zdroj: Myslbek.com


Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Cystická fibróza – nemoc slaných dětí:

Cystická fibróza – nemoc slaných dětí
Cystická fibróza – nemoc slaných dětí
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ozaj nepríjemná nemoc
Obrázek uživatelky
profil
cistická fibroza je skutečně pro děti veiký strašák. Nikdo neví, čím si takové utrpení zasloužil, ale každý člověk prostě má najký tvrdý úděl.
Obrázek uživatelky
profil
Zlá nemoc...zákeřná ...a nespravedlivá...na jaře na ni zemřel můj kamarád, ještě mu nebylo ani 28 let Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pracovala u nás mladá, talentova, hodná a velmi pracovitá dívka. Když mi vysvětlila, co její nemoc obnáší a že se dožije velmi nízkého věku, byla jsem zděšena. Bohužel měla pravdu, po necelém roce od nás musela odejít, protože nemohla pracovat za normálních podmínek. Kaké bylo mé zděšení, když mi volala, že si zařizuje živnosťák, aby se doma nezbláznila a asi za dva týdny zemřela. Evičko, čest Tvoji památce, nebylo jí ani třicet let.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles