Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Diabetická neuropatie vás může připravit o nohu

13. 12. 2009 | Nemoci

Řada velkých studií se zabývala možnostmi ovlivnění rozvoje komplikací u diabetu. Například o kardiovaskulárních komplikacích se v letošním roce hovořilo skutečně velice často. Zapomínat by se ale nemělo ani na další komplikace diabetu, zejména pak na diabetickou neuropatii. Ta patří mezi jednu z velmi častých komplikací, které kromě zdravotního stavu významně ovlivňují i celkovou kvalitu života pacienta.

 

Nadbytek cukru poškozuje jak citlivá nervová vlákna, tak i cévy zabezpečující jejich výživu. Toto poškození může postupem času dosáhnout takového stupně, že nervová vlákna mohou ztratit schopnost vést signály z mozku a do mozku. Nervová soustava přitom kontroluje automatické funkce jako dýchání, zrak, sluch, trávení potravy, vnímání bolesti, tlaku a tepelných podnětů, stejně tak jako vůlí řízené pohyby včetně sezení, chůze či běhu. Někdy se diabetická neuropatie rozděluje na tzv. periferní, charakterizovanou zejména postižením dolních končetin, která se může podílet na změnách označovaných jako diabetická noha, a na tzv. autonomní, která se projevuje postižením různých orgánů.

 

Hlavním léčebným opatřením při diabetické neuropatii je snaha dosáhnout co nejlepší kompenzace diabetu, a to i za cenu změny léčby diabetu (například převedení na tzv. intenzifikovaný inzulinový režim). Ostatní léčebná opatření mají za cíl odstranit nepříjemné potíže. K tomu je určena řada léčebných prostředků, které však účinkují u jednotlivých pacientů značně rozdílně. Proto je velice důležité, aby lékař i zdravotní personál vzájemně spolupracovali napříč obory a zároveň měli dostatek aktuálních informací a znalostí o neuropatiích, diagnostických možnostech a nových přístupech k léčbě této velmi časté komplikace. Zároveň sám pacient by měl mít možnost a snahu aktivně informace vyhledávat.

Projevy diabetické neuropatie:

poruchy srdeční frekvence a krevního tlaku, nebolestivý infarkt myokardu

poruchy funkce trávicího systému (vyprazdňování žaludku, průjmy)

poruchy erekce a vyprazdňování močového měchýře

nadměrné pocení v horní polovině těla a snížené pocení v dolní polovině těla

poruchy zornicových reakcí

porušení vnímání hypoglykemie

poruchy vylučování některých hormonů

 

Diabetická neuropatie je také častou příčinou vzniku syndromu diabetické nohy. Syndrom diabetické nohy patří k nejobávanějším komplikacím cukrovky. Je mu však možné v 75 % případů zabránit. Diabetik musí každý den kontrolovat a ošetřovat své nohy a věnovat pozornost i sebemenšímu poranění, aby se nerozrostlo v závažný problém, který může vyústit až v amputaci prstu nebo celé končetiny.


Zdroj: Eli Lilly

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jeden mladý pán byl diabetik. Uřízli mu nohy. Ještě s tím léta žil, ale potom měl opět problémy, takže si řekl, že již nebude jíst, že tu nemusí být. Skutečně zemřel. Pro takovéto lidi musí být ztráta končetiny veliký stres.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles