Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Do Česka dorazila chřipková epidemie

3. 02. 2009 | Nemoci
Nastal čas chřipek a dalších respiračních onemocnění. Nejlepší řešení, už znaly naše babičky, teplá postel, šípkový čaj a nebo čaj s citrónem a doporučuje se alespoň 5 dní ležet. Pomoci v léčení mohou také citrusové plody a potraviny s vyšším obsahem vitamínu C. Nutná bývá návštěva lékaře a užívání předepsaných léčiv.

Dnešní hlavně mladá populace, snad z lehkovážnosti, snad, aby nechyběli v práci, chřipku a respirační onemocnění přecházejí, to ale není dobře. Nejen že ubližují sami sobě a prodlužují si dobu nemoci, ale i napomáhají jejímu šíření. Chřipka je kapénková nemoc a tudíž se i velmi rychle šíří, proto když už musíte ven a máte chřipku, používejte při kašli kapesník.

Ministerstvo zdravotnictví uvádí, že ve 4. týdnu ledna se počty nemocných s akutní respirační infekcí v porovnání s minulým týdnem zvýšily o 23 %, nemocnost dosáhla 1505 případů na 100 000. K nejvyššímu vzestupu nemocnosti došlo u školáků (věk.skup. 6-14 let) a to o 39 %, což bývá na počátku chřipkové epidemie častý jev. Mezi jednotlivými regiony ČR není významných rozdílů, situaci lze hodnotit jako počátek chřipkové epidemie v ČR.

chřipková epidemiePoložili jsme několik otázek MUDr. Marii Ježkové, vedoucí protiepidemického oddělení z hygienické stanice v Nymburce.  

Jaký bude rozsah epidemie?
Toto období je pravidelné pro výskyt respiračních onemocnění a chřipky. Údaje o počtu onemocnění zjišťujeme vždy v pátek za příslušný týden. Počty onemocnění stoupají, ale ještě nebyl dosažen práh epidemie (nemocnost 2000 osob / 100t.obyvatel).  V okrese Nymburk byla minulý týden nemocnost  1226,9/100 tis. obyvatel.

Jaký bude dále výskyt chřipkového onemocnění?
Zda se bude jednat o epidemii, v tuto chvíli nevím. Ohrožené skupiny osob jsou malé děti a starší osoby se sníženou obranyschopností.

Jaké jsou příznaky chřipky a její léčba?
Celková schvácenost, teplota, třesavka, bolest svalů,  později onemocnění horních cest dýchacích s rýmou a kašlem. Léčba - klid na lůžku, léky proti teplotě, antibiotika jen při vážnějších komplikacích. Konzumace vitamínů. (pozn. red. vhodné jsou zejména citróny, pomeranče, mandarinky, grepy, černý rybíz, šípek, kysané zelí apod.)

Jaká je prevence proti chřipce, jak se proti ní bránit?
V období chřipek  je vhodný vitamin C, pobyt na čerstvém vzduchu, vyvarovat se míst s větším množstvím osob. Konzumace ovoce je samozřejmě vhodná část optimálního jídelníčku - minimálně 2 dávky denně. Různé ovoce má různý obsah cukrů. Je třeba dát pozor na konzumaci ovoce s vyšším obsahem cukru u osob s vyšší váhou.

Kdy je vhodné nenechat očkovat proti chřipce a kolik očkování stojí?
Očkování proti chřipce  je vhodné od října zhruba do začátku prosince (letos to bylo do konce prosince), podle počtu onemocnění u obyvatel. Cena je přibližně 200 až 250 Kč za očkovací látku a ještě úhrada za aplikaci očkování u lékaře.

Děkuji za rozhovor.


Závěrem pár osvědčených domácích receptů, které vám v léčení mohou napomoci


Domácí sirup proti kašli a chřipce:
Pokrájenou cibuli na kolečka, plátky citrónu a med dáme ve vrstvách do sklenice a tyto vrstvy střídáme, necháme několik hodin, třeba na kuchyňské lince stát, až se vytvoří tekutý sirup, který po lžičkách v průběhu dne konzumujeme.

Priznicův obklad:
Přímo na krk dáme mokrý, studený kapesník a ještě převážeme suchým šátkem. Necháme zapařit.

Jak srazit teplotu:
Do roztoku octa a vody 1:6 naložíme bezinkový květ. Do tohoto výluhu namáčíme hadříky a přikládáme je na ruce nebo nohy nemocného.

Čaje:
Bylinkové čaje nepřeléváme úplně vroucí vodou a necháváme vyluhovat zakryté, citrón do čaje přidáváme až tekutina mírně vychladne (hrozí ztráta vitamínů a dalších prospěšných látek)

Ideální jídlo, když bolí a škrábe v krku:
Uvařené špagety posypané strouhaným sýrem a zalité rozpuštěným máslem, nebo krupičná kaše.

Zdroj: SOS

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jako prevenci si vařím zázvorový čaj.Piji ho každý den. Nastrouhám asi 1 lžičku kořene, popř. na jemné plátky, a zaliji asi 1/3 - 1/2 l vroucí vody. Osladím medem, mohu přidat plátek citronu a piji. Mnoho lidí ho nesnáší, ale působí velmi povzbudivě, a pokud jdete do bazénu plavat, je Vám skutečeně horko.Podle vlastních zkušeností ho mohu jen doporučit.
Obrázek uživatelky
profil
Dobré domácí recepty při léčbě chřipky.Proti kašli a chřipce se dají také použít recepty našich babiček, například namazat si hrudník sádlem, nejlépe husím. Nebo také zábal z hořčičných semen.Také se mi osvědčil recept cumlání česneku v ústech, který má dobré účinky. Nejlepší prevencí proti chřipce,hodně vitamínů a pití bylinkových čajů. Když už onemocním, tak průběh nemoci není tak hrozný, že nemusím jít k lékaři pro antibiotika. Pro ty náchýlnější je dobré se nechat očkovat.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles