Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hodně ženské téma – rakovina prsu

25. 12. 2008 | Nemoci
Článek je z nové knihy
pořadu SAMA DOMA

Slovo mamograf není třeba vysvětlovat, stalo se v současném ženském světě docela běžným termínem. Stejně jako vyšetření v akreditovaných centrech, které je nezbytnou součástí prevence rakoviny prsu. Dost často se o rakovině prsu mluví, hodně se o ní píše, a přesto se zdá, že je to málo. Proto by v této knížce povídání s primářkou MUDr. Miroslavou Skovajsovou, Ph.D. nemělo chybět. Ze své praxe toho totiž o možnostech současné moderní medicíny, radosti z uzdravení i zbytečném ženském strachu ví nejvíc.

O rakovině prsu se v poslední době mluví mnohem víc než dříve. Je to
záležitost dokonalé diagnostiky nebo se počet nádorů zvyšuje?

Nádory prsů trápily ženy odjakživa, dokonce existují historické obrazy, které
znázorňují odnímání prsu nebo prs vyloženě prorostlý nádorem. Dnes nádorů prsu zcela určitě přibývá, nevíme však proč. Jde zřejmě o civilizační problém, ženy nežijí ve své ženské podstatě jako dřív, do určité míry soupeří s muži a prožívají více stresových situací. Setrvalá dávka stresu, kdy se žena chce společensky zařadit, stará se o děti, vydělává peníze a dokonce s tím všichni okolo počítají, jejímu zdraví neprospívá. Uspěchaný životní styl, nedostatek spánku, současný způsob stravování, kouření, to vše může vést k selhávání imunity. A nádor – to je v podstatě špatný program v jedné jediné buňce. Jakmile se rakovinová buňka objeví, má být okamžitě zlikvidována specializovanými bílými krvinkami. Pokud k tomu nedojde, je to s největší pravděpodobností chyba v imunitním systému a čím dřív se odhalí, tím lépe.

samovyšetření prstuNádory nás také více trápí proto, že se dožíváme vyššího věku. Dříve ženy umíraly kolem 50. roku věku, nádorem tedy onemocněla málokterá. Dnes je ale realita taková, že při vysokém průměrném věku – 76 let – onemocní v ČR, kdykoli během svého života, každá desátá žena. Každý tedy zná ženu s rakovinou prsu, mnohdy i v širší rodině takovou ženu najdete.

To znamená, že rakovina prsu je nejčastějším nádorovým onemocněním žen? To není příliš optimistické.
Ano, to je špatná zpráva – rakovina prsu je skutečně nejčastějším nádorovým onemocněním žen. Naopak dobrá zpráva je, že nádory prsu jsou dobře léčitelné. Pokud se najdou včas! Obecně se ví, že některé nádory má opravdu smysl vyhledávat preventivně. U nádorů prsu to platí stoprocentně. Existují studie, 20–30leté zkušenosti holandských a švédských lékařů, kteří začali se screeningovou mamografi í v Evropě nejdříve. Tyto studie deklarují snížení úmrtnosti na rakovinu prsu téměř o 40 %. To jsou obrovská čísla. Švédské studie například registrují ženy, které před 20 lety měly zachycený nádor do velikosti 20 mm a dodnes jich kolem 96 % žije. Na nádor prsu se skutečně nemusí umírat. Ostatně proto byly sestaveny preventivní programy pro vyhledávání nehmatných nádorů prsu.
Je zapotřebí ale také přiznat, že mezi nádory prsu, které se z absolutní většiny chovají předvídatelně, to znamená, že rostou poměrně pomalu a jsou zejména zpočátku málo agresivní, se tu a tam může objevit nádor, který je jako smršť. Je sice malinký, ale už metastázuje. A to bohužel ovlivnit neumíme. Naštěstí se taková agrese nádoru prsu objevuje skutečně jen výjimečně. Lidé si však bohužel právě tyto případy pamatují a předávají si je mezi sebou, straší se jimi. Neuvědomují si, že jde o velmi malá procenta případů, ale ani to, že po českých ulicích zcela anonymně chodí ženy, které podstoupily léčbu pro nádor prsu, mnohé z nich díky včasné diagnóze absolvovaly minimální léčbu a nyní jsou zdravé a žijí normálním životem. A co víc, mají i po léčbě zachovaný prs.

Zmínila jste úspěšnost léčby při nádorech do velikosti 20 mm, může vůbec žena takový nádor objevit sama?

Může. Jedním z důležitých kroků je samovyšetřování. Určitě by se každá žena jako součást osobní hygieny měla sama vyšetřovat, nejlépe od útlého věku, vždy po menstruaci. Není to těžké, stačí si nejprve před zrcadlem prohlédnout každý prs zvlášť a pak krouživým pohybem třemi prsty naplocho prs prokroužit, nejdříve zlehka, pak přitlačit. Také je možné, aby ženu vyšetřoval muž, nejlépe zezadu obouruč, symetricky na obou prsech současně. Muži pro to mají neuvěřitelný cit. Mám významný počet pacientek, které přišly s tím, že jim právě jejich manžel nebo přítel
v prsu něco našel. U samovyšetřování je nezbytná pravidelnost, což znamená každý měsíc ve stejnou dobu po menstruaci. Pak je možno zpozorovat i minimální změnu, se kterou by žena měla ihned přijít k lékaři a dožadovat se kvalitního vyšetření ve specializovaném centru.
Pravidelné samovyšetřování je důležité, ale musíme si uvědomit i jeho slabou stránku. Když se bude vyšetřovat žena s velkými prsy – má například velikost podprsenky pět nebo více – a bude chtít najít minimální nádor, který jí roste hluboko na dně prsu, pak nemá šanci jej objevit. U velkých prsů je možno vyhmatat při samovyšetření malé ložisko jen tehdy, roste-li na povrchu žlázy. Proto je samovyšetření jen jednou součástí prevence. Nosným vyšetřením je mamografi e, která zobrazí stejně dobře povrch žlázy, jako hluboko uložené struktury v prsu.

samovyšetření prsuK samovyšetření prsů patří sebeprohlédnutí se. Co bychom měly na prsech hledat?
Již jsem se zmínila, že před samovyšetřením prohmatáním je nutné provést vyšetření pohledem před zrcadlem. Prohlédněte se důkladně před zrcadlem při vzpažených pažích a z obou stran posuďte, jak prsy vypadají. Některé změny jsou patrné na pohled. Při prohlédnutí v zrcadle je důležité prsy porovnat, prohlédnout, zda někde není „zataženinka“, zarudlá kůže, nebo jiná změna, která na stejném místě druhého prsu není. Všímejte si změn na dvorci a na bradavce. Bradavkou myslím skutečně bradavčitý výběžek, to vyvýšené místo, z kterého sají miminka. Prohlédnutí bradavek je velice důležité, protože jeden ze vzácných druhů nádorů začíná tím, že se
změní kůže bradavky, objeví se trhlinky a šupinky. Někdy i zdravotníci mohou tento nález podcenit a nepomyslí na to, že by mohlo jít o významný příznak nádorového onemocnění. Jedná se o poměrně vzácný nádor, ale ženy by měly vědět, že existuje. A proto, jakmile zaregistrují změny na bradavce, neměly by vyčkávat – raději vše konzultovat s odborníkem dříve než později, kdy už se nádor začne od bradavky šířit dovnitř prsu.
Ženy by také neměly zapomenout sledovat, zda nemají výtok z bradavek. Čas od času se objeví a ženy velmi vyděsí. Přicházejí s tím, že mají čirý, nazelenalý či nahnědlý výtok. Takový výtok ale nic závažného nevěstí, zejména když se objeví u obou prsů současně, jde pravděpodobně o nevýznamné hormonální záležitosti. Přesto je dobré se s potížemi svěřit svému gynekologovi nebo praktickému lékaři.
Pokud se ale objeví krvavý výtok, pak se v prsu děje něco závažného a i když to nemusí být vždy nádor, tak je to věc, která by každou ženu měla zvednout ze židle a dovést k lékaři.

Přímo se nabízí otázka, ke kterému lékaři zajít?
Ženy by si měly uvědomit, že dobře vyšetřit prsy umí ten, kdo je vyšetřuje často. Proto byla v České republice vytvořena síť akreditovaných center, kde se odborníci věnují převážně vyšetřování prsů. Tato centra musí vyšetřit alespoň 5000 žen ročně. Pokud se to centru nepodaří a ani nic nesvědčí o tom, že by se počet vyšetřených žen zvyšoval, tak se centru akreditace odebere.

samovyšetření prsuJaké metody vyšetřování se dnes používají?
Ze všech metod, které kdy byly na vyšetření prsu použity, se jako nejspolehlivější ukazuje mamografi e. Jedná se o vyšetření speciálním rentgenovým zářením, jehož výhodou je, že při vyšetření prsu neozáří žádnou jinou část těla. Přesto při vyšetření prsů musíme myslet na to, aby ve svém životě žena nedostávala přímo do prsů dávek nadměrně moc. Účinky jsou mírné a ve srovnání s tím, že  se díky tomu najde včas nádor, jsou nevýznamné. Žádná žena, která není nemocná nádorem prsu, by neměla absolvovat víc jak 35 mamografi í za život. Programy u nás zahrnují vyšetření jednou za dva roky, takže vyšetření u žen ve věku od 45 do cca 70 let je mnohem méně. Jsou však úzkostné ženy, které během roku navštíví i tři pracoviště, aby si výsledky vyšetření ověřily, a to už pro jejich zdraví příliš prospěšné není.

Hrozí riziko rakoviny prsu i mladým ženám?
Nádorem prsu může žena onemocnět prakticky kdykoli. Onemocnět v 18 letech nádorem prsu je naprosto raritní, mnohem raritnější, než onemocnět v tomto věku nádorem krve. Existuje však celorepublikový projekt Eva 35, který se týká onkologické péče o ženy s karcinomem prsu do 35 let a oslovuje odborníky, pacientky i veřejnost. Každoročně onemocní nádorem prsu kolem 60 –70 žen do tohoto věku 35 let. V porovnání s tím, že ročně v České republice onemocní kolem 6000 žen nádorem prsu, to není vysoké číslo. Když však osobně takovou ženu znáte, uvědomíte si, jaká je to tragédie. Jsou to matky nedospělých dětí nebo ženy, které ještě nerodily. Nechtěla bych mladé ženy strašit, protože nádory prsu skutečně nejsou hlavní hrozbou jejich věku, ale chtěla bych podtrhnout: když se stane, že má takto mladá žena podezření na změnu nebo dokonce pohmatový nález ložiska v prsu, musí se dožadovat kvalitního vyšetření. Kvalitní vyšetření opět znamená jediné – zkušený lékař ve specializovaném screeningovém centru. Problém onemocnění mladých žen je v tom, že buď změnu v prsu samy bagatelizují, nebo, což je smutnější, ji bagatelizují jejich kliničtí lékaři.
Je proto třeba přesvědčit všechny ženy, aby s jakýmkoliv problémem přišly přímo do specializovaných center na vyšetření samy i za cenu, že si ho zaplatí. Určitě mi potvrdíte, že 700 Kč nebo dokonce jen 300 Kč je pro vyloučení takových pochybností nebo pro stanovení včasné diagnózy úplná maličkost.

Zdroj: Sama doma


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
fajn že je tolko informacii
Obrázek uživatelky
profil
nie je to sranda a lekár by to nemal podcenovat
Obrázek uživatelky
profil
Dobrý den Jmenuji se Monika a asi před 2 dny jsem spozorovala že mám výtoky z prsu jako při začátku těhotenství.Mám již 2 děti a těhotná nejsem je nějáké vysvětlení proč se tohle děje?Děkuji za odpovědˇ.
Obrázek uživatelky
profil
Nedávno jsem natrefila na produkty s houbou Reishi-Léklokorkou lesklou a jsem velmi spokojená. Má velmi rychlé účinky a mohu ji každému doporučit jako prevenci , ale i jako velmi vážný doplněk léčby.
Lesklokorka lesklá patří mezi houby, které se pěstují nikoliv z kulinárních, ale především z léčebných důvodů. Vzhledem k dřevnaté konzistenci se požívá ve formě prášků, tablet, tinktur, čajů a sirupů.
V čínských nemocnicích podávají pacientům extrakt z houby ve formě sirupu jako součást léčby při nerůznějších onemocněních.
V Japonsku je v současné době Ganoderma lékaři doporučována k léčení více než dvaceti chorob a různých potíží, včetně migrény a bolestí hlavy, hypertenze, bronchitidy, asthma bronchiale, artritidy, anorexie, gastritidy, hemoroidů, diabetu, hypercholesterolemie, nefritidy, dysmenorey, hepatitidy typu B, leukopenie, kardiovaskulárních problémů, různých typů karcinomů a akutní myeloblastické leukemie.
MarieOlsakova@seznam.cz




























Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles