Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Homeopatika a alternativní medicína

7. 03. 2011 | Nemoci
Už jste si možná někdy z lékárny donesli krabičku s léky, na nichž jste našli nápis „homeopatikum“ a upozornění, že „u léku nebyla posuzována účinnost“. Co jsou homeopatika vlastně zač?

Homeopatika se používají v alternativní medicíně. Objevil je v roce 1810 Němec Samuel Hahnemann a dnes je ve své praxi používá řada léčitelů i lékařů. Hahnemann věřil, že nemoc vlastně není ničím jiným než narušením toku životní síly. Popíral tedy existenci virů a  bakterií jako původců nemocí. Účinnost homeopatik ani jejich fungování nebyly spolehlivě vědecky prokázány a jsou přijímány kontroverzně. Česká lékařská společnost homaopatika nepovažuje za léky, některé země a v ČR také některé pojišťovny je však uznávají za rovnocenné s léky. Základem je zkoumání pacienta a jeho symptomů jako celku, člověka potom jako celek také léčí.

Homeopatika jsou vlastně vysoce ředěné látky a to v koncentracích od 1:10 po 1: 9,766 *1046. Pokud byste tyto látky v koncentrované formě podali zdravému člověku, projevily by se u něj příznaky podobné těm, jaké má léčená choroba. Samotná léčba je vlastně založena na principu nápravy podobného podobným. Nezkoumá patologické procesy v organismu, ale pouze symptomy. Zajímavostí pak je to, že homeopatika se testují na zdravých lidech, na nemocných by totiž jejich účinky nebylo možné rozeznat od symptomů nemoci.

U homeopatik nebyly prokázány žádné vedlejší ani negativní účinky. Jediným možným rizikem je snad užívání neúčinkujících homeopatik při léčbě vážných onemocnění a současné vynechání lékařem předepsaných klasických medikamentů. Ačkoliv u těchto přípravků není posuzována účinnost, vhledem k tomu, že je jejich prodej na území České republiky povolen, musí splnit standardy pro potraviny (stát tedy garantuje jejich zdravotní nezávadnost).
Homeopatika se mnohdy považují za látky, které léčí člověka jeho vlastní duchovní silou. Ať už jsou skutečně fungujícími léčivy nebo pouhým placebem (člověk se při jeho podání vyléčí, protože věří, že lék zabere), důležité je, že mohou pomoci.

Agrant - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
sestra na ně nedá dopustit
Obrázek uživatelky
profil
Také s nimi mám jen dobré zkušenosti.
Obrázek uživatelky
profil
Na homeopatika nedám dopustit. Nejsou "všelékem", ale opravdu fungují. Proč to tvrdím ? Mám je totiž odzkoušené na psech,morčeti a králíkovi. Tam absolutně nemohl fungovat placebo efekt. Ale je na každém, jak se k tomu postaví.
Obrázek uživatelky
profil
Homeopatikům věřím, ale musí být od dobrého homeopata a přesně v koncentraci a na míru konkrétní osobě.(Těžko jsem své dceři mohla v necelých třech letech vsugerovat, že jí nějaké prášky vyléčí bradavici).
Obrázek uživatelky
profil
Homeopatika se dají úspěšně použít i ve veterinární medicíně a tam se o placebu mluvit nedá...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda