Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak bezpečná je krevní transfuze?

23. 08. 2009 | Nemoci
Jako krevní transfuzi popisujeme proces, při kterém je do krevního oběhu nemocného přivedena krev dárce. Transfuze zachraňuje nespočet životů a při mnoha chorobách pomáhá léčit. Je ale transfuze krve pro příjemce stoprocentně bezpečná?

Pro miliony pacientů po celém světě je stále nedostatek bezpečné krve pro transfuzi. Ještě mnoho let bude trvat, než bude krev od dárců plně nahrazena uměle vyrobenými krevními deriváty. Do té doby zůstává pro pacienty, kteří potřebují transfuzi, krev od dárců tou nejvzácnější tekutinou.

V České republice je krev od všech dárců testována na HBV (původce žloutenky typu B), HCV (původce žloutenky typu C), HIV (původce AIDS) a na syfilis (příjici). Stejně tak je tomu ve všech vyspělých státech světa. Zde je tedy nebezpečí nákazy opravdu minimální.

Testy zvyšují riziko nákazy


Problém je v rozvojových zemích, kde mnohokrát není ani zavedený koordinovaný systém dárcovství. Kamenem úrazu bývá také například Jak bezpečná je krevní transfuze?nedostatek kvalitních testů. Celkem 31 zemí (ze 133 zemí, které poskytly své výsledky) není schopno zajistit testování krve na jednu či více z výše jmenovaných infekcí.

Ta nejzdravější krev


Proč vlastně darovat krev? Mnoho lidí daruje krev dobrovolně, pravidelně, bezplatně. Někdo daruje krev s vidinou finanční odměny. A někteří darují svou vlastní krev pouze pro někoho blízkého z rodiny. Velmi zajímavým faktem je, že u dobrovolných dárců je počet krví přenášených infekcí vůbec nejnižší. Je tomu nejspíše proto, že tito lidé chodí darovat pravidelně, a tudíž jsou i pravidelně testováni.

Ve většině států světa je zaveden propracovaný a kontrolovaný systém dárcovství krve. Riziko, že se někdo nakazí krevní transfuzí ve vyspělých státech, je mizivé. Světová zdravotnická organizace mimo jiné řídí speciální program pro kontrolu darování krve a bezpečnost transfuzí po celém světě. Situace se neustále zlepšuje a počet nákaz z darované krve klesá i v rizikových zemích.

Zdroj: Virová hepatitida.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Také jsem darovala dvakrát krev, ale bylo mi z to špatně vždy ještě čtvrt roku, takže mi to syn rozmluvil. Udělal dobře. Já bych se snažila dělat dobré skutky i za cenu svého zdraví.
Obrázek uživatelky
profil
Já chodím darovat krev už druhým rokem z dobrého pocitu a navíc si to mohu odepsat z daní, což je taky malá výhoda.
Když vidím, kolik bývá u nás vždy dárců, je to fajn pocit, ale mohli by chodit i ti mladší a více žen. Kolikrát si připadám, že jsem nejmladší jáSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle