Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak si usnadnit život s diabetem

28. 11. 2010 | Nemoci

Cukrovku neboli diabetes má v České republice na 800 000 lidí a tento počet stále roste. Není tedy nadsázkou tvrzení, že téměř každý buď touto chorobou trpí sám, nebo se s diabetikem setkává ve svém bezprostředním okolí. Říci si, že se mě tohle netýká, nemůže nikdo.


U naprosté většiny pacientů jde o tzv. diabetes 2. typu, tedy ten, který úzce souvisí se životním stylem. Jen u málokteré jiné nemoci platí tak doslova přísloví, že každý svého štěstí strůjcem. Pokud se podaří udržet cukrovku pod kontrolou, diabetik v podstatě žije téměř normálně. Jestliže je ale hladina cukru v krvi dlouhodobě vysoká, objeví se komplikace v podobě infarktu, mrtvice, selhání ledvin, zhoršení nebo i ztráty zraku, případně porušení prokrvení nohou, které může vést až k amputaci.


cukrZda k těmto katastrofám dojde, má pacient do značné míry ve svých rukou. Lékař tu může být jen v roli jeho průvodce a rádce.  Velká část lidí si myslí, že diabetik hlavně musí držet přísnou a náročnou dietu. Ve skutečnosti diabetická dieta není nic jiného, než zdravá strava. Pro diabetika je rozumné to, co pro kohokoli jiného - jíst pestrou, vyváženou stravu a raději častěji a v menších dávkách a vynechat jednoduché cukry. Největším kamenem úrazu bývá dosáhnout toho, aby strava nebyla příliš energeticky vydatná.


Diabetici se obvykle domnívají, že jejich největší nepřítel je cukr, avšak stejně nebezpečným nepřítelem je pro ně i tuk.  Jistě, příjem složených sacharidů musí být vyrovnaný a nesmí přesáhnout určitou mez. Nemocní cukrovkou musí omezit v jídelníčku rovněž tučné pokrmy. Obezita a diabetes jsou spojené nádoby - většina diabetiků (alespoň těch 2. typu) je obézních a naopak, většina obézních lidí buď cukrovku už má, nebo k ní směřuje. Proto tak často po větě „máte cukrovku“ následuje doporučení „měl byste zhubnout“. To se samozřejmě snadněji řekne, než udělá. Řešením není začít nakupovat vše s označením DIA.


To, že je na výrobku toto slovo napsáno, ještě nemusí znamenat, že je vhodný pro diabetiky. Některé z těchto potravin sice neobsahují řepný cukr, mají však v sobě příliš mnoho tuku. Dia zákusek tedy zpravidla má stejně někdy i více kalorií jako zákusek normální. Pomůže, když si diabetik vybírá potraviny s nižším glykemickým indexem - tedy takové, po kterých déle vydrží pocit sytosti - i proto je dobré preferovat celozrnné pečivo před bílým. Platí rovnice, že příjem energie nesmí přesahovat její výdej, každý pohyb je proto cenný.


sladkostiStejně jako se s cukrovkou pojí obezita, druží se s ní i vysoký krevní tlak. Tři čtvrtiny diabetiků umírají na choroby srdce a cév, a právě vysoký tlak na tom má svůj obrovský podíl. Ještě nedávno byli lékaři na diabetiky v tomto ohledu přísnější než na ostatní pacienty a snažili se, aby u nich systolický tlak (tedy horní) nepřekročil 130. Nyní se spíše kloní k tomu, že i u diabetiků je možné se spokojit s hodnotou 140. Výjimkou jsou lidé zvláště ohrožení vznikem cévní mozkové příhody - u těch je nutné udržet tlak nižší. Každý diabetik by se tedy měl o výši svého tlaku aktivně zajímat.


Až donedávna platilo, že léky na cukrovku pacientům při hubnutí nejen že nepomohou, ale ještě jim ho ztíží. Dnes už to tak naštěstí být nemusí. V poslední době vstupují do praxe přípravky, které téměř dokonale napodobují vlastnosti hormonu, označovaného zkratkou GLP-1. Tento hormon se normálně tvoří ve střevech zvláště po jídle a jako by byl tajnou zbraní organismu pro případ, že k něčemu takovému jako cukrovka dojde.


Seznam pozitivních účinků této léčby stále narůstá - zvyšuje tvorbu inzulinu, ochraňuje buňky, které inzulin tvoří, snižuje krevní tlak a působí na snížení hmotnosti, a to hned několika způsoby: jednak tím, že zpomaluje vyprazdňování žaludku a také tím, že ovlivňují centrum sytosti v mozku. Co je důležité, kila se nevracejí ani po několika letech léčby.


Zdroj: Léčba cukrovky.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je to iste ťažké a k tomu na celý život
Obrázek uživatelky
profil
Ano, je to v současné době revoluční lék.
ALE:
pro diabetika na antidiabetikách je něsíční doplatek 150-200 Kč;
na inzulinu: 2.500,- Kč.
Tak mne informovala tento týden moje diabetoložka.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Zajíc