Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaká je nejlepší prevence žaludečních vředů?

29. 12. 2009 | Nemoci

Jak negativně stres ovlivňuje naše trávení?

 

Stres a obzvláště stres dlouhodobý výrazně ovlivňuje funkci zažívacího traktu. V jeho důsledku vznikají především takzvané funkční poruchy a to jak jícnu, tak i žaludku a střeva, projevující se rozmanitými příznaky: bolestí na hrudi při poruše polykání a váznutí soust, bolesti v oblasti žaludku, nevolností, zvracením, pocitem předčasného nasycení, nechutenstvím, pocitem plnosti a tlaku, nadýmáním, zvýšenou plynatostí, bolestmi břicha, průjmy či zácpou. Stres však může být jedním z vyvolávajících faktorů i žlučníkového záchvatu či vředové choroby žaludku a dvanácterníku.

 

Mezi lidmi je rozšířené úsloví, budu z tebe mít žaludeční vředy. Jak hodně ovlivňuje psychika tento zdravotní problém?

 

Vznik žaludečního vředu souvisí v podstatě s porušením rovnováhy  mezi produkcí žaludeční kyseliny a ochranou sliznice žaludku ve prospěch žaludeční kyseliny a následným poškozením stěny žaludku (popřípadě dvanácterníku). Zde samozřejmě vůdčí roli hrají faktory, jako jsou bakteriální infekce sliznice žaludku či požívání léků s „vředotvornými „ vedlejšími účinky, především při jejich dlouhodobém užívání nejčastěji při bolestech páteře a kloubů, ale i u jiných onemocnění. Nicméně role stresu, hlavně opakovaného nebo dlouhodobého, je nesporná, neboť zde dochází ke zvýšení hladin některých látek, jež podporují vychýlení výše zmíněné rovnováhy ve „prospěch „ žaludeční kyseliny.

 

Jaká je nejlepší prevence žaludečních vředů?

 

Nejlepší obranou před vznikem žaludečního vředu je v podstatě  pohoda a pravidelný stravovací režim. Přičemž není ani tak důležité co jíme, ale jak to jíme. Měli bychom dodržovat pravidelnost každodenního příjmu stravy, jíst v klidu a pomalu, snad jen se vyvarovat ostřejšího koření, většího množství alkoholu, kávy a silného čaje. Dalšími faktory jsou dostatek pravidelného spánku, vyhýbání se dlouhodobé či opakované stresové zátěži, vyhýbání se kouření a neužívat dlouhodobě léky, které mohou svými vedlejšími účinky způsobit vředy. Pokud jsme již vředy měly a máme v žaludku prokázanou přítomnost bakterie zvané Helicobacter pylori, je na místě týden trvající léčba antibiotiky.

 

Autor: MUDr. Radek Tomčík

Gastroenterologické  odd. II. interní kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Můj bývalý muž na vředy trpěl stále. Myslím si, že
se ženy dokáží více uvolnit.
Obrázek uživatelky
profil
Pohoda a zdravá strava je nejlepší obranou před mnoha nemocemi.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Většina nemocí má původ v psychice a lidé v dobré náladě také snáze odolávají nemocem, bojují s nimi.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles