Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaké jsou možnosti léčby akromegalie

9. 06. 2010 | Nemoci

Metodou první volby je léčba neurochirurgická. Při operaci neurochirurg odstraní nádor podvěsku mozkového, který je zodpovědný za nadměrnou sekreci růstového hormonu. První operace adenomu podvěsku mozkového vede k úplnému odstranění nádoru a vyléčení více než poloviny pacientů. Záleží ale na velikosti adenomu.

Pokud není neurochirurgický zákrok úspěšný, mohou lékaři přistoupit k druhé neurochirurgické operaci, k ozáření zbytku adenomu hypofýzy (radiační léčba) nebo k podávání léků tlumících produkci růstového hormonu (medikamentózní léčba). Často je nutné různé druhy léčby kombinovat.

K ozáření adenomu podvěsku mozkového (radiační léčbě) se používá v České republice nejčastěji Leksellův gama nůž. Tento přístroj dovoluje velmi přesné zaměření a ozáření adenomu podvěsku mozkového či jeho zbytku s minimálním rizikem poškození okolních tkání.

Při medikamentózní léčbě akromegalie je možné použít několik typů léků. Jedná se o tzv. agonisty dopaminu, superaktivní analoga somatostatinu a antagonistu růstového hormonu. Čím účinnější jsou léky používané v léčbě akromegalie, tím je tato léčba nákladnější a její cena může dosahovat několika desítek tisíc korun měsíčně.

 

Pohled do minulosti

Poprvé označení akromegalie použil francouzský neurolog Pierre Marie v roce 1886. Onemocnění popsal přibližně takto: „Existuje stav charakterizovaný především hypertrofií (zvětšením) rukou, nohou a obličeje, pro nějž navrhujeme používat názvu „akromegalie“, který má vyjadřovat přítomnost hypertrofie končetin (ne proto, že by byly postižené pouze končetiny, ale proto, zvětšení jejich objemu představuje nejcharakterističtější rys tohoto onemocnění).“

To, že akromegalii způsobuje nadměrná tvorba, uvolňování a působení růstového hormonu, potvrdil až objev tohoto hormonu ve 40. letech 20. století a vývoj metod k jeho stanovení na začátku 60. let.

           V letech 1893 – 1908 docházelo k rozvoji chirurgie nádorů hypofýzy a byli operováni první pacienti s akromegalií.

           Od roku 1907 se začala v léčbě nádorů v oblasti tureckého sedla uplatňovat léčba používající ionizující záření, tzv. radioterapie.

           Rozvoj medikamentózní léčby akromegalie započal v roce 1974, kdy byly na trh uvedeny tzv. agonisté dopaminu.

 

Tajemná nemoc slavných padouchů i neznámých hrdinů

Jsou nepřehlédnutelní. Mají velké ruce a nohy, výrazné nadočnicové oblouky a protáhlé mohutné tváře. Mohou působit hrozivě, odpudivě nebo i směšně. Jenže tito lidé trpí vzácnou nemocí, která se jmenuje akromegalie.

Mezi slavnými lidmi, jejichž život ovlivnila akromegalie, jsou hrdinové hollywoodských hororů, spisovatelé, sportovci, ale i hudební skladatelé.

 

Věděli jste, že…

oblíbený dětský hrdina Shrek opravdu existoval? Tvůrci stejnojmenného animovaného filmu se nechali inspirovat podobou Maurice Tilleta, profesionálního zápasníka, který žil v letech 1903 až 1955.

 

 Zdroj: Akromegalie.cz

 

autor, odborná spolupráce:  prof. MUDr. Michal Kršek, CSc., 3. interní klinika-klinika endokrinologie a metabolismu, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Historie léčby změn hypofízy mě zaujala. Jedná se o léčbu i u jiných poruch. Mám vlastní zkušenost.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle