Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Každý má v břiše 1 kg bakterií

27. 04. 2009 | Nemoci
Představit si kilo živých bakterií, které sídlí v našem tlustém střevě, není jednoduché. Zajímá Vás, kde se vzaly a proč nás provázejí celý život? A proč se o ně musíme pravidelně, nejlépe denně starat?

1 kg bakterií v břiše


Představte si, co mi minulý týden řekla kamarádka, která studuje medicínu. V lidských střevech prý žije skoro 1 kg bakterií! Ne, nedělám si legraci. Vím, jak vypadá kilo cukru… Ale představit si kilo živých bakterií, které sídlí v mém tlustém střevě, no uznejte, to není jednoduché. Rozhodla jsem se, že si tuto informaci ověřím.

Všechny zdroje na internetu i v knihovně mi potvrdily, že říkala pravdu. Opravdu máme ve svých střevech cca 0,5 - 1 kg živých bakterií. Celkem tu žije kolem 500-1000 druhů mikroorganismů, které tvoří tzv. střevní mikroflóru. Asi by stálo za to poznat je blíž. Kde se vzaly a proč je jich tolik?

Kdy se v našich střevech objeví první bakterie?

ActiviaK prvnímu osidlování našich střev mikroorganismy dochází už při porodu a během prvních hodin života. Nejdříve se u nás zabydlí Bifidobakterium a Laktobacilus. Jaké další druhy bakterií budou postupně střeva osidlovat, závisí hlavně na potravě, kterou přijímáme po narození.

Proč s námi tyto bakterie žijí a provázejí nás celý život?

Prý bychom nepřežili, kdybychom museli neustále bojovat se všemi mikroby kolem sebe.  Proto bylo jednodušší nabídnout některým z nich spojenectví a stát se jejich hostitelem. Tyto bakterie se pak natrvalo usídlily v našich střevech. Žijí zde ve vzájemné rovnováze tak, aby se „zlé“ bakterie nepřemnožily na úkor těch „hodných“. Jejich rovnováha je důležitá pro správné zažívání.
Člověk a jeho střevní mikroflóra si navzájem poskytují řadu výhod ve formě živin nebo v podobě ochrany před jinými mikroby, kteří v tomto spojenectví nežijí. Naši „nájemníci“ dávají pozor na to, aby ve střevech nedošlo k růstu a přemnožení škodlivých bakterií. Podílejí se na trávení potravy a přispívají k výživě organismu produkcí důležitých vitamínů. Právě proto bychom se o ně měli pravidelně starat.

Když se nájemníci vzbouří.

K narušení rovnováhy mezi miliardami bakterií v našich střevech může dojít snadno, například nevhodnou stravou. Nejlepší prevencí je dodávat střevům vydatnou porci probiotik – speciálních živých bakterií, a to formou konzumace mléčných výrobků, které je obsahují. Probiotika jsou jedinečné tím, že mají schopnost lépe přežívat průchod žaludkem a odolávat agresivní žaludeční kyselině než samotné jogurtové bakterie. Chce to však vybírat kmeny, které mají prokazatelně pozitivní a klinicky ověřené účinky na střevní mikroflóru (např. Bifidobacterium DN-173010 obsažené ve všech výrobcích Activia). Tato probiotika se poté dostávají v dostatečném množství až do tlustého střeva, kde přispívají k udržení a navrácení rovnováhy naší mikroflóry. Netušila jsem, že se probiotika nezabydlují ve střevech natrvalo, ale opouštějí je vždy poté, co zde splní svou úlohu. Proto je důležité konzumovat probiotické mléčné výrobky pravidelně, nejlépe denně.

Co z toho všeho vyplývá?  Pečujte o své zažívání!

Naše střevo NENÍ odpadní trubka. Aby bylo zdravé a správně fungovalo, musíme jeho střevní bakterie udržovat v potřebné rovnováze. A to je hlavně otázka stravování a pravidelného dodávání dostatečného množství těch správných probiotických bakterií. Pokud budete mít chvilku času, mrkněte na internetu na Bifidobacterium DN – 173010 (pod obchodním názvem Bifidus ActiRegularis®) a také na www.activia.cz.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
hrozná představaSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ale robia aj dobré veci
Obrázek uživatelky
profil
to ma desí
Obrázek uživatelky
profil
Pečujte o své zažívání.
Obrázek uživatelky
profil
veliká porce 1 kg. Není to o tom konzumovat jen activii. Dříve tento jogurt nebyl. Stačilo domácí podmáslí či kefír.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda