Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Když život visí na vlásku

12. 04. 2013 | Nemoci
Jestliže je pro vás slovo onkologie nočním běsem, jistě si s chutí přečtete pár pozitivních zpráv z tohoto oboru. Samozřejmě že stále ještě nad zhoubnými nemocemi neumějí lékaři vždy suverénně vyhrát, ale za poslední roky udělala onkologie obrovský krok kupředu. Největší úspěch zaznamenávají hemato-onkologové, kteří léčí rakovinu krve. Pokud si pod tímto termínem představíte pouze jednu nemoc - leukémii, vězte, že různých typů nádorů krve, tedy typů akutních či chronických leukémií je několik desítek!

Dnes se pacienti s diagnostikovanou leukémií léčí většinou kombinací několika léčebných metod, z nichž nadále klíčovou roli hraje chemoterapie. Protože však pouhou chemoterapií se většina leukémií dlouhodobě nevyléčí, je v současnosti stále více využívána transplantace kostní dřeně. Na počátku transplantačního procesu pacientovi zničí ozařováním a chemoterapií jeho nemocné krvinky a do těla se mu vpraví krvetvorné buňky od dárce, aby se v krevním systému následně rozmnožily a vytvořily vlastně novou krev. Tak se stane, že pacient vlastně přestane mít svou dosavadní vlastní krvetvorbu a jeho krvetvorbu zajišťují krvetvorné buňky dárce. Příjemce tak třeba získá transplantací krevní skupinu svého dárce!

Když život visí na vláskuFalešná je všeobecně rozšířená představa, že akutní leukémie se týká převážně dětí a mladých. Ve skutečnosti je akutní leukémie diagnóza, kterou si nejčastěji vyslechnou od svého doktora lidé po šedesátce. Samozřejmě to neznamená, že se dětem vyhýbá! U dětí je ale naštěstí největší pravděpodobnost, že se vyléčí. V současnosti je dosaženo úspěšného vyléčení až v 90 % případů akutních leukémií malých dětí!

Transplantace kostní dřeně je léčebná metoda, která se používá jak u dětí (nejmladší transplantovaní u nás byla tři dvouměsíční miminka), tak u starších pacientů (nejčastěji jsou transplantováni pacienti mezi 40 a 6O roky). Není však vzácnost ani pacient po šedesátce, pokud je v dobré fyzické i psychické kondici.

Hledat vhodného dárce se vždy začíná mezi členy rodiny.
První se osloví sourozenci – u nich je největší naděje, že se najde ten, kdo má s nemocným zcela shodné tkáňové, tedy tzv. transplantační znaky. Avšak genetika je věc složitá, a tak se svým sourozencem každý z nás shoduje jen se čtvrtinovou pravděpodobností… U dalších příbuzných – bratranec, sestřenice, děti, rodiče – je pravděpodobnost ještě menší.
Proto pro přibližně 75 % pacientů, kteří potřebují transplantaci, musí lékaři hledat potenciálního dárce mezi nepříbuznými, „cizími“ dobrovolnými dárci.

Kde se takový nepříbuzný dárce bere? Počítač ho najde v databázi lidí, kteří se rozhodli, že kdykoliv to bude třeba, pomohou nezištně zachránit život cizímu člověku. Tito dobrovolníci se sdružují ve světě v tzv. registrech dárců dřeně. Dnes je jich celosvětově téměř 21 milionů lidí. V České republice existují dva registry. Větším a známějším je Český národní registr dárců dřeně (ČNRDD) se sídlem v Plzni, který je i mezinárodně akreditovaný. Jeho databáze na začátku roku 2013 registrovala přes 40 000 lidí, kteří jsou ochotni poskytnout svou dřeň k transplantaci. Bohužel počet dobrovolníků je stále nedostačující. Přestože nepříbuzného dárce nalezne ČNRDD pro 90 % českých pacientů, pouze třetina z dárců je z Česka. Pro zbylé ¾ pacientů se „jejich“ dárce musí pracně a finančně nákladně hledat v zahraničních registrech.

Zajímavosti

Přes intenzívní vědecký výzkum nelze říci, že známe přesně příčiny vzniku leukémie - jde obvykle o „nešťastnou“ souhru řady faktorů jak ze strany pacienta (genetická predispozice, nedostatečnost imunitního systému), tak ze strany zevního prostředí (viry, záření, chemikálie).

Postihnout může kohokoliv bez ohledu na pohlaví a styl života.

Leukémií ročně u nás onemocní zhruba 400 lidí.

Jedinou prevencí, o níž se v souvislosti s leukémií mluví, je žít zdravě. Z jediného důvodu: zdravé tělo lépe snáší náročnou léčbu.


První transplantaci kostní dřeně na světě provedl v roce 1963 prof. E. Donnall Thomas v USA. Za svůj objev dostal v roce 1990 Nobelovu cenu za medicínu. (spolu s chirurgem J. E. Murrayem)

Na myšlenku registru dobrovolných dárců přišla v 70. letech minulého století nešťastná matka nemocného syna ve Velké Británii. V jejich rodině nebyl vhodný příbuzný dárce. Chlapec se bohužel nalezení vhodného dárce nedožil (zemřel jako osmiletý), ale jeho maminka svým nápadem pomohla zachránit stovky životů nemocných po něm…



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jsou známé také lymfomy, onemocnění lymfatického systému. Lymfa se také tvoří v kostní dřeni lymfatické uzliny mají za úkol čistit krev. Taky zde se používá transplantovaná krev.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles