Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Klíšťata - letní nebezpečí

17. 07. 2008 | Nemoci
Nebezpeční zabijáci, kteří mají na svědomí každoročně několik životů.To jsou klíšťata, jichž je v posledních letech v lesích jako máku.A nejen tam a nejen během letních prázdnin.Zvláště letos, kdy byla zima relativně krátká a teplá.

V posledních letech se tito nebezpeční tvorové objevují i v zahrádkách a dokonce městských parcích.Tedy i na místech, kde se dříve vyskytovali jen sporadicky. Nebezpeční ektoparazité se dokonce dostali i do hor. Přenášejí je sem ptáci a spárkatá zvěř. Takže pozor na ně i tam. Nebezpečnou boreliozu přenáší zhruba dvacet procent klíšťat, encefalitidu kolem jednoho procenta. V ohniscích těchto nákaz je samozřejmě tento poměr vyšší.

klíšťataV České republice jde především o jižní Čechy s vysokým procentem encefalitidy, o Středočeský a Jihomoravský kraj s nebezpečím boreliózy a obecně o lesy v okolí řek Vltavy a Berounky. Kromě toho se za vysoce rizikové označují zalesněné oblasti Jeseníků a Českomoravské vrchoviny. Podle doktorů jsou klíšťata nejnebezpečnější v období po dešti, zcela mylná představa je, že je to v horkém létě.Nejvíce nebezpečné je období, kdy zaprší a pak je třeba tři dny horko, kvůli vlhkosti a teplu, které klíšťatům velmi svědčí. Za prvé klíšťata velice ožijí, za druhé se zvyšuje jejich infikovanost.

Česká republika patří ve výskytu klíšťat i počtu osob jimi nakaženými k nadprůměru v Evropě. Zato ve spotřebě repelentů, které nás před klíšťaty chrání, jsme na samém chvostu tabulky.V ostatních Evropských státech kupují lidé repelenty podstatně častěji. Stačí se podívat na výsledky průzkumů-průměrná česká domácnost má totiž doma pouhé jedno balení repelentu na rok!!Málokdo už ale ví, že repelenty působí po aplikaci zhruba čtyři až osm hodin, takže nejsou na procházku lesem v podstatě dobrou ochranou, navíc už také dostatečně vyzkoušenou.Repelenty obsahují látku DEET, která aktivně působí na receptory hmyzu a odpuzuje ho.

Trochu překvapivé je zjištění, že pokud používáme v dostatečné míře repelenty, můžeme si při pobytu v přírodě dovolit i krátké sukně, holá ramena i nechráněnou hlavu. Dostatečná míra znamená, že nastříkání pro jistotu opakujeme víckrát.Pozor při pocení se účinnost snižuje.



Inuskal – čtenářka
Chytrá Žena



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
polonaháSmajlík, oblečení před klíšťaty stejně neochrání, když už se potvory chtějí zakousnout, najdou si škvírku, kudySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice