Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Klíšťata se probouzí

11. 04. 2009 | Nemoci
Nastává jaro, sluníčko nás začíná lákat ven. Brzy se oteplí a jak se říká, na svatého Jiří vylézají hadi a štíři. A já dodávám, že i jiná havěť, která nás může pěkně potrápit. Mezi ně patří i klíšťata. Nejen, že nás mohou pěkně potrápit, ale někteří z nich nás mohou i nakazit encefalitidou.

Jak a kde se vyskytují?
Infikovaná klíšťata, která mohou roznášet původce virové encefalitidy, se vyskytují po celé České republice. Výskyt se v jednotlivých oblastech ale liší, jsou oblasti kde je naše šance onemocnět výrazně vyšší. Mezi lokality s nejvyšším výskytem infikovaných klíšťat patří jižní Čechy, podhůří Šumavy, okolí Prahy, Bruntálu a Brna, Plzeňsko, Opavsko a Podyjí.
Klíšťová encefalitida je způsobena virem, a proto ji není možné léčit pomocí antibiotik. Hlavním přenašečem viru jsou infikovaná klíšťata.

Jaké jsou příznaky onemocnění?
Nejdříve se objevují bolesti hlavy, únava, horečka, nevolnost a bolesti svalů a kloubů. Později, kdy už se může zdát, že je vše v pořádku a u některých postižených lidí tomu tak je, může ale dojít (u části postižených), ke druhé fázi nemoci. Nemocný trpí bolestmi, zvracením, nespavostí, svalovým třesem atd. Nemoc může mít i trvalé následky například obrny horních končetin, chronické bolesti hlavy, poruchy koncentrace, nálady, nebo poruchy spánku, nastat může i snížená výkonnost a deprese. K úmrtí dochází pouze ve výjimečných případech.Pokud se v místě přisátí klíštěte objeví zarudnutí a je-li průměr větší než pět centimetrů, navštivte vždy lékaře. Je možné, že jde o Lymeskou borreliózu, na kterou bohužel není očkování.

Jaké jsou příznaky onemocnění u dětí?
Nejčastější příznaky akutního onemocnění klíšťovou encefalitidou u dětí jsou horečky nad 38 °C, bolesti hlavy, známky meningeálního dráždění, únava a zvracení. V takových případech vždy vyhledejte lékaře.

Co dělat, abyste nechytili klíště?

Pokud jdete do přírody, tak si vezměte pevné boty, dlouhé kalhoty do ponožek a dlouhý rukáv. Hlavně na okraje kalhot a rukávů si nastříkejte repelentní prostředek proti hmyzu. Nezvaný host se většinou dostává z trávy do kalhot, nohavicemi postupuje výš po těle. Ležení v trávě bez podložky je vysloveným hazardem.

Co dělat, když jsme na sobě objevili přisáté klíště?
Když na těle nalezneme přisáté klíště, je nutné ho co nejrychleji správně odstranit. S prodlužující se dobou přisátí klíštěte se násobí riziko (pokud by bylo klíště infikované) přenosu nákazy z klíštěte na člověka.K odstranění klíštěte je vhodné používat gumové rukavice. Nejprve zakousnuté klíště a jeho nejbližší okolí zakápněte alkoholovou dezinfekcí a počkejte pět minut. Po uplynutí pěti minut, chyťte klíště těsně u pokožky kleštičkami na klíště (20 až 30 Kč, k zakoupení v lékárně), nebo pinzetou a vyndejte ho kývavým pohybem ven. Poraněné místo poté vydesinfikujte. Vyndané klíště na chvíli namočte do alkoholu a poté vyhoďte do toalety.Klíště nikdy neberte do holých rukou, nemačkejte, nepalte zapalovačem!

Kdy je nejvhodnější čas na očkování?
Očkovat se je možné po celý rok, tedy nejen na jaře, jak se většina lidí mylně domnívá. Jedná se o třídávkovou vakcínu, jejíž očkovací schéma se liší podle druhu, většinou však první dvě dávky v období do tří měsíců a třetí dávka po roce. Nejideálnějším obdobím pro očkování jsou zimní měsíce. Ale můžete se nechat očkovat i v teplých měsících, jen musíte mít na paměti, že jste chráněni až po 14 dnech po druhé vakcinaci.

Jaká se používá vakcína?
V České republice se používá vakcína, která obsahuje usmrcené viry. Zvlášť vhodné je očkování pro lidi, kteří bydlí v blízkosti velkého množství zeleně, pohybují se v přírodě, nebo předpokládají takový pobyt, například dovolená na chatě, nebo letní tábor.

Kde se můžeme očkovat a kolik vakcína stojí?
Vakcinaci provádí praktický lékař na požádání. Napíše vám recept, vy si koupíte očkovací látku a donesete ji do ordinace. Lékař vám vakcínu aplikuje. Jedna očkovací dávka stojí 500 až 600 Kč. Dále si většina lékařů účtuje poplatek za aplikaci (cca 100 Kč). Některé zdravotní pojišťovny poskytují svým klientům příspěvek na očkování. Vhodnost očkování konzultujte se svým lékařem.

Mohou se očkovat děti?
Ano, děti jsou očkovány zhruba od jednoho roku. Vhodnost očkování konzultujte s lékařem.

Jaká skupina obyvatel je nejohroženější?
Nejohroženějšími osobami jsou lidé pohybující se v přírodě, v oblastech s vyšším výskytem viru klíšťové encefalitidy, pracující v zemědělství a nebo lesnictví, nebo se v rámci své rekreace pohybují v přírodě, například při procházkách, zahradničení či sportu.

Co říci závěrem?
Nemá smysl šetřit na nepravém místě, a zvláště ne na očkování pro děti.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jejich opětné nemoci
Obrázek uživatelky
profil
A vypadá to, že letošní rok bude velice příznivý pro hojný výskyt ať již klíšťat, tak i různé další havěti. Minulý týden na Kunětické hoře jsme zažívali úplnou invazi klíšťat. Z pejska jsem je hromadně sklepávala a já jsem po příchodu domů měla jedno na noze.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles