Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Klíšťová encefalitida opět hrozí

20. 05. 2008 | Nemoci
V těchto dnech varuje Ministerstvo zdravotnictví ČR před velkou aktivitou klíšťat a s tím spojeným rizikem nakažení klíšťovou encefalitidou.

Nabádá k včasnému očkování, které je jedinou účinnou ochranou proti této rozšířené infekci. V české populaci se nechávají očkovat především lidé mladší 25 let, starší lidé o očkování velký zájem nemají. Přitom na očkování proti klíšťové encefalitidě ročně přispívá Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR částkou 500 Kč. Ani teď není ještě pozdě chránit své zdraví účinnou vakcínou.

V České republice je klíšťová encefalitida nejčastější infekcí postihující centrální nervový systém. Počet hlášených onemocnění se ročně pohybuje ve stovkách, obvykle mezi 500 – 700 případy. Existují oblasti s vysokým i nízkým výskytem infikovaných klíšťat. Nejvyšší počet onemocnění je hlášen z jižních Čech, okolí Vranovské přehrady a z okolí Brna.

Klíšťová encefalitida opět hrozí.

Chraňte se očkováním dokud je čas.


klíšťová encefalitidaVakcína je běžně k dostání na lékařský předpis v lékárnách nebo ve zdravotních ústavech a očkovacích centrech. Očkování vůči klíšťové encefalitidě se používá pro aktivní imunizaci dětí starších jednoho roku a dospělých osob. Očkuje se třemi základními dávkami. I v těchto dnech je stále možné nechat se očkovat, přestože nejvhodnější doba k očkování je v chladnějších měsících, dříve než jsou klíšťata v přírodě aktivní.
Jak poznám, že jsem se nakazil klíšťovou encefalitidou?

Nemoc může mít podobu jen lehkých bolestí hlavy a zvýšené teploty nebo (ve druhé fázi) těžký průběh spojený s prudkými bolestmi hlavy, strnutím šíje, vysokými horečkami, dezorientací, poruchami motorické koordinace, atd. Ovšem první fáze se nemusí objevit, resp. může proběhnout bez klinických příznaků, ale může nastat přímo až druhá fáze. Při těžkém průběhu může dojít k úmrtí nebo k dlouhodobějším či doživotním následkům v podobě ochrnutí, poruchám soustředění či snížení intelektuálního výkonu.

Zde platí pravidlo, že čím dříve vyhledáte lékaře, tím dříve se Vám uleví. Ovšem očkování je pro Vás tou nejlepší prevencí, jak se nepříjemným zdravotním komplikacím vyhnout.
                      

Čtěte také další zajímavé články:
Sezóna klíšťat na vrcholu
Bez repelentu nemáme v lese co dělat!
Chystáte se na dalekou dovolenou? Nezapomeňte na rizika


Zdroj: VZP

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
s tým rátame
Obrázek uživatelky
profil
Můj syn prodělal encefalitidu a je bez následků.Považuji to skoro za zázrak.Většina lidí má dlouhodobé bolesti hlavy.A jak k tomu syn přišel,vytahoval klíště psovi.Tak i na to pozor.
Obrázek uživatelky
profil
také encefalitidu,ale virovou.Lékaři mi řekli,že hodnoty v mém míšním moku nejsou tak vyské jako od klíštěte.Nikomu to nepřeju zejména proto,že se mi to čas od času vrací(akorát naštěstí v malé míře,že se obejdu bez hospitalizace).Přejde to samo ,příznaky jsou takové,že se mi rozjede obraz,který vidím a neustále ujíždí,takže nejsem schopna ho zachytit .
Obrázek uživatelky
profil
nechali jsme děti naočkovat loni, a letos přeočkovat, jistota je jistota.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
U nás taky, furt by se jen množili, zlatý časy, kdy jsme nevěděli, jak moc jsou nebezpečnýSmajlík Ale od skorokaždodenních procházek v lese mě stejně neodradíSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles