Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Komplikace diabetu

9. 12. 2009 | Nemoci
Pokud není diabetes dobře kontrolovaný (léčený), může vést k řadě komplikací postihujících téměř každou část lidského těla. Mezi nejčastější patří onemocnění srdce, selhání ledvin, erektilní dysfunkce, bolestivá forma diabetické neuropatie, slepota, deprese, gangréna a obrna žaludku.

 

Následky pozdních komplikací diabetu mohou být skutečně tragické, proto je důležité nepodceňovat kontroly u lékaře ani vlastní životosprávu a životní styl – důležitý je pravidelný pohyb, snížení konzumace tučných a sladkých potravin, vyhýbání se kouření a nadbytečné konzumaci alkoholu. Tato opatření mohou připadat pacientovi často nepohodlná, ale v porovnání s amputovanou končetinou, infarktem či slepotou určitě stojí za to je dodržovat.  

 

Onemocnění srdce a mozková příhoda

Přítomnost diabetu znamená zvýšené riziko řady zdravotních komplikací souvisejících se srdcem a cévami, jako je infarkt myokardu, mozková příhoda (mrtvice), ateroskleróza, zvýšený cholesterol a hypertenze. Zvýšené hladiny cukru a tuku v krvi způsobují postupné zužování krevních cév, které omezuje volný průtok krve a zhoršuje zásobování tkání kyslíkem a dalšími živinami.

 

Onemocnění očí

Diabetes může vést ke třem hlavním očním komplikacím: retinopatii, glaukomu (zelený zákal) a kataraktě (šedý zákal). Všechny tyto nemoci vznikají v důsledku dlouhotrvající zvýšené hladiny cukru v krvi. Velice důležitá je pravidelná kontrola očí specialistou, obzvláště v případě retinopatie, jejíž počáteční stádia neprovázejí žádné příznaky.

 

Sexuální problémy

U lidí s diabetem jsou sexuální problémy, například erektilní dysfunkce (porucha erekce), mnohem častější, protože vysoká hladina cukru v krvi (hyperglykemie) může poškodit nervová vlákna a cévy nezbytné pro správnou funkci pohlavních orgánů. Negativní dopady mohou mít na kvalitu pohlavního styku, plodnost i možnosti volby metody plánovaného rodičovství.

Deprese

Větší sklon k depresi u osob s diabetem má dvě hlavní příčiny. První vyplývá ze skutečnosti, že prudké výkyvy hladiny cukru v krvi (glykemie) mohou mít vliv na emoce a způsobovat pocity smutku. Druhým důvodem je fakt, že diabetes je stresujícím onemocněním, vyžadujícím změny stravovacích návyků a životního stylu. To může u některých lidí vést k pocitu, že se odlišují od ostatních členů rodiny či přátel.

 

Postižení nohou (tzv. Diabetická noha)

Problémy s nohama často postihují lidi s diabetem trvajícím již několik let. Příčinou je poškození nervů a cév zásobujících dolní končetiny v důsledku zvýšené hladiny cukru v krvi (glykemie). Následkem tohoto poškození může dojít ke ztrátě schopnosti vnímat tlak, bolest nebo teplo působící na nohy.


Zdroj: Eli Lilly

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nebezpečné sú cukrovky so stresu
Obrázek uživatelky
profil
Je velmi zrádná nemoc. Trpí s ní i mladá děvčata, hadičku musí mít stále zapojenou do břicha. Moažná, že dnes již ne. Ani nevím, jak rychle jde pokrok kupředu.
Obrázek uživatelky
profil
Cukrovce je lepší předcházet správnou životosprávou.E
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles