Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kontrolujte si váhu, jinak vám hrozí alergie

25. 08. 2009 | Nemoci
O tom, že vše může souviset se vším, jste asi už někdy slyšeli. Nejinak je to ve vztahu alergie a obezity u dětí.

Američtí lékaři zkoumali vztah obezity a alergie u dětí. Od roku 1980 trvale narůstá počet obézních mladých Američanů ve věku 6 až 11 let. Tehdy jich bylo pouze pět procent, v roce 2004 se toto číslo vyhouplo na celých devatenáct. Současně také narůstaly počty alergiků. V letech 1976–1980 byla pozitivita kožních testů se šesti základními alergeny prokázána u 22 procent dětí, v letech 1988–1994 to byl už dvojnásobek. Nárůst počtu alergiků byl současně pozorován i ve vyspělých evropských zemích.

Nabízí se proto myšlenka, že obezita by mohla být spojena s vyšším rizikem alergie. Práce na toto téma sice již byly publikovány, ale jejich výsledky nejsou jednoznačné. Američtí lékaři proto provedli rozsáhlou studii, kdy analyzovali údaje od 4 000 dětí ve věku 2–19 let včetně údajů o alergii a astmatu.

Kontrolujte si váhu, jinak vám hrozí alergie


Zrádný BMI


Zkoumali řadu faktorů: celkovou hladinu alergických protilátek proti alergenům vnitřního i zevního prostředí, hmotnost a odpovědi na dotazník, zda trpí sennou rýmou, ekzémem a alergií. Děti, jejichž ukazatel tělesné hmotnosti, tzv. body mass index, přesáhl 95. percentil pro jejich věk, byly považovány za obézní.


Tlouštíci v ohrožení


Ukázalo se, že u těchto dětí je s obezitou spojeno také vyšší riziko alergie. Při bližším prozkoumání vyšlo najevo, že to je hlavně alergie potravinová. Počet obézních dětí s potravinovou alergií byl o 59 % vyšší než dětí s normální hmotností.

Ze studie sice přesně nevyplynulo, jakým mechanizmem obezita souvisí s alergií, ale je jasné, že kontrola váhy u mladých lidí by mohla snížit riziko alergie a astmatu.

Čtěte také:
Nové zbraně proti alergii
Alergická rýma může trvat celý rok

Zdroj: Bez alergie.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Źe je přímá souvislost váhy člověka s alergií, to slyším prvně.
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé k čemu se dá až dojít při výzkumech!!!!!!!!!!!!!!
Obrázek uživatelky
profil
zdraví, kdo to neví je poklad
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles