Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kuřáci neuspěli v testu rozlišování chutí

10. 01. 2010 | Nemoci

Kuřáci mají méně chuťových pohárků a mají je méně kvalitní než nekuřáci, potvrdila nedávno vědecká studie u několika desítek řeckých vojáků. Nikdo ale přesně neví, jak kouř z cigaret chuťové pohárky likviduje.


Kouření „oplošťuje“ jazyk

Rozličné chutě dokážeme vnímat díky mikroskopickým útvarům na jazyku, které se nazývají houbovité papily. Mají skutečně tvar vzdáleně připomínající houbu, která mírně vystupuje nad okolní rovinu a kolem dokola je obklopena mělkým příkopem. Vědci v Řecku, kteří si nedávno posvítili na tyto houbovité papily u kuřáků i nekuřáků, dospěli k jednoznačnému závěru: kuřáci mají papily oploštělé a mají jich méně. Po tomto zjištění už zřejmě nikoho nepřekvapí fakt, že i samotné vnímání chuti je u kuřáků výrazně zhoršené.

Pokud do jazyka pustíme velmi malý elektrický proud a postupně budeme přidávat na intenzitě, v určité chvíli tento proud pokusná osoba zaznamená jako kovovou pachuť na jazyku. Takový pokus s elektrickým proudem lze využít k měření chuťové citlivosti, protože čím dříve daný člověk ucítí na jazyku kovovou chuť, tím citlivější má chuťové pohárky. V řecké studii se i tímto exaktním způsobem potvrdilo, že kuřáci mají chuťový smysl podstatně horší než nekuřáci.


Dým škodí i nosní sliznici

Chuť není jediný smysl, který kouřením trpí. U kuřáků je postižen také čich, který se přitom podstatně podílí i na vnímání jemných chuťových odstínů. Zatímco jazykem vnímáme pouze čtyři základní chutě – sladkou, slanou, hořkou a kyselou –, na jemném rozlišení chuťových odstínů a na vytříbených schopnostech sommeliérů se podílí především nosní sliznice a čichové buňky v ní uložené.

Poškození čichu a chuti kouřením naštěstí není nevratné. Někteří bývalí kuřáci již za pár dní poté, co přestali s kouřením, zaznamenali bohatší a pestřejší chutě jídel, než na jaké byli dříve zvyklí. S delší dobou abstinence  se pak chuť i čich plně zregeneruje u naprosté většiny bývalých kuřáků.

 

Zdroj: Odvykání-kouření.cz

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Je pravda, že vůbec nic necítí. Můj bývalý muž je veliký kuřák a stále moc přesoloval. Když bylo
slaé normálně, myslel si, že je neslané.
Obrázek uživatelky
profil
Něco na tom bude. Většinu času jsem sice nekuřák, ale i když jsem jednou za čas tu cigaretku dala, moje chuťe byli ( i když nijak zvlášť) ovlivněny.
Obrázek uživatelky
profil
Pravda pravdoucí!!! Půl roku jsem nekouřila a znovuobjevila jsem ztracené chutě i vůně. Nemusela jsem tolik solit ani kořenit. Bohužel, zase hulím, solím a kořením...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles