Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kůže, pokožka a pleť?

8. 01. 2008 | Nemoci
Kůže je největší orgán lidského organismu. Zaujímá celý povrch těla a v místech přirozených otvorů (ústa,oči, nos) přechází plynule ve sliznici. Plocha kůže u dospělého člověka je 1,5 – 2 m2. Kůže chrání organismus před nepříznivými vlivy zevního prostředí. K této základní funci přistupují i další, k nejdůležitějěím z nich je regulace tělesné teploty.

V kůži jsou četná nervová zakončení, sloužící k vnímání pocitů tepla, bolesti a hmatu. Kůže se skládá od spodní vrstvy k povrchu z podkoží,škáry a pokožky. Podkoží obsahuje podkožní tuk, hromadící se v tukových buňkách. Škára obsahuje vazivová vlákna, která odpovídají za pevnost, napětí a elastičnost kůže.

kolagenní vazivo škáry v mikroskopu                               Kůže, pokožka a pleť? řez kůží v mikroskopu Kůže, pokožka a pleť?














Pokožka je tedy vrchní vrstva kůže, která zaujímá asi 0,03 mm z celkové 0,5 -4 mm tlusté vrstvy kůže. Pokožka je tvořena dvěma typy buněk.Keratinocyty jsou odpovědné za vzhled kožního povrchu. Jsou uspořádány do několika vrstev, stále se dělí,nově vzniklé buňky postupují k povrchu, přikládají se těsně k sobě,oplošťují se a zahušťují. Tomuto procesu říkáme keratinizace nebo-li rohovatění. Regenerační doba celé pokožky trvá 26-28 dní.

Kůže, pokožka a pleť? Regenerační interval závisí na věku, klimatu, ale především na vlhkosti a režimu pokožky.Druhými důležitými buňkami jsou pigmentotvorné melanocyty.Mají nezastupitelnou úlohu při ochraně zejména před UV zářením. Tato vrstva je nejvíce exponovanou kožní vrsvou a zaslouží se tedy naší velkou pozornost. Životní prostředí a UV záření ovlivňuje pokožku.

Kůže, pokožka a pleť? Součástí kůže jsou tzv.kožní adnexa, kam patří mazové žlázy, potní žlázy,vlasy a nehty.Vlas se skládá z vlasu,vlasového kořene, rozšířeného na konci v cibulku.Kořen vlasu je uložen ve váčku.Do horní části vlasového váčku ústí mazová žláza.Vlasová cibulka se skládá z masy buněk, keré jsou odpovědné za kvalitu a pigmentaci vlasů.

Nehet je zrohovatělá ploténka, odpovídající rohové vrstvě pokožky.

Kůže, pokožka a pleť? Mazové žlázy jsou uloženy ve škáře celého těla s vyjímkou dlaní a chodidel.Většinou jsou vázány na vlasové váčky.Kožní maz udržuje kůži vláčnou, chrání ji před působením potu a vody a zabraňuje přílišnému vysychání kůže.

Potní žlázy jsou po celé kůži, ale nejsou vázány na vlasové váčky. Zvláštním typem jsou apokrinní žlázy aromatické.Nejmohutněji jsou vytvořeny v podpažní jamce. Sekret těchto žláz se vyznačuje zápachem.

V dermatologii používáme označení kůže, v kosmetice hovoříme o pleti a především takto označujeme kůži obličeje.

Autor: Eva Novotná
www.studiohelianthus.cz


ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
treba sa o ne starať
Obrázek uživatelky
profil
Existuje krém pod názvem White Action,crm. Je to krém, ze skupiny dermokosmetiky , který je klinicky potvrzený a má účinek na zesvětlování pigmetových skvrn,účinek je zjevný a trvalý po tří měsíční pravidelné aplikaci. Je vyráběn fa SynCare Plus,s.r.o.Krkoškova 4,Brno.
Obrázek uživatelky
profil
Nevím zda je to mýtus či pravda ale na stařecké skvrny nebo pro předcházení je prý dobrá kyselina listová dá se koupit za pár kaček
Obrázek uživatelky
profil
Co zapřičiňuje vznik "jaterních" skvrn na obličeji ,jak se jich zbavit a co dělat pro to,aby se znovu neobjevily.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles